Okładka książki - Blurred

Blurred

Blurred to opowieść o rozmytych granicach miłości, zaufania i pragnienia zemsty. Aurora Carrier żyje w cieniu własnych lęków, izolując się od świata, który wydaje się jej obcy i niebezpieczny. Alaric Ross, uczestnik nielegalnych wyścigów motocyklowych, skrywa gniew i przeszłość, która nieustannie niszczy jego życie. Kiedy matka Aurory oferuje mu pieniądze w zamian za pomoc dla dziewczyny, Alaric przyjmuje propozycję. Nie z dobroci serca, lecz z chęci zemsty na człowieku, który odebrał mu rodzinę. To miała być zimna kalkulacja, prosta gra. Ale uczucia szybko wymykają się spod kontroli. Aurora kruszy mury, które Alaric zbudował wokół siebie, a on odkrywa, że dziewczyna, którą miał kontrolować, staje się kimś znacznie ważniejszym. Tajemnice i kłamstwa wciągają ich w wir, w którym miłość i zemsta splatają się w niebezpiecznym tańcu. Czy Alaric wybierze zemstę, która go pochłania, czy miłość, która może odmienić wszystko?

Informacje dodatkowe o Blurred:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Nocą
Data wydania: 2025-10-29

Kup książkę Blurred

Blurred - opinie o książce

,,- Dlaczego musisz być taka... dziwna? - pytam siebie z goryczą, chociaż wiem, że odpowiedzi nie ma.
Moje myśli krążą wokół tej samej rzeczy od lat, bez końca. Lęk, który nie ma sensu, a mimo to nie potrafię się go pozbyć.
Dlaczego każda interakcja z ludźmi wydaje mi się jak walka z czymś, czego nie rozumiem? Dlaczego każda próba mówienia sprawia, że czuję się, jakbym traciła oddech? Dlaczego jestem zmęczona po rozmowie z jedną osobą?
Wzdycham, przekładając pędzel w dłoni. Strach nie odpuszcza, nie zwalnia. Wciąż czuję na sobie spojrzenia, lecz nie ma nikogo obok. Każdy oddech jest zbyt głośny, każdy dźwięk zbyt wyraźny. A ja odnoszę wrażenie, że w tej ciszy jestem najgłośniejsza spośród wszystkich."

Po ,,Blurred" autorstwa @mindof_pisze sięgnęłam we współpracy barterowej z @wydawnictwo_noca. Zacznę od tego, że choć ta książka z początku mocno mnie sobą zainteresowała, to niestety finalnie pozostawiła mi po sobie mieszane odczucia. Poznajemy tu historię Aurory i Alarica. Chłopak chcąc się zemścić na ojcu dziewczyny, pragnie zbliżyć się do niej i odegrać na całej rodzinie Cartierów. Przeszłość nie pozwala mu o sobie zapomnieć, wlekąc się za nim i pozostawiając spustoszenie. Czy dwie zagubione dusze są w stanie odnaleźć się w świecie pełnym tajemnic, intryg i nienawiści? Czy piętrzące się w głębi serca uczucia, mogą niespodziewanie zmienić swój bieg? Gdy na horyzoncie znikąd pojawi się MIŁOŚĆ...
Angelika Sadkowska porusza w swojej historii tematykę zaburzeń psychicznych, która ze względu na moje doświadczenia prywatne i zawodowe jest mi bardzo bliska. Główni bohaterowie zmagają się ze stanami lękowymi, które w przypadku Aurory spowodowane są fobią społeczną, a z kolei u Alarica wywołuje je głęboko zakorzeniona trauma. Moim zdaniem ten wątek jest najmocniejszym punktem tej powieści.
Każda osoba walczy ze swoimi demonami na swój własny sposób. U każdej osoby zupełnie inaczej mogą objawiać się takie zaburzenia. W moim odczuciu autorka udźwignęła ten temat. Doskonale sobie z nim poradziła kreując postacie. Ukazując ich myśli, emocjonalny ból, obrazując zapalniki wyzwalające u nich konkretne zachowania. Czytelnikowi dzięki temu łatwiej poczuć i zrozumieć głównych bohaterów. Pod tym względem naprawdę bardzo dobrze mi się czytało ,,Blurred" i jestem dla autorki pełna podziwu, bo nie każdy potrafi wejść do czyjejś psychiki i w tak umiejętny sposób ją jeszcze zobrazować i przedstawić. Relacja romantyczna jest też dosyć ciekawym wątkiem. Czuć tu chemię, jakiegoś rodzaju fascynację i zauroczenie. Co mi w takim razie w tej książce nie siadło, że finalnie pozostawiła mi po sobie mieszane odczucia? Niektóre drugoplanowe wątki i niektórzy drugoplanowi bohaterowie. Wplecione tu wyścigi motocyklowe były nawet ciekawym elementem, ale nie wyzwalały we mnie niestety adrenaliny, ani żadnych mocniejszych wrażeń. Nie czułam się nimi wystarczająco usatysfakcjonowana. Jeżeli chodzi o drugoplanowe postacie, to niektóre z nich były dla mnie przezroczyste, stworzone tylko po to, by niepotrzebnie namieszać w tej historii i wprowadzić zamieszania do już i tak chaotycznej momentami fabuły. Książka liczy ponad 500 stron. I w tle dzieje się bardzo dużo, ale te wydarzenia powielane są przez powtarzające się schematy, przez co moim zdaniem ta historia została trochę niepotrzebnie rozwleczona. Bywały momenty, że nie potrafiłam oderwać się od niej, ale bywały również takie, które niemiłosiernie mnie nużyły. Mimo wszystko uważam, że w świecie ,,Blurred" każdemu uda się coś dla siebie znaleźć. Według mnie jest to po prostu książka nie do końca dopracowana, ale posiada ogromny potencjał. Niemniej jednak warto dać jej szansę.

Wenus
Angelika Sadkowska0
Okładka ksiązki - Wenus

Siedemnastoletnia Wenus Villanueva jest radosną, pełną życia i piękną dziewczyną. No i bardzo popularną w szkole. Podczas rutynowych badań dowiaduje się...

Crooked Mirror
Angelika Sadkowska0
Okładka ksiązki - Crooked Mirror

Jej przyrodni brat może ją ocalić... lub sprowadzić na nią większe piekło. Siedemnastoletnia Lacey cztery lata temu przeżyła wypadek samochodowy, w którym...