Wydawnictwo: Bellona
Data wydania: 2026-04-22
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Język oryginału: Polski
Lubiliście w szkole historię? Ja muszę przyznać, że nawet maturę z historii pisałam. Przychodzę dzisiaj z recenzją książki Iwony Kienzler pod tytułem "Anna Wazówna". Jest to biografia a może raczej opowieść o siostrze Zygmunta III Wazy. Była to kobieta niezależna, wykształcona i waleczna. Jej celem nie było leżeć i pachnieć jako księżniczka lecz działać. Swoje życie poświęciła botanice i farmacji. Chętnie pomagała zwykłym ludziom i jako pierwsza kobieta została starostą. Była protestanką na katolickim dworze i nawet na łożu śmierci nie wyparła się swojej wiary. Ten fakt utrudnił sprawy dotyczące godnego jej puchówka. I dopiero po latach jej bratanek zadbał o jej wieczny spokój. Żyła w czasach gdy kobiety miały niewiele do powiedzenia. Ona jednak szła swoją drogą. Autorka włożyła ogrom pracy by ukazać nam rzetelny obraz księżniczki oraz wiedzy historycznej. To wszystko przekazane w taki sposób, że chcemy więcej i więcej. Anna Wazówna niby stała w cieniu brata a jednak miała wpływ na jego decyzje. Polecam Wam tą książkę i historię tej niedocenionej księżniczki.
Wiecie co? Sięgnęłam po tę książkę z czystej ciekawości, a dostałam historię, o której w szkole ani słyszeć! 👑 Anna Wazówna – siostra Zygmunta III Wazy – wreszcie wychodzi z cienia brata i pokazuje, co to znaczy mieć charakter.
Autorka maluje portret kobiety, która nie chciała być pionkiem w politycznych rozgrywkach. Żadne mariaże z rozsądku, żadne dworskie intrygi na jej głowę. Anna walczyła o swoją niezależność w świecie, gdzie królewny były towarem eksportowym. I uwierzcie – kibicowałam jej przy każdej stronie! 💪
Autorka pisze lekko, z gawędziarskim zacięciem. Czujesz się, jakbyś słuchał opowieści przy kawie, a nie czytał suchych faktów. Tempo? Bardzo przyzwoite – akcja gna do przodu, a rozdziały są krótkie, więc „jeszcze jeden” kończy się przerzuceniem połowy książki.
Emocje? Podziw, złość na dworskich manipulantów, ale przede wszystkim ogromna sympatia do bohaterki. Szkoda tylko, że niektóre wątki poboczne (np. relacje z Wazami w Szwecji) zostały ledwie musnięte – chciałabym więcej!
Dla kogo? Dla wszystkich, którzy myślą, że biografie są nudne. Dla fanów silnych kobiecych postaci i ciekawskich, chcących poznać mniej znane karty polskiej historii. Nawet jeśli zwykle omijacie literaturę faktu – dajcie szansę Annie.
Czy znacie tę książkę? A może macie swoją ulubioną biografię niepokornej kobiety? Dajcie znać! 👇
Moja ocena: 8/10 🌟
BRUNETTE BOOKS
"Anna Wazówna to książka dla tych, którzy kochają historię pisaną z pasją - i chcą odkryć postać, która zasługuje na należne jej miejsce w dziejach."
Lubiliście w szkole historię? Ja niestety niezbyt lubiłam ten przedmiot, jednak po przeczytaniu tej książki jestem bardzo zadowolona, ponieważ pozwoliła mi poznać interesujące momenty z odległej przeszłości.
Opowieść oparta na biograficznych faktach z życia kobiety, siostry króla Zygmunta III Wazy, która swoją życiową postawą udowodniła olbrzymią wiedzę, empatię i siłę. Książka skupia się na szesnastym i siedemnastym wieku, wydarzenia osadzone przede wszystkim w Warszawie, Krakowie, Brodnicy i Golubiu. Jest to czas wielkich zmian, konfliktów i układów pomiędzy koronowanymi władcami państw. Dotykamy tutaj tematu wiary i religii, które od zawsze były ważne dla ludzi, jednak nawet w rodzinie zdarzały się inne poglądy jak w tym przypadku. Książka skupia się nie tylko na życiu księżniczki, lecz również na jej otoczeniu i ważnych zdarzeniach jakie miały wówczas miejsce. Poruszany jest temat planowanych przez rodziny małżeństw, przede wszystkim ze względu na tytuły i majątek.
Z ogromną ciekawością sięgnęłam po tę publikację i był to bardzo dobry wybór. Autorka w książce rysuje obraz kobiety, która odegrała znaczącą rolę stojąc w cieniu brata, a jednak mającą ogromny wpływ na jego decyzje. Bardzo interesująca, ciekawa lektura z odniesieniem do autentycznych faktów historycznych, opartych na dawnych dokumentach i kronikach, które przetrwały wiele lat, a także na podstawie badań przeprowadzonych w późniejszym czasie. Książka ukazuje nam przeszłość, wzajemne układy, koligacje rodzinne, działania zbrojne, ale również pokazuje, że kobiety nie miały prawa decydować o ważnych sprawach, całkowicie podlegały mężczyznom. Jednak Anna była jedną z nielicznych kobiet, które miały odwagę, siłę i determinację do działania i angażowania się w sprawy wielkiej wagi. Kobieta posiadała ogromną wiedzę, skupiała się na pomocy uboższym, cechowała ją siła, empatia i życzliwość.
Uważam, że książka zdecydowanie jest warta przeczytania. Propozycja czytelnicza przybliża fakty i wydarzenia historyczne, zawiera mnóstwo ciekawostek.
Polecam
Zofia Nałkowska to postać w naszej literaturze niezwykła, nie tylko dlatego, że jej twórczość objęła swym zasięgiem aż trzy epoki: modernizm, dwudziestolecie...
Perypetie miłosne Henryka VIII, podobnie jak losy jego burzliwych sześciu małżeństw, cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem, a niemal każda próba przeniesienia...
Przeczytane:2026-05-10, Ocena: 5, Przeczytałem,
🌺🌺🌺 Recenzja 🌺🌺🌺
Iwona Kienzler " Anna Wazówna "
@iwonakienzler
Wydawnictwo: Bellona
@wyd_bellona
🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺
Ta biografia bardzo szybko uświadomiła mi, jak mało wiedziałam o Annie Wazównie. Do tej pory funkcjonowała w mojej głowie głównie jako „siostra króla”, gdzieś na marginesie historii o Zygmunt III Waza. Po lekturze proporcje zupełnie się odwróciły to on momentami stawał się tłem dla niej.
Autorka pokazuje Annę jako kobietę, która w świecie pełnym oczekiwań wobec królewien miała zupełnie inny plan na siebie. Zamiast politycznych małżeństw i życia w cieniu pasje, wiedza, samodzielność i ogromna potrzeba bycia użyteczną dla innych.
Protestantka na katolickim dworze, miłośniczka botaniki, zielarstwa i medycyny, osoba realnie pomagająca ludziom. Jej ogrody, zielniki i zainteresowanie leczeniem brzmią chwilami bardziej jak opis działalności współczesnej społeczniczki niż królewny sprzed czterystu lat.
✒️W książce znajdziemy m.in.:
kulisy życia na królewskich dworach i rodzinne napięcia w dynastii Wazów,
tło religijne i polityczne przełomu XVI i XVII wieku,
konsekwencje życia według własnych przekonań w czasach, gdy nie było to mile widziane,
pasję Anny do botaniki i medycyny oraz jej działalność na rzecz poddanych,
wątki osobiste, niespełnione plany i wybory, które miały swoją cenę,
ciekawostki obyczajowe z życia codziennego epoki,
trudne losy po śmierci i długą drogę do godnego pochówku.
Bardzo podobało mi się to, że nie jest to sucha, szkolna biografia. Czyta się ją jak opowieść z emocjami, napięciem, sporami religijnymi i polityką w tle. Widać, ile wysiłku kosztowało Annę pozostanie sobą w rzeczywistości, która nie była na to gotowa.
Najmocniej wybrzmiewa jej konsekwencja. W przekonaniach, decyzjach i wierności samej sobie, nawet wtedy, gdy oznaczało to samotność, niezrozumienie, a po śmierci brak należnego szacunku.
Styl autorki jest bardzo przystępny, lekki i momentami gawędziarski. Sporo tu tła historycznego, ale podanego tak, że nie przytłacza, a pomaga lepiej zrozumieć realia tamtych czasów. Bohaterowie nie są tylko nazwiskami z podręcznika stają się żywi, wyraziści i prawdziwi.
To książka, która pokazuje, że historia wcale nie musi być nudna. Wystarczy spojrzeć na nią z innej perspektywy oczami kobiet takich jak Anna.
Bardzo polecam tę biografię wszystkim, którzy lubią historię z emocjami, silne kobiece postacie i opowieści o ludziach, którzy mieli odwagę żyć po swojemu, nawet jeśli świat im tego nie ułatwiał.