Okładka książki - Biblia. Nowy Testament. Tekst  komentarz  ilustracje

Biblia. Nowy Testament. Tekst komentarz ilustracje

Biblia. Nowy Testament. Tekst - komentarz - ilustracje to ponadczasowa propozycja Wydawnictwa JEDNOŚĆ. Nie może być inaczej, bo przecież Pismo Święte jest adresowane do ludzi wszystkich czasów i pokoleń. Nowy Testament obejmuje 27 utworów różnej wielkości, liczących ponad 140 tys. greckich wyrazów. Oczywiście zaprezentowany jest w tłumaczeniu obecnym w Biblii Tysiąclecia (wydanie V).

Polecana publikacja to również obszerny komentarz do nowotestamentowych pism napisany przez kardynała Gianfranco Ravasiego (ur. w 1942 r.). To były (lata 2007-2022) przewodniczący Papieskiej Rady ds. Kultury oraz Papieskich Komisji ds. Dziedzictwa Kulturowego Kościoła i ds. Archeologii Sakralnej. To również znany i ceniony biblista, wykładowca akademicki, kaznodzieja, autor multum artykułów oraz książek przetłumaczonych na wiele języków. Dzięki jego objaśnieniom biblijne teksty stają się jasne i zrozumiałe dla każdego czytelnika.

To wyjątkowe wydanie Nowego Testamentu jest również bogato ilustrowane reprodukcjami dzieł sztuki, ale również wspaniałymi fotografiami przybliżającymi historie biblijne.

ODBIORCY KSIĄŻKI:

- publikacja adresowana jest do szerokiego grona odbiorców i może być niebanalnym prezentem;

- to pomoc dla księży w ich posłudze, którą mogą polecić parafianom, by pogłębili swoją wiarę i wiedzę na temat Nowego Testamentu;

- to także dzieło adresowane dla osób zaangażowanych w nauczanie religii w szkołach i w ogóle w katechezę, również tę prowadzoną przy parafii;

- to również pozycja dla wszystkich zainteresowanych teologią i Pismem Świętym.

DLACZEGO WARTO PRZECZYTAĆ TĘ KSIĄŻKĘ?

Wejście w Nowy Testament równa się przyjęciu wezwania do osobistej odpowiedzi, do spotkania z osobą Chrystusa, który także i nas, jak kiedyś swoich uczniów, chce dziś zapytać: ,,A wy za kogo Mnie uważacie?" (Mt 16,15).

Nasza odpowiedź będzie możliwa dopiero wtedy, gdy pójdziemy za Nim wytyczonymi przez te księgi drogami wiary, przyzywając Jego obecność, a także modląc się o to, aby On sam pierwszy nas szukał.

To wydanie Nowego Testamentu z pewnością jest inne niż wszystkie, jakie do tej pory się ukazały. To swoiste dzieło sztuki i nie może go zabraknąć w domowej bibliotece każdego katolika.

Informacje dodatkowe o Biblia. Nowy Testament. Tekst komentarz ilustracje:

Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2026-03-16
Kategoria: Duchowość, religia

Tagi: Religie i wierzenia Chrześcijaństwo biblia Duchowośc i przeżycia religijne

Kup książkę Biblia. Nowy Testament. Tekst komentarz ilustracje

Indonezja - Złota seria 2016
Okładka ksiązki - Indonezja - Złota seria 2016

Kocham Indonezję za różnice kulturowe, które tak bardzo zmieniają nasz pogląd na świat. Za to, że kształtuje w nas pozytywne myśli i uczy dystansu do...

Praga.Pascal Lajt
Okładka ksiązki - Praga.Pascal Lajt

Praga (Pascal Lajt) o Dlaczego Wacław IV kazał zrzucić z mostu Jana Nepomucena? o Jak sprawdzić, gdzie jest prezydent? o Czego się Kafce nie...