Okładka książki - Bez skazy. Korea Południowa i mroczne strony obsesji piękna

Bez skazy. Korea Południowa i mroczne strony obsesji piękna

Odważne spojrzenie na standardy piękna przez pryzmat dynamicznie rozwijającego się w Korei Południowej przemysłu K-beauty i kultury, którą promuje.

Koreańska pielęgnacja zawładnęła wyobraźnią ludzi na całym świecie, obiecując swego rodzaju hipnotyzującą doskonałość. Produkty do makijażu oraz pielęgnacji skóry w opakowaniach imitujących mleczne koktajle i urocze pandy, kolorowe maseczki i olejki – półki sklepowe uginają się pod mnogością kosmetyków mających rozwiązać każdy urodowy problem – wszystko po to, aby wzbudzić pragnienie posiadania, zafascynować i promować konsumpcjonizm.

W ciągu kilku lat światowy przemysł K-beauty wzrósł czterokrotnie. Dziś jest wart 10 miliardów dolarów i ciągle rośnie. I choć konsumpcjonizm społeczeństw jest znaczącym problemem, ewolucja kultury i standardów piękna wiąże się także z mroczniejszymi zagadnieniami.

Gdzie postawić granicę w świecie, w którym technologia umożliwia poprawę niemal każdego elementu wyglądu – od niedoskonałości skóry, przez wyszczuplanie talii i ud, po zmianę kształtu szczęki?

Jakie niebezpieczeństwa czyhają na społeczeństwo, którego nadrzędną wartością jest niekończące się samodoskonalenie, a nieskazitelny wygląd jest nie tylko propagowany, ale i możliwy? Jaki jest rzeczywisty, nie tylko finansowy, ale i psychiczny i społeczny koszt kultury piękna?

Informacje dodatkowe o Bez skazy. Korea Południowa i mroczne strony obsesji piękna:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2024-09-25
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Tytuł oryginału: Flawless: Lessons in Looks and Culture from the K-Beauty Capital
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Piotr Grzegorzewski, Marcin Wróbel

Tagi: korea reportaż k-beauty

Kup książkę Bez skazy. Korea Południowa i mroczne strony obsesji piękna

Bez skazy. Korea Południowa i mroczne strony obsesji piękna - opinie o książce

Avatar użytkownika - Vejne
Vejne
Przeczytane:2025-10-23, Ocena: 6, Przeczytałam, 26 książek 2025,

Intrygująca i wstrząsająca zarazem wizja realizacji oczekiwań własnych i społeczeństwa wobec wizerunku. Autorka dogłębnie zaznajomiła się z tematem kształtowania (czasem dosłownego) wyglądu i prezencji Koreanek. Temat z drugiego końca globu, ale zarysowane w nim problemy coraz częściej mogą dotyczyć świata zachodniego.

Lektura godna polecenia, a do tego czyta się ją świetnie.