Okładka książki - Cesarz radości

Cesarz radości

Ocean Vuong powraca z przejmująco piękną powieścią o rodzinie z wyboru, nieoczekiwanej przyjaźni i historiach, które opowiadamy sobie, aby przetrwać.

Pewnego letniego wieczoru w miasteczku East Gladness w stanie Connecticut dziewiętnastoletni Hai stoi na moście, gotowy do skoku, gdy słyszy krzyk dochodzący z drugiej strony rzeki. Głos należy do Graziny, starszej wdowy cierpiącej na demencję. W ciągu roku ta niecodzienna para nawiązuje więź, która zmienia ich życie.

Cesarz radości pokazuje, jak głęboko nasze życie zmieniają najbardziej nieoczekiwane osoby. Kiedy Hai podejmuje pracę w restauracji, aby utrzymać siebie i Grazinę, jego współpracownicy stają się rodziną, której nie spodziewał się znaleźć. Zjednoczeni desperacją i okolicznościami, żyjąc na marginesie społeczeństwa, wspólnie są świadkami wzajemnego przetrwania.

Informacje dodatkowe o Cesarz radości:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2026-05-20

Tagi: Współczesna proza literacka

Kup książkę Cesarz radości

Wspaniali jesteśmy tylko przez chwilę
Ocean Vuong0
Okładka ksiązki - Wspaniali jesteśmy tylko przez chwilę

,,Wspaniali jesteśmy tylko przez chwilę" to list syna do matki, która nie umie czytać. Bohater odkrywa historię rodziny, której najważniejsze...