Ok³adka ksi±¿ki - Amerykanka we W³oszech

Amerykanka we W³oszech

Ocena: 5.4 (5 g³osów)

Zmys³owa historia o mi³o¶ci, dojrzewaniu i poznawaniu innej kultury, rozgrywaj±ca siê w niesamowitej w³oskiej atmosferze

Frida ma szesna¶cie lat, gdy przyje¿d¿a z Illinois do Castellammare di Stabia pod Neapolem. Spêdzi rok we w³oskiej rodzinie, ucz±c siê jêzyka i poznaj±c prawdziwe W³ochy od ¶rodka. Jej przewodniczk± i opiekunk± bêdzie ¿ywio³owa mamma Anita, która wprowadzi Fridê nie tylko w ¿ycie swoich bliskich, lecz równie¿ w ¶wiat doros³ych i ich uczuæ. Tam, gdzie czarny wulkaniczny piasek spotyka siê z b³êkitn± wod± Zatoki Neapolitañskiej, w krainie pe³nej kontrastów, w której nowe bod¼ce atakuj± zmys³y z ka¿dej strony, Frida spotka Raffaele, ch³opaka ca³kowicie niepodobnego do niej i jej ¶wiata, a tak¿e pozna, czym jest namiêtno¶æ i ból.

Informacje dodatkowe o Amerykanka we W³oszech:

Tagi: Wspó³czesna proza literacka

wiêcej

Kup ksi±¿kê Amerykanka we W³oszech

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Amerykanka we W³oszech - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - justynasapritonow
justynasapritonow
Przeczytane:2025-11-02, Ocena: 6, Przeczyta³am,

"Amerykanka we W³oszech" to powie¶æ, która wci±gnê³a mnie w wir neapolitañskich ulic, nasyconych zapachem espresso, smakiem dojrzewaj±cych w s³oñcu pomidorów i d¼wiêkiem g³osów, które - jak to we W³oszech - mówi± równie intensywnie, co czuj±.

Heddi Goodrich stworzy³a historiê zmys³ow±, pe³n± ¶wiat³a, kontrastów i emocji, a jednocze¶nie bardzo intymn±, bo opowiedzian± oczami nastoletniej bohaterki, Fridy.

Szesnastoletnia Frida przyje¿d¿a do Castellammare di Stabia jako uczestniczka rocznej wymiany. Zderzenie amerykañskiej kultury, opartej na zasadach, harmonogramach i ostro¿no¶ci, z w³osk± spontaniczno¶ci± i chaosem jest jednym z najbardziej ujmuj±cych motywów ksi±¿ki.

Dom Anity - ¿ywio³owej, krzykliwej, serdecznej i niekiedy surowej w³oskiej ,,mamma" - staje siê dla Fridy przestrzeni± transformacji. To tam dziewczyna poznaje zasady, które pocz±tkowo wydaj± jej siê dziwaczne, a potem staj± siê naturalnym elementem jej codzienno¶ci. Goodrich pokazuje, jak kulturowe ró¿nice przestaj± dzieliæ, a zaczynaj± uczyæ i kszta³towaæ.

Najwa¿niejsz± lekcj± - i najbole¶niejsz± - okazuje siê jednak spotkanie z Raffaele. Nieidealny, niepokoj±cy, nieprzenikniony. Ch³opak z innego ¶wiata ni¿ Frida, bêd±cy uosobieniem w³oskiej namiêtno¶ci i nieprzewidywalno¶ci. Ich relacja rozwija siê tak, jak opowiada j± autorka - w rytmie po³udniowego s³oñca, miêdzy cieniem a ¶wiat³em. To nie jest historia o mi³o¶ci rodem z powie¶ci m³odzie¿owych, gdzie wszystko prowadzi do szczê¶liwego zakoñczenia. To mi³o¶æ, która dojrzewa, która rani, która zostawia ¶lad. Dziêki temu jest prawdziwa.

Na szczególn± uwagê zas³uguje styl Goodrich. Ka¿de zdanie wydaje siê dopracowane, nasycone detalem - gestem, spojrzeniem, wspomnieniem. Autorka oddaje atmosferê Neapolu i jego okolic z tak± wra¿liwo¶ci±, ¿e niemal czu³am gor±co wulkanicznego piasku pod stopami. Ta literacka dba³o¶æ buduje powie¶æ pe³n± klimatu, subtelno¶ci i sensualno¶ci.

"Amerykanka we W³oszech" to nie tylko ksi±¿ka o poznawaniu innej kultury. To tak¿e opowie¶æ o wchodzeniu w doros³o¶æ, o poszukiwaniu siebie, o odwadze i o tym, jak ³atwo mo¿na siê zagubiæ, gdy serce bije szybciej ni¿ rozs±dek. Goodrich przypomina, ¿e ka¿dy m³ody cz³owiek musi przej¶æ przez etapy zachwytu, b³êdów i rozczarowañ, aby zacz±æ rozumieæ w³asne pragnienia.

To powie¶æ, która urzek³a mnie atmosfer± i piêknem, a zostanie w pamiêci dziêki emocjom - szczerym, czasem bolesnym, zawsze intensywnym. Idealna dla tych, którzy kochaj± Italiê, dojrzewaj±ce historie i bohaterki, które ucz± siê ¶wiata poprzez do¶wiadczenie, a nie teorie.

Wspania³a, ciep³a i wzruszaj±ca ksi±¿ka o tym, jak dwa ¶wiaty mog± siê spotkaæ - i jak ka¿de z tych spotkañ zmienia cz³owieka na zawsze.

Avatar u¿ytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2025-10-18, Ocena: 6, Przeczyta³am,

Czy mo¿na naprawdê zrozumieæ kraj, jego duszê i ludzi, je¶li przyje¿d¿a siê tam tylko na chwilê? Czy wystarczy rok, by obca kultura sta³a siê czê¶ci± ciebie - a ty czê¶ci± jej?

,,Amerykanka we W³oszech" Heddi Goodrich to historia, która pachnie espresso, smakuje ¶wie¿ymi pomidorami i têtni ¿yciem neapolitañskich ulic. Ale to te¿ opowie¶æ o dorastaniu, namiêtno¶ci i o tym, jak trudno jest po³±czyæ dwa ¶wiaty - amerykañski porz±dek i w³osk± nieprzewidywalno¶æ.

Frida, szesnastoletnia dziewczyna z Illinois, trafia do Castellammare di Stabia, ma³ego miasteczka pod Neapolem. Jej rok we w³oskiej rodzinie mia³ byæ przygod± jêzykow± i kulturow±, ale szybko staje siê czym¶ wiêcej - inicjacj± w doros³o¶æ. W domu ¿ywio³owej Anity Frida poznaje, czym jest prawdziwa w³oska codzienno¶æ: pe³na emocji, ha³asu, spontaniczno¶ci i ciep³a. Anita nie tylko uczy j±, jak piæ kawê o w³a¶ciwej porze dnia, ale te¿ jak s³uchaæ serca, nawet je¶li ¶wiat mówi, ¿e to g³upota.

To w³a¶nie tam, miêdzy zapachem morza a py³em z Wezuwiusza, Frida spotyka Raffaele - ch³opaka, który jest wszystkim, czego powinna unikaæ. Starszy, tajemniczy, z niejasn± reputacj± i spojrzeniem, w którym kryje siê niepokój. Ich relacja rodzi siê w pó³cieniach i s³oñcu, w niepewno¶ci i namiêtno¶ci. To nie jest bajkowa mi³o¶æ, raczej ta, która zostawia ¶lady - takie, które z czasem bol±, ale te¿ ucz±.

Goodrich pisze z niezwyk³± wra¿liwo¶ci±. Jej jêzyk jest sensualny - niemal czuje siê zapach gor±cego asfaltu, smak sosu pomidorowego, dotyk wiatru znad Zatoki Neapolitañskiej. To proza, która nie tylko opowiada historiê, ale anga¿uje wszystkie zmys³y. Czytaj±c, mia³am wra¿enie, ¿e jestem obok Fridy - ¿e razem z ni± uczê siê w³oskiego, zerkam na Anitê przy kuchennym stole, s³yszê ¶miech dzieci z podwórka.

,,Amerykanka we W³oszech" to intensywno¶æ emocji i realizm podszyty poezj±. Jednak nie jest to miejsce, które po¿era ludzi, lecz takie, które ich zmienia - subtelnie, od ¶rodka.

To tak¿e opowie¶æ o poszukiwaniu to¿samo¶ci. Frida, zawieszona miêdzy dwiema kulturami, uczy siê, ¿e dom to nie tylko adres, ale ludzie, którzy pozwalaj± ci byæ sob±. A dojrzewanie nie polega na utracie niewinno¶ci, lecz na nauczeniu siê, jak ¿yæ z jej wspomnieniem.

Nie ukrywam - ta ksi±¿ka oczarowa³a mnie. Nie tylko klimatem i opisami, ale te¿ emocjonaln± prawd±. To historia o mi³o¶ci, która jest piêkna w³a¶nie dlatego, ¿e nie jest doskona³a. O dojrzewaniu, które boli, ale daje si³ê. O W³oszech, które nie s± widokówk± z folderu turystycznego, lecz pulsuj±cym, nieokie³znanym sercem.

Ocena: 9/10 - bo ,,Amerykanka we W³oszech" to powie¶æ, któr± siê smakuje, a nie tylko czyta. Je¶li szukasz ksi±¿ki, która otuli ciê zapachem lata, a jednocze¶nie zostawi ciê z lekkim smutkiem i refleksj± - siêgnij po ni±.

,,Wolno¶æ jest prawem ka¿dego cz³owieka"

Jad±c do W³och, zwiedzamy znane, historyczne miejsca, podziwiamy zabytki, delektujemy siê regionalnymi smakami, odhaczaj±c kolejne punkty na turystycznej mapie. Ale to nie sprawia, ¿e poznajemy prawdziwe w³oskie ¿ycie. Tylko mieszkaj±c w¶ród lokalnej spo³eczno¶ci mo¿emy naprawdê poczuæ klimat miejsca. Tak± szansê otrzyma³a bohaterka ksi±¿ki "Amerykanka we W³oszech", a jej do¶wiadczenie wykracza daleko poza typow± podró¿nicz± przygodê.

Frida, szesnastoletnia dziewczyna przyje¿d¿a z Illinois do Castellammare di Stabia w ramach wymiany kulturowej i zostaje zanurzona w codzienno¶æ w³oskiej rodziny. Poznaje ludzi, którzy na zawsze odmieni± jej ¿ycie: Anitê -- kobietê, która przyjmuje j± pod swój dach i traktuje jak w³asn± córkê, oraz Raffaele'a -- ch³opaka uwik³anego w ¶wiat camorry, w którym Frida zakochuje siê bez pamiêci.

Choæ w powie¶ci pojawia siê s³owo ,,Camorra", nie jest to historia mafijna. To raczej opowie¶æ obyczajowa z subtelnym w±tkiem romantycznym, osadzona w realiach miasteczka niedaleko Neapolu. Camorra stanowi tu jedynie t³o, jako jeden z elementów lokalnego spo³eczeñstwa, a nie g³ówny temat narracji.

Fabu³a toczy siê jednostajnie, snuje siê od jednego wydarzenia do drugiego, dzieñ po dniu, miesi±c po miesi±cu, ukazuj±c codzienno¶æ ¿ycia w mie¶cie i w³oskiej rodzinie. Ksi±¿ka ma melancholijny, powolny ton, momentami smutna, czasem refleksyjna, innym razem radosna i wzruszaj±ca. Doceniam kunszt jêzykowy autorki, jej dba³o¶æ o szczegó³y i umiejêtno¶æ ukazania blasków i cieni ¿ycia w podneapolitañskiej miejscowo¶ci, ale bywa³o momentami nu¿±co. Jej styl jest ma³o ekspresyjny, akcja praktycznie nie istnieje, a w±tek romansu ma ma³y ³adunek emocjonalny. To, co mi przeszkadza³o, to wspomnienia wplecione w tera¼niejsze zdarzenia bez wyra¼nego rozgraniczenia, co wybija z rytmu czytania i potrafi irytowaæ. Scenki z przesz³o¶ci s± oczywi¶cie wa¿ne, ale szkoda, ¿e autorka nie wyró¿ni³a ich wyra¼nie. Mimo tych drobnych zastrze¿eñ, historia ma w sobie klimat, piêkno nowych odczuæ, wra¿eñ i szczególny nastrój, dziêki któremu czyta siê z ciekawo¶ci±, chocia¿ powoli.

"Amerykanka we W³oszech" to opowie¶æ o szesnastolatce, która doskonali swój jêzyk w³oski, uczêszcza do szko³y, spêdza czas z rówie¶nikami, ale przede wszystkim uczy siê siebie. Odkrywa w³asne emocje i uczucia, które budz± siê w niej wraz z pojawieniem siê Raffaele'a. On j± fascynuje, pochodzi z zupe³nie innego ¶wiata, i dopiero od momentu jego wprowadzenia do fabu³y tempo nieco przyspiesza, choæ nadal brakuje mu ekspresji. Autorka do¶æ pó¼no wprowadza tê postaæ, nie od razu siê pojawia, co mo¿e wywo³aæ lekkie zniecierpliwienie, bo niew±tpliwie w±tek romansu zawsze wprowadza nieco kolorytu do powie¶ci.

Frida poznaje smak prawdziwego w³oskiego ¿ycia, jego rytm, jêzyk, gesty, zapachy, piêkno, ale te¿ mroczne oblicze. Szczególn± rolê odgrywa tymczasowa mama Anita, która jest kobiet± ¿ywio³owa, bezkompromisowa, pe³n± pasji.  postaæ wyj±tkowa, pe³na energii, wewnêtrznej rado¶ci, ale te¿ potrafi byæ uparta i wymagaj±ca. Jest kobiet± pe³n± sprzeczno¶ci: silna i wra¿liwa zarazem, odwa¿na, ale niepozbawiona lêków. Ma za sob± bogat± historiê, któr± poznajemy w trakcie ¶ledzenia prze¿yæ Fridy, a jej wspomnienia zabieraj± nas do lat 6o. XX wieku. To wszystko sprawia, ¿e wzbudza sympatiê od samego pocz±tku. Jest niczym kolorowy ptak, dla którego wiek nie ma znaczenia. Jej obecno¶æ nadaje opowie¶ci energii i g³êbiê. To dziêki niej oraz relacji z Raffaelem, ch³opakiem z zupe³nie innego ¶wiata, Frida zaczyna rozumieæ, czym jest mi³o¶æ, ból, lojalno¶æ i to¿samo¶æ.

Natomiast Frida pozostaje do¶æ nijaka, jak szara myszka, bez wyra¼nego charakteru. To z czasem siê zmienia, gdy¿ rok spêdzony we W³oszech pokazuje dziewczynie ¿ycie z ró¿nych stron. Styl narracji prowadzony jest z jej perspektywy, a to pozwala wczuæ siê w jej stan emocjonalny i mentalny, wnikn±æ w jej duszê i obserwowaæ jej wewnêtrzn± przemianê. Dziewczyna pocz±tkowo jest nie¶mia³a i zagubiona, ale z czasem dojrzewa, staje siê bardziej ¶wiadoma siebie, swoich emocji i pragnieñ. To w³a¶nie ten rok, spêdzony z dala od domu, w¶ród doros³ych, pozwala jej poznaæ smak mi³o¶ci, pasji i bólu.

Na plus zas³uguje ukazanie charakteru miasta Castellammare di Stabia, ale te¿ okolic Neapolu, nie poprzez budynki i ciekawostki o nich, ale przez ludzi, którzy je zamieszkuj±. Atutem jest te¿ nieprzewidywalno¶æ i poczucie bycia czê¶ci± tej opowie¶ci. Razem z bohaterk± pod±¿amy przez kolejne tygodnie jej pobytu we W³oszech, wype³nione zadaniami, zajêciami w szkole, spotkaniami z Raffaelem. Towarzyszymy jej w codziennych sprawach, poznaj±c w³oskie smaki, tradycje, obyczaje, historie i legendy. Autorka z pietyzmem i pasj± opowiada o ¿yciu w miasteczku -- nie tylko o jego zak±tkach, ale te¿ o losach ludzi, którzy tworz± jego klimat.

,,Amerykanka we W³oszech" to nie tylko opowie¶æ o dorastaniu, ale tak¿e o mi³o¶ci, która ma termin wa¿no¶ci. Losy bohaterów splataj± siê z legendami, mitami, faktami historycznymi, historiami ludzi ¿yj±cych na prowincji Neapolu, ich codzienno¶ci i obyczajach. To zatem tak¿e opowie¶æ o w³oskich realiach lat 80. XX wieku, gdzie toczy siê zwyczajne ¿ycie, a nie takie, która znamy z wypadów turystycznych. To lektura dla tych, którzy lubi± powie¶ci klimatyczne, maj±ce swój urok, z wolno tocz±cymi siê wydarzeniami, by poczuæ klimat w³oskiego miasta i historiê spotykanych ludzi.

Ksi±¿kê przeczyta³am w ramach wspó³pracy z wydawnictwem Zysk i S-ka

Avatar u¿ytkownika - z_ksiazka_w_plec
z_ksiazka_w_plec
Przeczytane:2025-10-13, Ocena: 5, Przeczyta³em,

Szesnastoletnia Frida wyje¿d¿a do niewielkiej miejscowo¶ci pod Neapolem, gdzie spêdza rok w pewnej w³oskiej rodzinie. Przez ten czas uczy siê zwyczajów, jêzyki i w³oskiej kultury. Anita to jej przewodniczka, która wprowadza m³od± dziewczynê nie tylko do swojej rodziny, ale równie¿ w ¶wiat uczuæ. Pewnego dnia Frida poznaje ch³opaka ca³kiem innego od niej. Jak zakoñczy siê ta znajomo¶æ? Przekonacie siê sami.

Mam mieszane uczucia odno¶nie tej lektury. Na pocz±tku bardzo mnie zainteresowa³a, ale w pewnym momencie zaczê³a mnie nieco nu¿yæ. Dopiero mniej wiêcej od po³owy wci±gnê³a mnie na nowo i dostarczy³a wielu emocji.

Bardzo ciekaw± postaci± jest tutaj Anita. Wychowuje sama 3 dzieci, a przy tym jest bardzo spontaniczna i energiczna. Nie da siê jej nie lubiæ, ale ma te¿ swoje zasady, które na pocz±tku Frida nie rozumie.

Z kolei Fryda to postaæ, która mo¿na powiedzieæ, ¿e bêd±c w innym kraju dorasta. I fajnie by³o jej towarzyszyæ w podró¿y po W³oszech.

Autorka wspaniale odda³a klimat W³och. Spacer po malowniczych uliczkach Neapolu i okolicach by³ ciekaw± podró¿± literack±.

Akcja ksi±¿ki jest zró¿nicowana. Czasami przyspiesza a czasami zwalnia i mo¿e byæ nuda. Ale ogólnie ksi±¿ka nie jest z³a i pomimo tego ma³ego minusika polecam j± tym, którzy lubi± w³oskie klimaty.

Avatar u¿ytkownika - allison
allison
Przeczytane:2025-10-06, Ocena: 6, Przeczyta³am,
POLECAM - NOWO¦Æ !!!  Ksi±¿ka ukaza³a siê 30 wrze¶nia nak³adem Zysk i S-ka Wydawnictwo   Zawsze, gdy widzê powie¶æ, której akcja rozgrywa siê w s³onecznej Italii, oczy mi b³yszcz± i ostrzê sobie czytelnicze pazury  Niestety, nieraz okazuje siê, ¿e szumnie zapowiadana i reklamowana proza to zwyk³e pop³uczyny albo gniot.   Na szczê¶cie w przypadku ,,Amerykanki we W³oszech" jest inaczej. Je¿eli polubili¶cie tetralogiê Eleny Ferrante ,,Genialna przyjació³ka" to opowie¶æ Heddi Goodrich tak¿e powinna Wam siê spodobaæ. Podobny jest klimat i styl, jednak tu Neapol nie jest tak gro¼ny, raczej barwny, pe³en niespodzianek i tajemnic, ale jednocze¶nie ukazany realistycznie.   Narratork± i g³ówn± bohaterk± jest nastoletnia Frida. Przyje¿d¿a ona ze Stanów Zjednoczonych do W³och na roczn± wymianê m³odzie¿ow±, w ramach której ma chodziæ do jednego z liceów, mieszkaæ z w³osk± rodzin± i ch³on±æ miejscow± kulturê.   Dziewczyna trafia do domu Anity, która mieszka Castellammare pod Nepolem. Samotnie wychowuje ona dwóch synów i córkê. Jest kobiet± energiczn±, bardzo emocjonaln±, ¿ywio³ow± i spontaniczn±. Jednocze¶nie w jej domu obowi±zuj± pewne zasady, które m³odej Amerykance pocz±tkowo wydaj± siê zaskakuj±ce i dziwaczne.   Anita bardzo przypomina s³ynn± ciotkê z powie¶ci ,,Zak³amane ¿ycie doros³ych" Ferrante. Jest równie uparta, niezale¿na, nie przejmuje siê opini± innych. Je¿eli kocha - to do utraty tchu, je¿eli nienawidzi - to te¿ z ca³ego serca.   Pe³na sprzeczno¶ci ,,przyszywana w³oska mama" staje siê dla Fridy kim¶ wyj±tkowym. Wspiera j±, otacza trosk±, dzieli siê do¶wiadczeniami i w niczym nie przypomina prawdziwej matki.   ¯ycie nastolatki nabiera barw, gdy poznaje ona starszego o kilka lat, tajemniczego ch³opaka. Raffaele ma w okolicy opiniê hulaki, awanturnika, podrywacza, a chodz± nawet s³uchy, ¿e wspó³pracuje z mafi±. Czy to prawda? Czy tylko przypiêta ³atka?   ¯eby poznaæ odpowied¼ na te pytania, trzeba doczytaæ ksi±¿kê do koñca - a fina³ zaskakuje.   Czyta³o mi siê tê powie¶æ szybko, z przyjemno¶ci± i emocjami, gdy¿ niesamowicie wci±gaj± in perypetie Fridy, i Anity, i drugoplanowych bohaterów.   Wraz z narratork± wêdrujemy klimatycznymi uliczkami Castellammare i Neapolu, trafiamy do ró¿nych dzielnic i miejsc, które raz okazuj± siê urokliwe, innym razem strasz± zaniedbaniem i z³± opini±.   Autorka bardzo plastycznie opisa³a w³oskie realia, które pozna³a, studiuj±c w Neapolu. Jej pobyt pod w³oskim niebem na pewno okaza³ siê inspiracj± do napisania tej powie¶ci, ale nie jest to proza autobiograficzna, lecz literacka fikcja.   Mimo i¿ opisane wydarzenia s± wytworem wyobra¼ni, ¶ledzi siê je z zapartym tchem, gdy¿ akcja jest nieprzewidywalna, a kreacje bohaterów dopracowane i wyraziste. Rewelacyjnie ukazane s± te¿ wewnêtrzne prze¿ycia postaci, które czêsto bardzo siê ró¿ni±.   Kolejny plus to synestezyjne opisy, które przewijaj± siê przez ca³± ksi±¿kê. Nie radzê czytaæ jej z pustym ¿o³±dkiem, bo fragmenty, w których szykowane, serwowane i jedzone s± potrawy dzia³aj± wyj±tkowo pobudzaj±ca na zmys³y (nawet je¿eli to proste, domowe, niewyszukane dania).   Ca³o¶æ napisana jest barwnie, dynamicznie, z dba³o¶ci± o szczegó³y i realia.   POLECAM Z CZYSTYM SUMIENIEM !!! Beata Igielska
Inne ksi±¿ki autora
Zagubieni w Neapolu
Heddi Goodrich0
Ok³adka ksi±zki - Zagubieni w Neapolu

Przejmuj±ca historia o pierwszej mi³o¶ci i niesamowitym mie¶cie, napisana w duchu neapolitañskich powie¶ci Eleny Ferrante. Wiadomo¶æ, któr± Heddi...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje