Rodzina Łączków spędza pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia nad basenem w domu Muffinki i Stopki. Dla Bartolomea, czyli nowej zabawki Blue, to pierwsze święta w tym towarzystwie. Jak Bartolomeo odnajdzie się w nowej rodzinie? Czy przymusowa kąpiel w basenie, zabawa we Wskocz po Piłkę, lądowanie twarzą w talerzu z sosem i nieco zbyt intensywne wycieranie ręcznikiem mu nie zaszkodzą? Jakiej rady udzieli nowemu Ciocia Fryzia, która też niedawno dołączyła do rodziny? Ta pełna humoru opowieść została napisana na podstawie odcinka serialu Bluey, a ilustracje i dialogi zostały zaczerpnięte wprost z animacji. Opowiadanie dotyka motywów takich jak poznawanie nowych osób, oswajanie nieznanych sytuacji i życie rodzinne. W książce jest wszystko, co uwielbiają fani i fanki kreskówki w każdym wieku - wyjątkowy klimat, zabawne wyrażenia, codzienne życiowe prawdy, dużo pozytywnej energii i mądre, acz nienarzucające się przesłanie. Książeczka ma niewielki format i z łatwością zmieści się do torebki mamy, kieszeni taty albo do dziecięcego plecaka, dzięki czemu może towarzyszyć młodemu czytelnikowi w podróży, w poczekalni u lekarza albo podczas wycieczki. Dzięki dużym literom i prostym tekstom doskonale nadaje się do nauki czytania, a kolorowe ilustracje można oglądać nawet wtedy, gdy treść opowiadania zna się już na pamięć.
W księgarniach jest już także druga świąteczna książka Blue z serii ,,Moja czytanka" - ,,Mikołaj Werandziak". Oba tytuły świetnie się uzupełniają.
Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2025-10-15
Tytuł oryginału: Bluey: Christmas Swim
Lucky Luke, słynny pogromca bandytów, jest największą legendą Dzikiego Zachodu... ale tylko do czasu, gdy pojawia się Allan Pinkerton. Jego doskonale zorganizowana...
Magiczna książka z pisakiem wodnym! Zabawa bez końca z dzielnymi bohaterami bajki Psi Patrol! Książka przeniesie najmłodszych do świata pełnego kolorów...
Przeczytane:2025-11-10, Ocena: 5, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, 12 książek 2025, 26 książek 2025, 52 książki 2025,
Święta z rodziną Łączków nigdy nie są zwyczajne i dokładnie takie są też w książce „Bluey, chlup, chlup, święta!". Ta pełna humoru, serdeczności i świątecznego zamieszania książeczka na podstawie ukochanego serialu o niebieskiej suczce Bluey pokazuje, że magia Bożego Narodzenia może mieć różne oblicza, nawet to w kąpielówkach i z pluskiem w basenie.
Tym razem rodzina Bluey spędza pierwszy dzień świąt nad basenem w domu Muffinki i Stopki. Wszędzie słychać śmiech, chlapanie wodą i radosne wołania. To typowy chaos w najlepszym, rodzinnym wydaniu. W centrum wydarzeń znajduje się Bartolomeo, nowa zabawka Bluey, dla której to pierwsze święta w tej wesołej gromadce. Czy uda mu się odnaleźć wśród rozbrykanych Łączków? Nie będzie łatwo, bowiem czeka ją kąpiel w basenie, gra we Wskocz po Piłkę, przypadkowe lądowanie w talerzu z sosem i energiczne wycieranie ręcznikiem mogą przyprawić o zawrót głowy! Na szczęście z pomocą przychodzi Ciocia Fryzia, która dobrze wie, jak to jest być „nową” i ma dla Bartolomea kilka cennych rad o akceptacji, byciu sobą i zauważeniu wyjątkowości rodziny Łączków.
Książeczka wypełniona jest ciepłem, humorem i rodzinną bliskością. Pokazuje, że święta nie muszą być idealne, żeby były piękne, ważne w nich jest, żeby spędzać je razem, z uśmiechem i otwartym sercem. Tekst jest prosty, rytmiczny i pełen zabawnych dialogów, które doskonale oddają ducha animacji. Kolorowe ilustracje przenoszą czytelnika w sam środek tej rozbrykanej, słonecznej świątecznej sceny.
„Bluey, chlup, chlup, święta” to doskonała pozycja dla najmłodszych czytelników uczących się czytać, w środku znajdują się duże litery, krótkie zdania i znane bohaterki oraz bohaterowie, które zachęcają do samodzielnego sięgania po książkę. A niewielki format sprawia, że można ją zabrać dosłownie wszędzie, do torby, plecaka czy kieszeni. To książeczka, która łączy w sobie rodzinne ciepło, świąteczny chaos i mądre przesłanie o akceptacji. To opowieść, przy której dzieci będą się śmiać, rodzice wzruszą, a wszyscy razem przypomną sobie, co w świętach jest naprawdę najważniejsze.🎄