Okładka książki - Asteriks. Tom 16. Asteriks u Helwetów

Asteriks. Tom 16. Asteriks u Helwetów

Tom 16 cyklu Asteriks
Inne wydania:

Dwóch dobrze wszystkim znanych dzielnych Galów wyrusza na wyprawę w poszukiwaniu kwiatu szarotki, który bywa też nazywany srebrną gwiazdą. By go odnaleźć, wędrowcy muszą udać się do kraju Helwetów, gdzie poznają zwyczaje mieszkańców tej górzystej krainy. Helweci są rozmiłowani w porządku, punktualności i dyskrecji. Śladem bohaterów podążają jednak wysłani przez rzymskich namiestników żołnierze, którzy chcą im uniemożliwić szczęśliwy powrót do Galii. Asteriks i Obeliks wpadają w sam środek kryminalnej intrygi z korupcją i próbą zabójstwa w tle. Czy dziarscy Galowie poradzą sobie w tych niesprzyjających okolicznościach i powrócą do osady cali i zdrowi?

Historia galijskiej osady, która dzielnie stawia opór rzymskim najeźdźcom, to obowiązkowa pozycja na półce każdego fana komiksów. Nieśmiertelny francuski dowcip serii stworzonej przez Renégo Goscinny'ego i Alberta Uderzo od wielu lat przyciąga kolejne pokolenia czytelników, a sprytny Asteriks, naiwny Obeliks i ich towarzysze znaleźli się w gronie ulubionych bohaterów masowej wyobraźni.

Nowa edycja w twardej oprawie oprócz komiksu zawiera także ponad czterdzieści stron dodatków, w których czytelnik pozna okoliczności powstawania albumu, zobaczy archiwalne materiały i dowie się wielu ciekawostek o bohaterach, autorach i historii.

Informacje dodatkowe o Asteriks. Tom 16. Asteriks u Helwetów:

Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2025-10-29
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Astérix Astérix chez les Helvtes

Tagi: Komiks i powieść graficzna - humorystyczne

Kup książkę Asteriks. Tom 16. Asteriks u Helwetów

Asteriks. Tom 16. Asteriks u Helwetów - opinie o książce

Asteriks wraz z Obeliksem mają przed sobą misję. Muszą odnaleźć kwiat szarotki, tzw. srebrną gwiazdę. Nie będzie to jednak łatwe, myszą udać się aż kraju Helwetów. Na miejscu poznają mieszkańców, ich zwyczaje i nie tylko. Wpadną w sam środek kryminalnej intrygi, a na dodatek ich śladem podążą żołnierze, którzy chcą im uniemożliwić szczęśliwy powrót do Galii. Czy uda się zdobyć kwiat? Jakie przygody przeżyją? Czy bezpiecznie wrócą do wioski?

Przygody Asteriksa to dla mnie powrót do lat młodości. Uwielbiałam wszystko, co z nim związane, czytałam zarówno książki, komiksy, jak i oglądałam filmy. Jak podobała mi się nowość wydawnictwa Egmont (a raczej nowe wydanie, bo komiks jest znany od lat)? Zdecydowanie bardzo. Komiks okazał się ciekawy, wciągający, pełen przygód.

Jednak książka to nie tylko komiks i według mnie to ogromna zaleta. Co w takim razie jeszcze w niej znajdziemy? Ponad czterdzieści stron dodatków, a w nich poznamy okoliczności powstawania albumu, zobaczymy archiwalne materiały i dowiemy się wielu ciekawostek o bohaterach, autorach i historii.

Wizualnie komiks jest naprawdę ładny. Ilustracje przyciągają wzrok i zachęcają do sięgania po niego.

„Asteriks u Helwetów” to książka, w której znalazłam ciekawy komiks, a także wiele ciekawostek, okoliczności powstania album i dużo więcej. Z przyjemnością polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2020-07-20, Ocena: 4, Przeczytałem,

ASTERIKS I OBELIKS W SZWAJCARII

Szesnasty tom „Asteriksa” to ważny moment dla serii, bo pokazujący pewną zmianę w podejściu Goscinnego do materii opowieści. Jednocześnie to jednak tom, który zachowuje wszystko to, za co się kocha ten cykl i każdy miłośnik poprzednich jego odsłon z pewnością będzie zadowolony. A nawet więcej.

Asteriks i Obeliks wyruszają w kolejną podróż! Tym razem ich celem staje się górzysty kraj Helwetów, gdzie mają odnaleźć kwiat szarotki. Ale poszukiwania to też dobra okazja by poznać nieznane wcześniej miejsce, ludzi i ich zwyczaje. A jest co poznawać, bo Helweci to ludzie miłujący porządek, punktualność, dyskrecję i tym podobne rzeczy. Czyżby zadanie naszych bohaterów było łatwe? Nic bardziej mylnego. Tym razem zło, z jakim się zetkną, będzie większe niż dotychczas. Rzymscy żołnierze podążają za nimi, gotowi na wszystko – nawet zabójstwo – byle nie dopuścić do powrotu Galów do domu…

Avatar użytkownika - elfijka
elfijka
Przeczytane:2015-12-25, Ocena: 3, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - AMJ1986
AMJ1986
Przeczytane:2015-10-04, Ocena: 6, Przeczytałam,
Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania.
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania.

Bogaty wybór przepisów, zdrowe, świeże składniki, aromatyczne zioła i przyprawy - oto tajemnica popularności kuchni włoskiej. Ta znakomita książka kucharska...

Mistrzowie Fantasy. Weber, Wurst, Drake, Lackey, Norton, Moon i inni
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Mistrzowie Fantasy. Weber, Wurst, Drake, Lackey, Norton, Moon i inni

Książka jest zachetą do eksploracji wielu światów współczesnej fantasy, mając za przewodników całą procesję najjaśniejszych gwiazd tego gatunku. Mistrzowie...