Okładka książki - Ardea

Ardea

Tom 3 cyklu Aythya

Świat nie został stworzony po to, by go posiadać.
Został nam tylko powierzony.

Ardea całe życie była bronią. Wojowniczką, która nie cofa się przed rozkazem, zaprowadzając porządek krwią i strachem. Teraz, gdy odzyskała wolność, los daje jej szansę, by zrozumiała, kim jest naprawdę — albo kim chciałaby się stać.
Świat jednak nie jest już taki jak dawniej. Po śmierci Czarnego Kruka równowaga nie powróciła. Ze strasznych czynów powstały istoty, których nie da się pokonać ani magią, ani stalą. Każdy cios, każda próba przeciwstawienia się im tylko pogłębiają chaos. Aythya wie już, że tamto zwycięstwo to dopiero początek. Zdobywanie energii nie ocaliło świata, lecz zapoczątkowało jego upadek.
Gdy potwory zaczynają pożerać wszystko, co żywe, dawni sojusznicy stają naprzeciw siebie. Miłość miesza się z poczuciem winy. Zaufanie przeradza się w lęk i niepewność. A ci, którzy przetrwali wcześniejsze bitwy, muszą zmierzyć się z pytaniem, którego dotąd nawet sobie nie zadawali: na jakich zasadach mają prawo korzystać z mocy natury?
By ocalić świat, ktoś będzie musiał oddać wszystko. Energię. Miłość. Samego siebie.
Bo tym razem nie chodzi tylko o zwycięstwo, lecz o przywrócenie równowagi.

Dla dorosłych czytelniczek. Powieść zawiera sceny walki oraz treści o zabarwieniu erotycznym.

Informacje dodatkowe o Ardea:

Opinie o książce - Ardea

Avatar użytkownika - olilovesbooks2
olilovesbooks2
Przeczytane:2026-04-01, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2026, Mam,
Kończę kolejną serię, na szczęście dwa pierwsze tomy poznałam chwilę wcześniej, więc czas oczekiwania na finał mi się nie dłużył. Ten tom podobał mi się najbardziej ze wszystkich. Pod kątem wizualnym jestem totalnie zakochana, niebiesko mi i to bardzo, a to mój ulubiony kolor. Pod względem fabularnym było również bardzo dobrze, porównywalnie z tomem pierwszym, widzę pomiędzy nimi wiele podobieństw, jednak tutaj już pojawia się ten efekt końcowy, efekt domknięcia. Fantasy, a właściwe romantasy w najlepszym tego słowa znaczeniu. Po śmierci Czarnego Kruka równowaga nie powróciła. Świat pomimo pokoju pogrąża się w chaosie, a niebezpiecznych stworów przybywa, nikt nie ma pojęcia jak z nimi walczyć, czym są, dlaczego się pojawiają i czemu rosną w siłę. Każda z córek upadłego władcy ma za sobą trudną drogę, a świat przygotowuje je na kolejne wyzwania. Aythya wie, że to nie koniec, szuka odpowiedzi i rozwiązań, a jej myśli coraz częściej kierują się w stronę Wydrzyka. Aquila odeszła, zmaga się z własnymi demonami, ucieka przed ukochanym, i przygotowuje się do ostatecznej bitwy. Ardea w końcu odzyskała wolność, ale wciąż nie potrafi wyzbyć się strych nawyków, zaczyna na n owo odkrywać siebie, poznaje nowe uczucia i emocje, a chęć zemsty zaczyna powoli odchodzić w niepamięć. Wszystkie trzy wraz ze swoimi towarzyszami stają przed ostatecznym starciem, w którym będą musiały wiele poświecić i równie wiele oddać. Czy będą na to gotowe i czy
Aythya
Paola Gampo0
Okładka ksiązki - Aythya

,,Każdy ma w sobie energię, potrzebuje ją tylko odnaleźć." Aythya, tajemnicza rudowłosa dziewczyna, przemierza gęsty, pradawny las. Co tu robi samotna...

Opad
Opad