Ch³opaki Anansiego

Tytu³ orygina³u: Anansi Boys
Jêzyk orygina³u: angielski
T³umaczenie: Paulina Braiter-Ziemkiewicz

Ocena: 4.82 (17 g³osów)

Bezczelnie ¶mia³a i oryginalna nowa powie¶æ, traktuj±ca o mrocznym proroctwie, dysfunkcjonalnych rodzinach i tajemniczych podstêpach (oraz o pewnej limonce).
Ch³opaki Anansiego to najnowsze dzie³o literackiego maga Neila Gaimana, ulubieñca popkultury. W Ch³opakach Anansiego autor powraca do mitycznych krain, opisanych jak¿e b³yskotliwie w bestsellerowych Amerykañskich bogach.
Czytelnicy z Ameryki i ca³ego ¶wiata po raz pierwszy poznali pana Nancy'ego (Anansiego), pajêczego boga, w³asnie w Amerykañskich bogach. Ch³opaki Anansiego to historia o jego dwóch synach, Grubym Charliem i Spiderze.
Gdy ojciec Grubego Charliego raz nada³ czemu¶ nazwê, przyczepia³a siê na dobre. Na przyk³ad kiedy nazwa³ Grubego Charliego ,,Grubym Charliem". Nawet teraz, w dwadzie¶cia lat pó¼niej, Gruby Charlie nie mo¿e uwolniæ siê od tego przydomku, krêpuj±cego prezentu od ojca - który tymczasem pada martwy podczas wystêpu karaoke i rujnuje Grubemu Charliemu ¿ycie.
Pan Nancy pozostawi³ Grubemu Charliemu w spadku ró¿ne rzeczy. A w¶ród nich wysokiego, przystojnego nieznajomego, który zjawia siê pewnego dnia przed drzwiami i twierdzi, ¿e jest jego utraconym bratem. Bratem tak ró¿nym od Grubego Charliego, jak noc ró¿ni siê od dnia, bratem, który zamierza pokazaæ Charliemu, jak siê wyluzowaæ i zabawiæ... tak jak kiedy¶ ojciec. I nagle ¿ycie Grubego Charliego staje siê a¿ nazbyt interesuj±ce. Bo widzicie, jego ojciec nie by³ takim zwyk³ym ojcem, lecz Anansim, bogiem-oszustem. Anansim, buntowniczym duchem, zmieniaj±cym porz±dek ¶wiata, tworz±cym bogactwa z niczego i p³ataj±cym figle diab³u. Niektórzy twierdzili, ¿e potrafi³ oszukaæ nawet ¦mieræ.

POLECANA RECENZJA

Kup ksi±¿kê Ch³opaki Anansiego

Zobacz tak¿e

Opinie o ksi±¿ce - Ch³opaki Anansiego

Avatar u¿ytkownika - Agaba
Agaba
Przeczytane:2015-06-05, Ocena: 4, Przeczyta³am, Fantastyka,
Jak¿e niezwyk³ym zwierzêciem jest rozgwiazda? Kiedy oderw± jej jedn± nó¿kê to ona odrasta. A czy gdy podzielimy na pó³ to odro¶nie druga po³owa? Gruby Charlie - g³ówny bohater powie¶ci jest synem Anansiego - boga paj±ka, do którego z niejednym innych bogów ma jak±¶ urazê. Charles Nancy - bo tak brzmi jego nazwisko jest okropnie przewiduj±cy; nie ubi siê wychylaæ, ma nudn± pracê, której nie znosi i szefa, którego nienawidzi i siê boi. Charlie boi siê w³a¶ciwie prawie wszystkiego. Ot, taki typ cz³owieka. Charlie ma narzeczon± Rosie która namawia go by narzeczony zaprosi³ ojca na ich ¶lub. Ale Gruby Charlie nie lubi³ swojego ojca. Uwa¿a³, ¿e ten przynosi mu wstyd. Wiele osób to zna. Niejeden cz³owiek musia³ siê wstydziæ za rodzica ale Gruby Charlie wstydzi³ siê bardzo czêsto. I nagle okaza³o siê, ¿e ojciec Charliego umar³ i nawet za sposób w jaki umar³ jego ojciec Charlie siê wstydzi. Po zasypaniu grobu ojca (bo Charlie na pogrzeb nie zd±¿y³) na stypie dowiaduje siê, ¿e ojciec by³ bogiem i ¿e on, Charlie ma brata. I to brata bli¼niaka. Ale jak to mo¿liwe, ¿e nie pamiêta? Musi pamiêtaæ ale jednak nie wie o jego istnieniu. Co najdziwniejsze by go spotkaæ mus poprosiæ paj±ki... Gruby Charlie pewnego wieczoru po wypiciu ca³ej butelki bia³ego wina wyrzuca z domu ma³ego paj±ka i na odchodnym mówi, by przekaza³ jego bratu, by ten go odwiedzi³. Sam nie wie po co i ile problemów dopiero siê zacznie... W jego domu pojawia siê Spider - brat. Jakim sposobem? - nie wiadomo. Jedno, co Charlie wie to to, ¿e jego obecno¶æ sprawi wiele k³opotów. Choæ nie wie, ¿e a¿ tyle k³opotów... A s± podobni do siebie jakby dwie rozgwiazdy, które niegdy¶ by³y z³±czone ale po rozdzieleniu zaczê³y ¿yæ w³asnym ¿yciem. Mo¿e to prawda... Neil Gaiman jak zawsze popisa³ siê swym kunsztem literackim. Powie¶æ czyta siê rozwa¿aj±c ka¿de s³owo. Jego postacie s± tak ¿ywe, ¿e zamykaj±c oczy widzê je oczami wyobra¼ni a tak¿e wydarzenia, w których bior± udzia³. Fantastyka miesza siê z humorem i groz± i razem wystêpuj±ce w ksi±¿ce uzupe³niaj± siê dziêki czemu nie ma ani jednego s³owa niepotrzebnego. To po prostu Gaiman. Taki ja zawsze. Nieprzewidywalny.
Avatar u¿ytkownika - TangoAndWaltz
TangoAndWaltz
Przeczytane:2014-09-12, Ocena: 5, Przeczyta³am, Gaiman Neil,
Kwintesencja ¿ycia biurowo-wielkomiejskiego.
Powie¶æ niebanalna i nader ciekawa. ,,Ch³opaki Anansiego" taka w³a¶nie jest - oryginalna i mocno intryguj±ca. Chocia¿ za piórem tego autora osobi¶cie nie przepadam, to ten tytu³ z miejsca przypad³ mi do gustu. W tej powie¶ci udowodni³, ¿e potrafi pisaæ dobrze, z werw± i humorem. I ma naprawdê niez³e pomys³y. Oby wiêcej podobnych historii. Polecam!
Uwielbiam siêgaæ po ksi±¿ki autora który nigdy nie rozczarowuje. Tak te¿ i w tym wypadku by³o. Chocia¿ przyznajê ¿e przez pierwsze parê stron sz³o mi do¶æ opornie ale gdy siê ju¿ wczu³am nic nie mog³o mnie powstrzymaæ ;) Polubi³am obu braci do tego stopnia ¿e czujê lekkie rozczarowanie ¿e to ju¿ koniec, chcia³oby siê wiêcej stron
Avatar u¿ytkownika - Geronimo26
Geronimo26
Przeczytane:2010-08-05, Ocena: 4, Przeczyta³em, Mam,
Ksi±¿ka zapowiada³ siê ciekawie, jednak nieco rozczarowa³a..nuda
Avatar u¿ytkownika -

Przeczytane:2010-02-23, Mam,
Bogowie podobali mi siê oardzoj.. Jednak ta ksiazka tak¿ê warta jest przeczytania.. JAk wszystko Pana G. ;)
Avatar u¿ytkownika - brzoza_dg
Inne ksi±¿ki autora
Nigdzieb±d¼
Neil Gaiman0
Ok³adka ksi±zki - Nigdzieb±d¼

Richard Mayhew, g³ówny bohater, prowadzi ¿ycie podobne do ka¿dego z nas - pracuje w firmie, ma przyjació³, a tak¿e piêkn± narzeczon± Jessicê, z któr± planuje...

Sandman. Refleksje i przypowie¶ci. Tom 6
Neil Gaiman0
Ok³adka ksi±zki - Sandman. Refleksje i przypowie¶ci. Tom 6

Drugie, luksusowe wydanie Refleksji i przypowie¶ci, czyli 6. tomu wybitnej serii Sandman. Album zawiera kilka krótkich historii. Ka¿da rozgrywa siê w innym...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Recenzje miesi±ca
P³ezent – carkiem niekotrzebna rzecz