Quantcast

Wydawnictwo: Harmonia
Data wydania: 2023-03-18
Kategoria: Socjologia, filozofia
Tytuł oryginału: Building Communication and Independence for Children Across the Autism Spectrum: Strategies to Adress Minimal Language, Echolalia and Behavior

Nie ma dwojga takich samych dzieci z autyzmem - trudności związane z komunikacją przejawiane przez osoby ze spektrum autyzmu mogą być bardzo różnorodne. Aby zapewnić dziecku odpowiednie wsparcie, przede wszystkim należy trafnie rozpoznać, jakie umiejętności są dla niego osiągalne na danym etapie rozwoju oraz będą przydatne w codziennym życiu - zarówno w dzieciństwie, jak i później, kiedy dorośnie. Niniejsza książka pomoże logopedom, terapeutom, nauczycielom i rodzicom dzieci z autyzmem dostosować sposób postępowania do osoby.

Autorka dzieli się ekspercką wiedzą zgromadzoną podczas wieloletniej pracy z osobami ze spektrum autyzmu. Dzięki przedstawieniu przypadków chłopców i dziewczynek na różnych etapach rozwoju mowy czytelnik łatwiej określi, jakie cele i strategie będą najkorzystniejsze dla konkretnego dziecka:

- niemówiącego

- posługującego się umiarkowanie funkcjonalną mową

- przejawiającego echolalię

- z wysoko rozwiniętą mową i bogatym słownictwem, ale mającego trudności z uchwyceniem metafor językowych, zrozumieniem intencji rozmówcy lub interpretacją usłyszanych żartów.

Tagi:

Kup książkę Budowanie komunikacji i samodzielności u dzieci w spektrum autyzmu. Strategie postępowania w przypadku języka minimalnego, echolalii i nietypowych zachowań

Zagadka czarnego psa
Marta Guzowska