Okładka książki - Basia i przedstawienie

Basia i przedstawienie

Basia i jej grupa przedszkolna szykują przedstawienie niespodziankę. Kto zagra jaką rolę? Czy utrzymanie tajemnicy jest łatwe? Im bliżej przedstawienia, tym większe emocje. Niektórzy mają tremę, inni są pewni siebie. Wreszcie nadchodzi dzień przedstawienia i wszystko idzie na opak. A może właśnie tak miało być?

,,Basia i przedstawienie" to ciepła opowieść o rezolutnej pięciolatce i jej przyjaciołach. W tej książce przeczytacie m.in. o tym, czym jest trema i jak sobie z nią radzić, a także dowiecie się z niej, jak wspaniałym i pełnym magii miejscem jest teatr.

Informacje dodatkowe o Basia i przedstawienie:

Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2025-10-15

Tagi: Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Opowieści obyczajowe i rodzinne dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Basia i przedstawienie

Basia i przedstawienie - opinie o książce

🎭Czy znacie to uczucie, gdy Wasze dziecko ma wystąpić na przedszkolnej scenie i nagle świat się kończy? „Nie pójdę!”, „Nie chcę!”, „Boję się!” – te słowa potrafią wywołać dreszcz u każdego rodzica. Pojawia się pytanie "Jak sobie z tym poradzić?!". A jeśli dodamy do tego drobne potknięcia, zapomniane kwestie i ogrom emocji? No cóż, brzmi znajomo. Dlatego właśnie tak bardzo lubię "Basię i przedstawienie", bo ta książka trafia w samo sedno dziecięcych (i dorosłych!) przeżyć.

🎟️Basia i jej przedszkolna grupa przygotowują wielką niespodziankę. Tajemnica aż buzuje pod czapkami pięciolatków, choć jak wszyscy wiemy, utrzymanie czegoś w sekrecie to dla przedszkolaka prawie sport ekstremalny. Podział ról budzi emocje, próby się przedłużają, jedni aż podskakują z pewności siebie, inni mają miny jak przed wejściem do paszczy lwa. Zbliża się wielki dzień, a napięcie rośnie... I kiedy wreszcie kurtyna idzie w górę, wszystko idzie nie tak, jak powinno. Ale może właśnie tak miało być?

🤹To, co absolutnie uwielbiam w tej historii, to sposób, w jaki pokazuje, że nie liczy się perfekcja, że wpadki mogą się zdarzyć każdemu, a najważniejsze jest to, by odważyć się wyjść na scenę, nawet jeśli nogi drżą jak galaretka. Książka pięknie podkreśla, że nie chodzi o to, by wypaść „bardzo dobrze”, ale o to, by spróbować, przeżyć coś nowego i poczuć tę wyjątkową magię wielkiej sceny, a przede wszystkim dobrze się bawić.

🎤"Basia i przedstawienie" to ciepła, pogodna opowieść o tremie, przyjaźni, odwadze i radości tworzenia. Dzieci dowiedzą się dzięki niej, czym w ogóle jest trema i jak sobie z nią radzić, a rodzice, że czasem warto odpuścić oczekiwania i pozwolić rzeczom potoczyć się trochę na opak. To książka, która zachwyci zarówno małych aktorów, jak i tych, którzy najchętniej uciekaliby ze sceny w podskokach. A przy tym przypomni nam wszystkim, że teatr, nawet ten przedszkolny, potrafi być miejscem pełnym magii.

Przed Basią ważne wydarzenie. Jej grupa przedszkolna szykuje przedstawienie niespodziankę. Wszystkie dzieci są podekscytowane. Dla jednych to wspaniała przygoda, dla innych dość duży stres. Jak potoczą się przygotowania? Kto, jakie role zagra? Czy uda się wszystko utrzymać w tajemnicy? Jak pójdzie dzieciom gra? Jak uda się przedstawienie?

Książki o przygodach Basi, są moim zdaniem wartościowymi książeczkami dla dzieci. Basia zabiera je we wspaniałą przygodę, dając dawkę śmiechu, zabawy i nauki. To nie tylko zwykłe historie, ale pozycje, które uczą. Tym razem dziecko może dowiedzieć się co nieco o przedstawieniach i teatrze.

Ilustracje są śliczne, kolorowe, przyciągające wzrok i zachęcające do poznania treści.

Okładka twarda, solidna. Książka zdecydowanie posłuży długi czas.

Tekst ciekawy, zrozumiały. Starsze dziecko bez problemu przeczyta samo, poznając przygody Basi. Młodsze z przyjemnością będzie słuchać, nie przerywając, co chwilę, by zapytać o znaczenie jakiegoś słowa.

Moim zdaniem książki z serii Basia i … są wartościowe, ciekawe i zdecydowanie warto po nie sięgać. Z przyjemnością polecam kolejny tom, gdzie razem z Basią dziecko przeżyje wspaniałe przygody.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Wielka księga przygód 2. Basia
Zofia Stanecka0
Okładka ksiązki - Wielka księga przygód 2. Basia

Siedem opowieści o Basi i jej rodzinie. Siedem sytuacji z ich życia, czasem śmiesznych, czasem trudnych: nowy kolega z innego kraju, pojawienie się opiekunki...

Basia uczy i bawi w domu i w podróży
Zofia Stanecka0
Okładka ksiązki - Basia uczy i bawi w domu i w podróży

Ta książeczka to dla twojego dziecka zaproszenie w świat nauki, a jednocześnie sposób na świetną zabawę! Dzięki fantastycznym łamigłówkom...