Co wypełnia nas, gdy zapominamy, po co tu jesteśmy?
Współczesny świat przypomina precyzyjny mechanizm, który przestał służyć człowiekowi, a zaczął służyć samemu sobie. W tej pustej przestrzeni – między politycznym cynizmem, korporacyjną chciwością a technologicznym uzależnieniem – pojawia się coś, co wymyka się definicjom. To błąd, który materializuje nasze wyparcie.
Wszystko zaczyna się od skoku zawodowego złodzieja, który w skradzionym przedmiocie widzi nie łup, lecz ostateczność. Ten moment rozrywa zasłonę codzienności i rzuca czwórkę skrajnie różnych ludzi w samo serce Pienin, gdzie granice czasu i psychiki przestają istnieć.
Nad całą historią unosi się cień wizjonera i inżyniera z ubiegłego wieku, którego dawne, kontrowersyjne działania stają się nieoczekiwanym punktem odniesienia W tej rzeczywistości wiele rzeczy, które nas otacza są tu tylko po to by pozbawić wolności, ale w taki kajdany zakładają się same, tylko dlatego by karmić się iluzją.
„Anomalia” to thriller polityczno-psychologiczny, który stawia niewygodne pytanie: czy potrafimy jeszcze odnaleźć w sobie to, co ludzkie, zanim system, który sami stworzyliśmy, ostatecznie nas przetrawi? Elias Flux, wykorzystując swoje 12-letnie doświadczenie w branży technologicznej, obnaża mechanizmy manipulacji, o których wolelibyśmy nie myśleć, że nas otaczają.
Wydawnictwo: 0
Data wydania: 2026-03-02