Okładka książki - Bez oręża

Bez oręża

Rozpaczliwe próby odbicia Grobu Świętego przez ostatnich Krzyżowców. Mieczem czy pastorałem? W Europie wyrasta postać Biedaczyny z Asyżu i tylko on dotrze do Grobu Chrystusa, i tylko o Nim sułtan powie, że widział chrześcijan.

Informacje dodatkowe o Bez oręża:

Wydawnictwo: Instytut Wydawniczy Pax
Data wydania: b.d
ISBN: 83-211-0403-7

Kup książkę Bez oręża

Bez oręża - opinie o książce

Avatar użytkownika - klaudiuszlabaj
klaudiuszlabaj
Przeczytane:2012-09-23, Ocena: 6, Przeczytałem,
Tak dobrze opowiedziana historia kilku pokoleń zagubionych ludzi aby sprowadzić wszystko do jednego zdania: Kochaj a zwyciężysz wszystko.

Kolejna znakomita książka Zofii Kossak o wyprawach krzyżowych, wydana po raz pierwszy w 1937 roku. Tym razem możemy przeczytać o wyprawie z XIII wieku i o tragicznie zakończonej krucjacie dziecięcej. Autorka połączyła prawdziwe wydarzenia z fikcją literacką. Dla przykładu jeden z bohaterów Jan z Brienne jest postacią historyczną, natomiast jego gorący romans z Blanką z Szampanii jest wytworem wyobraźni autorki. W powieści pojawia się również święty Franciszek z Asyżu, będący przeciwieństwem chrześcijan kierujących wyprawą krzyżową.

W tej książce, jak i w poprzednich autorka piętnuje pychę, chciwość i głupotę. Odzyskanie grobu Jezusa było na wyciągnięcie ręki, ale chęć sławy, zachłanność i pycha kierującego krucjatą sprawiła, że wyprawa zakończyła się klęską.

Zofia Kossak miała niebywały talent do pisania powieści historycznych, podobnie jak dziś Elżbieta Cherezińska. Podczas lektury "Bez oręża" miałam nawet miejscami wrażenie, że czytam coś pani Elżbiety, tylko bez scen erotycznych.

"Bez oręża" to lektura obowiązkowa dla fanów powieści historycznych. Najlepiej zacząć od "Krzyżowców", choć książki nie są powiązane ze sobą, ale "Król trędowaty" i "Bez oręża" są bardziej przystępne.

Czytajcie Zofię Kossak. Warto.

Avatar użytkownika - agika
agika
Przeczytane:2020-03-02, Ocena: 4, Przeczytałem,
Wspomnienia z Kornwalii 1947-1957
Zofia Kossak0
Okładka ksiązki - Wspomnienia z Kornwalii 1947-1957

Książka opowiada o emigracyjnym życiu Zofii Kossak i jej męża, Zygmunta Szatkowskiego. Autorka przybliża obraz życia na angielskiej wsi z perspektywy Polaków...

Suknia Dejaniry
Zofia Kossak0
Okładka ksiązki - Suknia Dejaniry

Kolejne wydanie historycznej powieści Zofii Kossak. Jak każda z książek tej Autorki, "Suknia Dejaniry" jest wspaniale napisaną opowieścią, będącą...