Wódz Asparanoiks i jego małżonka Dobromina wybrali się na zakupy do stolicy Galii, Lutecji, oraz przy okazji odwiedzić swoich krewnych - Galantynę i Homeopatiksa, ludzi bogatych i światowych. Para za tą częścią swojej rodziny nie przepada - podczas wystawnej, suto zakrapianej uczty pomiędzy Asparanoiksem i Homeopatiksem wywiązuje się sprzeczka dotycząca życiowych priorytetów. Wódz galijskiej osady uważa, że to sława, a nie sukces czy pieniądze, decydują o szczęściu. Żeby tego dowieść i przy okazji pokazać, że nie ma ludzi dzielniejszych niż jego poddani, Asparanoiks zaprasza krewniaka do odwiedzenia swojej osady i obiecuje zaserwować mu potrawę przyprawioną liśćmi laurowymi z wieńca Juliusza Cezara. Na barki dzielnych Asteriksa i Obeliksa spada zadanie wypełnienia obietnicy wodza, wyruszają więc do Rzymu...
Historia galijskiej osady to obowiązkowa pozycja na półce każdego fana komiksów. Nieśmiertelny francuski dowcip serii stworzonej przez Renégo Goscinny'ego i Alberta Uderzo od wielu lat przyciąga kolejne pokolenia czytelników, a sprytny Asteriks, naiwny Obeliks i ich towarzysze znaleźli się w gronie ulubionych bohaterów masowej wyobraźni.
Nowa edycja w twardej oprawie oprócz komiksu zawiera także ponad czterdzieści stron dodatków, w których czytelnik pozna okoliczności powstawania albumu, zobaczy archiwalne materiały i dowie się wielu ciekawostek o bohaterach, autorach i historii.
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2025-12-10
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Astérix Les lauriers de César
Monica, poszukująca pracy montażystka, dostaje propozycję zmontowania filmu o konsekwencjach objawień fatimskich. Jako agnostyczka przyjmuje zlecenie...
W każdym tomie Kolekcji Marzeń znajdziesz prześliczną ręcznie malowaną figurkę, kolejną część filmowej historii , a także nieznane przygody Anny, Elsy...
Przeczytane:2026-01-24, Ocena: 6, Przeczytałem, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026, 52 książki 2026, 26 książek 2026, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, 12 książek 2026, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku,
Te pozycje to nie tylko piękne albumy i humor. To też dawka znaczących informacji.
,,Laury Cezara" to między innymi podróż Asteriksa i Obeliksa do Rzymu w celu zdobycia liści laurowych Juliusza Cezara, z których to ma być przyrządzona potrawa. To też serwowanie pytania, czy ważniejsza jest sława, czy też pieniądze.
Jak zawsze na drodze dwojga bohaterów będą niezwykłe przygody, ale też niebezpieczństwo. Autorzy wplatają w swoje albumy inteligentny humor, ale też między innymi historyczną aluzję.
Podoba mi się połączenie komiksu z dawką ważnych informacji z nim związanych. Wszystko na temat w jednym miejscu.