Okładka książki - Batman. Wojna w Gotham. Tom 3

Batman. Wojna w Gotham. Tom 3

Batman walczy z Catwoman o przyszłość Gotham, a członkowie batrodziny dzielą się na dwa zwalczające się obozy!

Mroczny Rycerz został chwilowo wyłączony z gry. Pod jego nieobecność Gotham stało się miastem wolnym od przestępczości, a dawni zamaskowani łotrzy zawiesili działalność.

Kto jest odpowiedzialny za wprowadzenie nowych zasad? Catwoman. Batman powraca w chwili, gdy dochodzi do kumulacji napięć narastających w mieście. Losy bohaterów zmienią się na zawsze, a w Gotham pojawi się nowy gracz, dysponujący własnym planem.

Scenarzyści wielu bestellerów - Chip Zdarsky, Tini Howard i Matthew Rosenberg - wraz z niesamowitymi rysownikami, jak Mike Hawthorne, Adriano Di Benedetto i Jorge Jiménez przedstawiają zapierający dech w piersiach album ,,Batman: Wojna w Gotham".

Album zawiera materiały opublikowane pierwotnie w amerykańskich zeszytach ,,The Gotham War: Battle Lines" #1, ,,Batman" #137-138, ,,Catwoman" #57-58, ,,Batman/Catwoman: The Gotham War: Red Hood" #1-2, oraz ,,Batman/Catwoman: The Gotham War: Scorched Earth" #1.

Informacje dodatkowe o Batman. Wojna w Gotham. Tom 3:

Batman. Wojna w Gotham. Tom 3 - opinie o książce

Avatar użytkownika - kulturowa_anihil
kulturowa_anihil
Przeczytane:2025-05-29, Ocena: 5, Przeczytałem,

Wojna w Gotham to album, który mnie uderzył ilością dylematów moralnych, trudnych wyborów i liczenia się z ich konsekwencjami, ponieważ tytułowa wojna ma w przypadku tej opowieści także znaczenie ideologiczne.

Rozłam w batrodzinie był zaskakujący i był motywem mocno definiującym tę historię, ponieważ bohaterowie muszą dokonać trudnych wyborów, które oprócz wpływu na relacje z Mrocznym Rycerzem mogą także przedefiniować ich samych i ich tożsamość. Nieustanne balansowanie między lojalnością a własnym poczuciem sprawiedliwości jest bardzo mocnym punktem historii i cała otoczka emocjonalnej karuzeli nadaje jej dramatyczny wydźwięk.

Scenarzyści popisali się umiejętnym zbudowaniem napięcia i tworzenia historii w odcieniach szarości, ponieważ nic nie jest czarno - białe i wiele zależy od perspektywy samego czytelnika, ponieważ patrząc w szerszej perspektywie, każdy z bohaterów ma po części rację. Czytanie tego komiksu było takim poruszaniem się po emocjonalno moralnym polu minowym, a pochopnie wydawane osądy mogą bardzo szybko się zdezaktualizować.

Graficznie historia jest zdecydowanie na wysokim poziomie, wyczuwalna jest dynamika zmian w mieście i otaczający je niepokój. Rzadko mam obiekcie o graficznie ujęcia walk i nie inaczej jest tutaj, ponieważ plansze są efektowne i dobrze oddają ciężar emocjonalny, dbając także o to, by mimika postaci współgrała z wydarzeniami na kartach historii.

Historia ,,Wojny w Gotham" to opowieść dojrzała, złożona i niezwykle odważna. Komiks pozostawił mi mnóstwo pytań i pola do interpretacji co jeszcze bardziej do uatrakcyjniło. Spodobało mi się ukazanie zachodzących w superbohaterach zmian, które mogą dotknąć każdego z nas, ponieważ czy możecie powiedzieć z ręką na sercu, że jesteście tym, kim chcieliście i jesteście tacy, jak chcieliście?

Dziobak Toto i pan mgieł. Tom 2
Okładka ksiązki - Dziobak Toto i pan mgieł. Tom 2

To drugi album opisujący przygody sympatycznego dziobaka Toto i jego przyjaciół. Wielkouch jest poważnie ranny! Leśny doktor w celu sporządzenia lekarstwa...

Królik kontra Małpa i legion zagłady. Tom 3
Okładka ksiązki - Królik kontra Małpa i legion zagłady. Tom 3

Trzeci tom przygód leśnych zwierzątek, które nie mogą zaznać spokoju, odkąd pewna przemądrzała Małpa spadła z nieba w kapsule kosmicznej i zaczęła szarogęsić...