Okładka książki - Bluey. Mini-Blue. Moja czytanka

Bluey. Mini-Blue. Moja czytanka

Blue postanawia pomalować sierść swojej siostry tak, by bardziej przypominała ją samą. Kiedy Bingo wygląda już jak mała Blue, siostra uczy ją kluczowych dla siebie umiejętności: narzekania podczas wykonywania domowych obowiązków, głośnego śpiewania i mówienia bez przerwy. Teraz w domu rodziny Łączków mieszkają dwie Blue! Czy rodzice będą tym faktem zachwyceni? A co zrobią, gdy obie córki zamienią się w Bingo? Ta pełna humoru opowieść została napisana na podstawie odcinka serialu Bluey, a ilustracje zostały zaczerpnięte wprost z animacji. Opowiadanie dotyka motywów takich jak indywidualność, rywalizacja między rodzeństwem, lęk przed odrzuceniem i potrzeba akceptacji. W książce jest wszystko, co uwielbiają fani i fanki kreskówki w każdym wieku - wyjątkowy klimat, zabawne wyrażenia, codzienne życiowe prawdy, dużo pozytywnej energii i mądre, acz nienarzucające się przesłanie. Książeczka ma niewielki format i z łatwością zmieści się do torebki mamy, kieszeni taty albo do dziecięcego plecaka, dzięki czemu może towarzyszyć młodemu czytelnikowi w podróży, w poczekalni u lekarza albo podczas pieszej wycieczki. Dzięki dużym literom i prostym tekstom doskonale nadaje się do nauki czytania, a kolorowe ilustracje można oglądać nawet wtedy, gdy treść opowiadania zna się już na pamięć.

Informacje dodatkowe o Bluey. Mini-Blue. Moja czytanka:

Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2025-02-26
Kategoria: Inne
Tytuł oryginału: Bluey. Mini Bluey

Tagi: Książeczki obrazkowe - znane postacie Fabularne książki obrazkowe do czytania przed snem Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Bluey. Mini-Blue. Moja czytanka

Bluey. Mini-Blue. Moja czytanka - opinie o książce

"Bluey. Mini-Blue" to kolejna książka opowiadająca niezwykłe przygody Bluey i Bingo. Tym razem dziewczynki postanawiają zamienić się w dwie Blue i dwie Bingo, po tym jak tata niefortunnie powiedział, że byłoby łatwiej, gdyby jego córki były takie same. To niezwykła historia o wzajemnej, siostrzanej miłości, wsparciu i dobrej zabawie.

Fabuła koncentruje się na uroczej rywalizacji między rodzeństwem. Bluey, główna bohaterka, postanawia przekształcić swoją siostrę Bingo w wersję "mini-Blue". Później jednak następuje zamiana ról i siostry zamieniają się w dwie Bingo. Cała sytuacja wywiązała się od słów taty, który nie do końca zdawał sobie sprawę jak wielki wpływ mają na jego dzieci i jakie będą tego konsekwencje. Blue zaczyna mieć poczucie braku akceptacji, odnosi wrażenie, że rodzice jej nie lubią i woleliby mieć dwie Bingo. Ich przygody pełne są zabawnych sytuacji, które ukazują codzienne życie, a także relacje między rodzeństwem. Nie brakuje w nich humoru, który sprawia, że czytanie staje się czystą przyjemnością, ale także refleksji dla rodziców.

Książka porusza ważne tematy, takie jak indywidualność, akceptacja i lęk przed odrzuceniem, co czyni ją nie tylko zabawną lekturą, ale także wartościowym materiałem do rozmowy z dziećmi na istotne tematy. To pozycja, z której morał wyniosą zarówno dzieci , jak i dorośli. Pokazuje, że jesteśmy różnorodni i każdy ma inne, wyróżniające go cechy i wartości. To także cenna lekcja o tym, jak niektóre, niefortunnie wypowiadane słowa, mogą zranić drugą osobę. W piękny sposób została pokazana prawdziwa miłość i wsparcie między siostrami, na których powinna opierać się każda, rodzinna relacja.
Ilustracje, które 1:1 odwzorowują popularną animację, którą możemy zobaczyć na ekranach, doskonale oddają klimat serialu, a ich kolorystyka przyciąga wzrok i wzbogaca opowieść.

"Bluey. Mini-Blue" to świetna propozycja dla dzieci w wieku przedszkolnym, która nie tylko bawi, ale i uczy. To książka, która z pewnością stanie się ulubioną lekturą wielu maluchów, a rodzicom dostarczy radości ze wspólnego czytania. Jest niezwykle mądrą, ale także życiową opowieścią. Świetnie odwzorowuje codzienne problemy, które rozgrywają się w wielu domach. Gorąco polecam!

Extraordinary X-Men - Inhumans kontra X-Men
Okładka ksiązki - Extraordinary X-Men - Inhumans kontra X-Men

Kiedy okazuje się, że chmura terrigenu lada chwila zatruje środowisko na całej Ziemi, wskutek czego planeta stanie się miejscem nie do życia dla mutantów...

Cuda Polski - Katedry
Okładka ksiązki - Cuda Polski - Katedry

Opis wybranych polskich katedr ilustrowany zdjęciami. Podaje ich rys historyczny, pokazuje ich piękno i majestat. Książka z serii Imagine. Bogato...