Rodzina Orghamów zatruła umysł Batmana demonem i przejęła władzę nad Gotham. Szubienica już stoi, a Batman czeka na egzekucję.
Czasu jest coraz mniej, a jedyną nadzieją na ocalenie Mrocznego Rycerza pozostają Catwoman i drużyna jej sojuszników - Cassandra Cain, Talia Al-Ghul, Poison Ivy, Azrael, Question, a nawet Mr. Freeze i Two-Face.
Czy los Batmana zależeć będzie od... rzutu monetą?
Ram V i Jason Shawn Alexander we współpracy z Danem Wattersem, Liamem Sharpem, Christopherem Mittenem, Casparem Wijngaardem i innymi twórcami prowadzą Batmana ku przepaści... i poza nią - w niepokojącą, niezapomnianą podróż.
Album zawiera materiały opublikowane pierwotnie w amerykańskich zeszytach ,,Detective Comics" #1076-1080
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2025-10-15
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Batman Detective Comics: Gothamski Nokturn Intermezzo
Piąty tom kultowej serii fantasy rozgrywającej się w średniowiecznej Europie. Ponad Krainą Cieni to druga część trzytomowej podserii rozpoczętej albumem...
Celem książki jest nauka poprawnej pisowni, reguł ortograficznych oraz korzystania ze słownika. ,,Zostań mistrzem ortografii" polecamy nauczycielom do...
Przeczytane:2025-11-26, Ocena: 6, Przeczytałem,
Batman ze swoim cyklem Gothamski Nokturn to cykl, który niezwykle cenię, za warstwę filozoficzną, głębię emocjonalną i ten niepowtarzalny gotycki nastrój, bo dla mnie ta seria absolutnie wymyka się z albumów mainstreamowych superbohaterów. Dodatkowo ten album jest doświadcza nietoperza, jak nigdy dotychczas doprowadzając do go granic.
Nokturonowy Batman jako postać jest nieco inne, a w zasadzie diametralnie inny, ponieważ nie jest on komiksowym herosem, a bardziej postacią dramatyczną gotyckiej historii. Demon zatruwa umysł Mrocznego Rycerza, jednak nie to jest jedyny problem, ponieważ jego dusza rozdziera poczucie winy, szaleństwo i jednak iskrząca się jeszcze wiara, a to wszystko w Gotham City mrocznym i ociekającym śmiercią.
Filozoficzno psychologiczny aplet tej historii jest znakomicie widoczny, w postaciach drugoplanowych, gdzie każda z nich jest symbolem ludzkiej natury i konkretnych cech, jak chociażby gniew, czy pożądanie, co nadaje jeszcze bardziej ludzkiej aury. Wspólna batalia o ,,odzyskanie" Batmana jest w tym wszystkim złapania świata w pewne ryzy, które już danów zostały przekroczone. Historia jest wolna, ale totalnie satysfakcjonująca, pozwalająca się delektować warstwą psychologiczną i ,,zwiedzaniem" umysłu nietoperza.
Imponująca warstwa wizualna mnie kupiła zwłaszcza liczną symboliką i grą cienia, która przypominała nieco balansowanie między snem a koszmarem. Dopełnieniem tego jest uzupełnienie czerwienią i szarościami, co miesza melancholię z niepokojem.
Historia nasączona grzechem, poczuciem winy i odkupieniem, przedstawiona z rozmachem i nietypowym dla mainstreamu klimatem. Ta historia może odrzucić nawet fanów Batmana, ale ja ten projekt lubię i niezwykle cenię.