Ch³opiec z ulicy Wschodniej

Wydawnictwo: Szara Godzina
Data wydania: 2019-02-04
ISBN: 9788366201194

Ocena: 4.85 (13 g³osów)

Nie¶mia³y Gabriel wychowuje siê w starej ³ódzkiej kamienicy w dzielnicy, która nie cieszy siê dobr± opini±. Przemoc domowa i strach przeplataj± siê z dzieciêcymi pragnieniami i wielk± mi³o¶ci± do matki. Ojciec jest jedynie oprawc±. Do czego doprowadzi uleg³o¶æ?

Niniejsza powie¶æ to przejmuj±cy portret ch³opca, którego do¶wiadczy³o ¿ycie. Jako dojrza³y mê¿czyzna wspomina przesz³o¶æ, realizuj±c dawne marzenia. A ¿ycie lubi zaskakiwaæ…

Tagi: obyczajowe

POLECANA RECENZJA

Kup ksi±¿kê Ch³opiec z ulicy Wschodniej

Zobacz tak¿e

Opinie o ksi±¿ce - Ch³opiec z ulicy Wschodniej

Chyba nie ma takiego dziecka na ¶wiecie, które marzy o stale u¶miechniêtych rodzicach, o cieple domowym, o rado¶ci i zabawie. My¶limy nad zdrowiem najbli¿szych i tym aby ka¿dy cz³onek rodziny by³ szczê¶liwy. Szczê¶ciarze ci co tak maj±, prawda? Inaczej ma siê sprawa kiedy do domu wkrada siê ubóstwo i alkohol. Tylko ci, których to dotknê³o, wiedz± jak ciê¿ko jest ¿yæ w takich warunkach. Niepewno¶æ i strach odbieraj± rado¶æ. Znika u¶miech i pojawiaj± siê ³zy. A gotówka znika szybciej ni¿ siê pojawi³a. Brakuje podstawowych produktów, a to wp³ywa tak¿e na to, jak koledzy i kole¿anki odbieraj± takie dziecko. I choæ s±siedzi i rodzina widz± co siê dzieje to udaj±, ¿e nie ma problemu. Nie ich sprawa to nie bêd± siê wtr±caæ. Patrz± na to i akceptuj± to co siê dzieje. I zazwyczaj sprawa koñczy siê w momencie pojawienia siê karetki i policji...

Gabry¶ jako dziecko jest chorobliwie nie¶mia³y i j±ka siê. Mieszka w niebezpiecznej dzielnicy, na ulicy Wschodniej. Jest wychowywany przez matkê - kobietê o dobrym i wielkim sercu. Przy niej siê nie zacina - mówi normalnie. Natomiast, gdy tylko widzi ojca od razu  ma problemy z mow±. Ojciec jest alkoholikiem. Nie do¶æ, ¿e jest uzale¿niony to jeszcze znêca siê psychicznie i fizycznie nad synem i ¿on±. Na przestrzeni lat widzimy jak zmienia siê nasz bohater. To jak spotkanie Alicji i Emilki zmienia go. Na szczê¶cie w tym nieszczê¶liwym dzieciñstwie Gabry¶ mo¿e liczyæ na wra¿liw± s±siadkê. A tak¿e na anio³a. Dziecko przesz³o przez piekielne dzieciñstwo aby wyros³o na silnego i przystojnego mê¿czyznê. Choæ w ¿yciu doros³ym Gabry¶ nie ma na co narzekaæ tak to co przeszed³ by³o straszne. Kartka po kartce na moim sercu pojawia³o siê kolejne pêkniêcie. Ca³e szczê¶cie, ¿e nasz kochany wra¿liwiec mia³ dobrego opiekuna. By³ przy nim w najciê¿szych momentach. Nie opuszcza³ go w potrzebie. Jako¶ uda³o mu siê wkroczyæ w doros³o¶æ bez uszczerbków (mo¿e poza psychicznymi). Marzenia ma - jak ka¿dy z nas. Bardzo du¿o zawdziêcza obcej osobie Pani Helenie. To ona da³a mu to ciep³o, którego tak usilnie wypatrywa³ w swoim rodzinnym domu. Da³a mu tak¿e mo¿liwo¶æ startu w doros³ym ¿yciu. Mia³ anio³a jako dziecko i w ¿yciu doros³ym.

Autorka pokaza³a nam, ¿e mimo ciê¿kiego i mrocznego dzieciñstwa mo¿e czekaæ na nas ca³kiem inna doros³o¶æ. Mo¿emy mieæ wsparcie anio³ów, którzy bêd± nas wspomagaæ. I odwa¿ymy siê w koñcu siêgn±æ po marzenia. Ju¿ nie tylko ¶nimy o lepszej przysz³o¶ci i mamy nadziejê - teraz mamy mo¿liwo¶æ realizacji. Choæby nie wiadomo jak ciê¿kie kamienie przyjdzie nam d¼wigaæ to zawsze kiedy¶ pojawi siê kto¶, kto nam zdejmie ten ciê¿ar, we¼mie za rêkê i wska¿e w³a¶ciw± drogê.

Polecam agazlotowlosaiksiazki.blogspot.com

"Ch³opiec z ulicy wschodniej" to powie¶æ, której nie mog³am siê doczekaæ. Niesamowicie mocno zauroczy³ mnie jej opis i wiedzia³am, ¿e bêdzie to dobra lektura. I oczywi¶cie tak jest.

Ksi±¿ka jest przede wszystkim ¿yciowa, bolesna i prawdziwa. Poznajemy tutaj historiê Gabrysia, m³odego ch³opaka, który mocno do¶wiadczy³ ¿ycia i przemocy. Maj±c wgl±d na niego w tera¼niejszo¶ci, mo¿emy zauwa¿yæ jego przemianê, jaka zasz³a w nim od dzieciñstwa. Wraz z Gabrysiem przenosimy siê do jego dzieciñstwa, w którym poznajemy jego s±siadów, dziêki którym uda³o mu siê prze¿yæ troszkê lepiej jego marne dzieciñstwo, a tak¿e do¶wiadczamy ogrom bólu, jaki otrzymywa³ od swojego ojca. Ch³opiec nie zna wyra¿enia "ojcowska mi³o¶æ". Dla niego s³owo "tata" kojarzy siê z bólem, siniakami i krzykiem.

Gabrysia poznajemy jako ch³opaka pracowitego, który wyszed³ na ludzi, ale w jego dzieciñstwie nic nie wskazywa³o, ¿e z tego gnêbionego przez innych, bitego przez ojca ch³opca, który ma marzenie o podró¿y i ¿yje w biedzie, wyro¶nie taki mê¿czyzna. Ksi±¿ka dowodzi temu, ¿e je¶li kto¶ ma marzenia i chce je spe³niæ, to bez wzglêdu na okoliczno¶ci da radê i odniesie sukces.

W codziennym ¿yciu spotykamy siê z rodzinami, w których obecna jest przemoc. Zazwyczaj dzieci z takich domów czerpi± te z³e wzorce i wykorzystuj± je w ¿yciu, jednak s± jednostki, które s± zupe³nie inne, a ich serca przepe³nione s± mi³o¶ci±. Taki w³a¶nie jest Gabriel. Jest to bardzo fajnie zobrazowane w powie¶ci. Niesamowita jest si³a walki tego ch³opca.

¦wietnie zosta³a ukazana tutaj znieczulica ludzi, którzy potrafi± tylko wspó³czuæ innym z daleka, ale nie wyci±gn± pomocnej d³oni, aby zapobiec tragedi±, które maj± miejsce na co dzieñ. To jest tak prawdziwe, tak realne, ¿e ludzie potrafi± tylko patrzeæ i komentowaæ, nieliczne jednostki nakarmi± g³odnego, ale ma³o kto wstawi siê za kim¶ i zrobi jaki¶ krok w kierunku pomocy, która odmieni czyje¶ ¿ycie.

Ciekawym elementem powie¶ci s± równie¿ podró¿e z Anio³em Stró¿em, a tak¿e dzieciêca, niewinna, utracona mi³o¶æ. To jest taki ¶wietny dodatek, odskocznia od przemocy i smutnego, szarego ¿ycia.

Powie¶æ jest przyjemna w odbiorze, chocia¿ troszkê smutna. Podoba mi siê, ¿e autorka skupia siê na wa¿nych elementach fabu³y i nie przeci±ga ksi±¿ki na si³ê, aby tylko powiêkszyæ ilo¶æ stron. Widaæ, ¿e liczy siê dla niej jako¶æ, a nie ilo¶æ. Z czystym sumieniem mogê poleciæ tê ksi±¿kê i zachêcam do siêgniêcia po ni±.

Czytaj±c "Ch³opca z ulicy Wschodniej" czu³am ogromn± z³o¶æ na matkê Gabrysia, ¿e nie potrafi³a odej¶æ od mê¿a i zapewniæ spokojnego domu dziecku. Mo¿e by³by on nadal biedny, ale bez ci±g³ych awantur i alkoholu. Wiem, ¿e ³atwo to mówiæ osobie postronnej. Jednak podjêcie decyzji o odej¶ciu, jest bardzo trudne dla osoby, która jest codziennie poniewierana i bita. Ona nie widzi dla siebie innego ¿ycia. W dodatku duma nie pozwala jej przyznaæ siê, ¿e dokona³a z³ego wyboru partnera, o czym wspomina Irena w rozmowie z synem "Ona od samego pocz±tku mnie ostrzega³a, ale ja siê zakocha³am. Nikogo nie chcia³am s³uchaæ. Jaka ja by³am m³oda i g³upia. Babcia ju¿ dawno postawi³a na mnie krzy¿yk."

Oprócz bardzo smutnych wydarzeñ pojawia siê promyk nadziei na lepsze jutro. Ch³opiec, aby zapomnieæ o swoim bardzo trudnym po³o¿eniu, bez reszty oddaje siê nauce. Marzy on o podró¿ach. Na jego drodze stan± dobrzy ludzie, którzy pomog± mu wyrwaæ siê z koszmarnego dzieciñstwa. Pani Helena jak dobra wró¿ka bêdzie nad nim czuwaæ i otaczaæ opiek±. Ucieczka w ¶wiat nauki i marzeñ pozwoli ch³opcu chocia¿ na chwilê zapomnieæ o rzeczywisto¶ci.

Pomimo niewielkiej objêto¶ci ksi±¿ki, pani Anna pokazuje czytelnikowi bohaterów, którzy stanowi± odzwierciedlenie ró¿nych ¶rodowisk. Znakomicie oddaje zachowania wyrostków, którzy tworz± osiedlow± bandê, zastraszaj±c± i okradaj±c± okolicznych mieszkañców. Przyjrzymy siê niepe³nosprawnej s±siadce, która uwa¿nie obserwuje poczynania mieszkañców kamienicy. Wspomniana pani Helena, anio³ w ludzkiej skórze, elegancka starsza pani, która dyskretnie pomagaj±ca potrzebuj±cym. Nie mo¿na pomin±æ osób bezrobotnych, które ¿yj± dnia na dzieñ i nie chc± pracowaæ, jedynie licz± na ³atwe zdobycie pieniêdzy na alkohol. Ta mieszanka osobowo¶ci tworzy bardzo smutny obraz biednej dzielnicy, w której wychowuje siê g³ówny bohater.

TAM, GDZIE NIE ¦WIECI S£OÑCE

Na pocz±tku roku swoj± premierê mia³a powie¶æ „Ch³opiec z ulicy Wschodniej” Anny Stryjewskiej wydana przez wydawnictwo Szara Godzina.

Tytu³owa ulica Wschodnia w £odzi daleka jest od wyobra¿eñ o idealnym miejscu do ¿ycia. Brud, bieda, przestêpczo¶æ s± tu codzienno¶ci±. W jednej z kamienic mieszka wraz z rodzicami Gabry¶, nie¶mia³y, w±t³y ch³opiec, który czêsto pada ofiar± starszych kolegów. Zamkniêty w sobie, stroni±cy od ludzi nastolatek marzy o podró¿ach po ¶wiecie. Prawdziwe z³o, które go dotyka nie pochodzi jednak ze strony rówiesników. Koszmar, którego Gabry¶ do¶wiadcza niemal dzieñ w dzieñ toczy siê w jego domu. To tam on i jego matka s± ofiarami brutalno¶ci ojca alkoholika. Zastraszona kobieta dawno ju¿ porzuci³a nadziejê o odmianie swego losu, za to Gabry¶ wci±¿ wierzy w to, ¿e ich ¿ycie kiedy¶ bêdzie wygl±da³o inaczej. Tymczasem codzienno¶æ depcze ka¿de marzenie, ka¿dy promyk nadziei. Wiecznie pijany ojciec, nie szczêdz±cy razów ¿onie i synowi jest demonem z krwi i ko¶ci. Szare miasto, szara ulica, szary dom i szare sny. Czy ¿yj±c w piekle mo¿na mieæ wiarê w lepszy ¶wiat?

Do¶æ rzadko siêgam po powie¶ci obyczajowe, poniewa¿ w zdecydowanej czê¶ci s± to ifantylne opowiastki o mi³o¶ci lub opowiadaj± losy ludzi zupe³nie oderwanych od rzeczywisto¶ci. Mi³± odmian± jest ksi±¿ka taka jak „Ch³opiec z ulicy Wschodniej”, która opowiada o innej stronie rzeczywisto¶ci. Takiej, której nie chcemy znaæ. Przejmuj±ca, dobrze napisana i bardzo realistyczna to g³ówne cechy tej powie¶ci. Opowie¶æ, która toczy siê gdzie¶ teraz, byæ mo¿e, w mieszkaniu lub domu obok nas. Taka, której sami, byæ mo¿e, do¶wiadczyli¶my. Sztuk± jest o prymitywizmie pisaæ poetycko, a tak wla¶nie opowiada autorka. W brutaln±, ponur± opowie¶æ wplata w±tki marzeñ sennych , które ogromnie tê ksi±¿kê upiêkszaj±. Anna Stryjewska pisz±c ³adnym, dopracowanym jêzykiem opowiada o najbardziej wstrz±saj±cych rzeczach, które mog± dziaæ siê w czterech ¶cianach. Matka, typowa ofiara przemocy- zahukana, pogodzona z losem, zniszczona psychicznie. Gabry¶- j±kaj±cy siê ch³opiec, którego marzenia siêgaj± dalej ni¿ wzrok. I mi³o¶æ, która tych dwoje ³±czy. Ma³e ziarenka dobroci, nadziei i rado¶ci, które sk³adaj± siê na mozaikê dni, które up³ywaj± w ci±g³ym strachu.

Autorka podjê³a trudny temat, który nadal, niestety, traktowany jest wstydliwie i zamiatany pod dywan. Przemoc fizyczna i psychiczna nigdy nie pozostaj± bez konsekwencji dla psychiki. Relacja ofiara - kat bardzo czêsto wygl±da w³a¶nie tak jak w tej ksi±¿ce : uzale¿nienie, niemoc, brak perspektyw. I wstyd. To zdradzieckie uczucie, które czê¶ciej dotyka ofiary ni¿ ich oprawców. Bardzo skomplikowany, ale i wa¿ny temat. Nigdy nie spotka³am siê z takim podej¶ciem do omawianych zagadnieñ. Anna Stryjewska o tym co wstrêtne, pod³e i niskie napisa³a piêknie i poruszaj±co, a stworzona przez ni± historia jest wiarygodna i poruszaj±ca.

Ludzie. Ci którzy widz± i ci, którzy widzieæ nie chc±. Ci, którzy nios± ból i tacy, którzy zabijaj± nadziejê. W tej powie¶ci ludzie s± bardzo ró¿ni, ale zdarzaj± siê te¿ anio³y, które maltretowanemu ch³opcu daj± to, co s± w stanie podarowaæ. Ciep³o, przyja¼ñ, a czasem po prostu jedzenie. I los, który bywa okrutny i przewrotny, ale czasami tak¿e sprawiedliwy. Niesamowita historia, która napisana jest w tak wyj±tkowy sposób, ¿e swoj± prostot± i szczero¶ci± chwyta za serce.

„Ch³opiec z ulicy Wschodniej” to nie tylko opowie¶æ o przemocy, strachu i bólu. To tak¿e historia o mi³o¶ci, przyja¼ni i marzeniach. O tym, ¿e nigdy nie wolno siê poddawaæ bez wzglêdu na to jak parszywy spotyka nas los. Tak¿e o tym, ¿e ¶wiat nigdy nie jest czarno-bialy. Mieszkañcy kamienicy przy Wschodniej to ca³y przekrój spo³eczeñstwa. Od z³odziejaszków i bumelantów po szacowne damy, które zdaj± siê byæ w tych realiach nie na miejscu. Jedni wci±¿ walcz±, a inni ju¿ dawno siê poddali kuj±c swój maleñki los.

Poznajemy Gabrysia niejako z dwóch perspektyw : jako prze¶ladowanego ch³opca i jako doros³ego mê¿czyznê. Jego plany, d±¿enia i lêki. Jego postaæ wykreowana jest tak misternie, ¿e mo¿emy niemal¿e poczuæ ciê¿ar jego trosk i ogromn± si³ê jego marzeñ. Bardzo udana postaæ. W tej ksi±¿ce jednak jest kilka wa¿nych, choæ wydawaæ by siê mog³o, ¿e pozornie ma³o istotnych osób. S±siadka, która przykuta do wózka, notuje skrzêtnie wszelkie wydarzenia na podwórku. Banda oprychów nieustannie knuj±ca co¶ za ¶mietnikiem. Emilka, przyjació³ka Gabrysia, która jest jedn± z jego nielicznych powierniczek.

Avatar u¿ytkownika - marysia17s
marysia17s
Przeczytane:2019-03-10,

W jednej z ³ódzkich kamienic mieszka rodzina Koneckich - Heniek, Irena i ich syn Gabry¶. Ch³opiec ¿yje w ci±g³ym strachu przed ojcem i strachu o matkê. Heniek jest na³ogowym alkoholikiem, który bynajmniej nie stroni równie¿ od przemocy fizycznej na synu i ¿onie oraz jej molestowaniu. Gabry¶ prze¿ywa prawdziwe mêki, kiedy okazuje siê, ¿e zgubi³ klucz do domu i ju¿ oczyma wyobra¼ni widzi jak Heniek wy¿ywa na nim swoj± z³o¶æ. Ch³opiec ma jednak swojego Anio³a Gabriela, dziêki któremu w trudnej rzeczywisto¶ci jest równie¿ miejsce dla cudów. Tak¿e s±siadki Gabrysia staraj± siê o niego dbaæ, na co ch³opiec odpowiada zawsze wdziêczno¶ci±.

Gabry¶ stara siê unikaæ swoich rówie¶ników. Wy¶miewaj± siê z niego, znêcaj± nad nim a przez ci±g³e j±kanie uwa¿aj± go za opó¼nionego w rozwoju. Nikt nigdy nie by³ w stanie zrozumieæ go tak dobrze, jak rozumia³a go jego pierwsza i wieczna mi³o¶æ - Alicja. Jedynym problemem ch³opaka jest tak naprawdê ¿ycie w ci±g³ym strachu, jest bowiem bardzo zdolny co udaje mu siê niejednokrotnie udowodniæ. Marzy o zostaniu podró¿nikiem i obiecuje swojej matce, ¿e kiedy¶, kiedy ju¿ uwolni± siê od ojca potwora a on bêdzie doros³ym mê¿czyzn±, zabierze j± w rejs.

Los jednak nie sprzyja ani Irenie ani Gabrysiowi. Kobieta zostaje pobita tak dotkliwie, ¿e zapada w ¶pi±czkê a ch³opak trafia do domu dziecka. Od tamtej pory musi radziæ sobie sam, maj±c ci±gle jednak przyjazn± duszê w Pani Helenie i innych osobach z kamienicy w której mieszka³. Jak radzi sobie z rzeczywisto¶ci± doros³y ju¿ Gabriel? Czy udaje mu siê spe³niæ obietnicê dan± matce?

Ciê¿ko, bardzo ciê¿ko jest mi siê otrz±sn±æ z rzeczywisto¶ci, w któr± wprowadzi³a mnie ta ksi±¿ka. Jestem bardzo wyczulona na wszelk± przemoc i ludzkie nieszczê¶cie i zdecydowanie nie jestem w stanie zaakceptowaæ przemocy wobec dzieci. Przyznajê siê, p³aka³am i to bardzo mocno czytaj±c tê ksi±¿kê. Autorka w bardzo dosadny sposób, bez ¿adnego upiêkszania pokazuje rzeczywisto¶æ rodziny patologicznej w jednym z jej najgorszych wymiarów. Tematycznie mog³abym doszukiwaæ siê porównañ w fabule ksi±¿ki "Sami sobie nigdy" Anny M. Brengos, ale tylko dlatego ¿e równie¿ tyczy siê przemocy fizycznej i alkoholizmu przez które najbardziej cierpi± dzieci. Ciê¿ko jest mi siê wys³owiæ.  Fabu³a po prostu odebra³a mi mowê. Jedyne czego nie jestem w stanie zrozumieæ, to niemocy Ireny i tego ¿e nawet dla dobra dziecka nie potrafi³a zostawiæ tamtego potwora. Dobro dziecka jest najwa¿niejsze. Uwa¿am jednak, ¿e z ksi±¿k± jak najbardziej warto siê zapoznaæ.

www.ksiazkomania17.blogspot.com

Chcia³am tylko przekartkowaæ, zerkn±æ, obejrzeæ. Przeczyta³am ca³±! W 2 godziny!

Autorka mierzy siê w swojej powie¶ci z tematami niezwykle trudnymi – pisze o alkoholizmie, wspó³uzale¿nieniu, trudnym dzieciñstwie. Akcja powie¶ci dzieje siê w £odzi, w starej kamienicy, gdzie mieszka Gabry¶ Konecki z rodzicami. Z ojcem-alkoholikiem, który znêca siê nad rodzin±, przepija ka¿dy grosz i ci±gle obiecuje poprawê. Jest i matka, która bezgranicznie kocha syna, ale nie potrafi, nie chce uwolniæ siê od mê¿a. „Nie wyobra¿a³a sobie ¿ycia bez niego, choæ codzienno¶æ przypomina³a piek³o. Przyzwyczai³a siê do ciê¿kich razów, przekleñstw, wyzwisk, do jego pijañstwa, braku odpowiedzialno¶ci, lecz nie mog³a znie¶æ poczucia, ¿e ten mê¿czyzna sprawi³, i¿ ona sta³a siê nikim i jako ¿ona, i jako córka. Ból fizyczny nie by³ tak straszny jak ¶wiadomo¶æ klêski, któr± ponios³a, dokonuj±c takich, a nie innych wyborów”.

Autorka z niezwyk³± dok³adno¶ci± oddaje ³ódzkie realia, opisuj±c brudne, ¶mierdz±ce podwórka kamienic w centrum, opowiadaj±c niejako ‘przy okazji’ o historii i architekturze. Oprócz Gabrysia i jego rodziców pojawia siê tu ca³a plejada postaci, niezwykle prawdziwych i barwnych, takich, jakie spotykamy na co dzieñ. Jest wiêc s±siadka, która wszystko wie, wszystko widzi i notuje ka¿dy krok s±siadów w swoim zeszycie, jest banda ³obuzów, której boi siê ca³a kamienica, kilkoro niegro¼nych pijaczków i staruszka, która dla ka¿dego ma dobre s³owo i co¶ s³odkiego.

Realizm wyp³ywa z ka¿dej strony powie¶ci, z ka¿dego zdania. Czasem jest to realizm magiczny, bo czym¿e, je¶li nie magi±, s± podró¿e Gabrysia ze swym anio³em do miejsc, w których akurat chcia³by lub powinien siê znale¼æ?

Gabry¶ - ch³opiec z ulicy Wschodniej – jako doros³y mê¿czyzna próbuje u³o¿yæ sobie ¿ycie, kochaj±c matkê nad ¿ycie, chce spe³niæ jej i swoje marzenia. Czy to siê uda? Czy trauma z dzieciñstwa zostaje w nas na zawsze? Czy anio³y pomog± mu tak¿e w doros³ym ¿yciu?

Jestem oczarowana i wzruszona t± powie¶ci±. Na pewno d³ugo bêdê o niej pamiêtaæ!

Avatar u¿ytkownika - Uleczkaa38
Uleczkaa38
Przeczytane:2019-02-15, Ocena: 5, Przeczyta³am, 26 ksi±¿ek 2019,

Dzieciñstwo... - dla wiêkszo¶ci z nas stanowi wspomnienie najszczê¶liwszego, najpiêkniejszego i najbezpieczniejszego czasu w naszym ¿yciu. Czasu, wype³nionego mi³o¶ci±, rado¶ci± i chwilami z tymi, których najbardziej kochamy... Niestety, proza ¿ycia pisze czasami zupe³nie inne scenariusze, które zamieniaj± ów beztroski okres dzieciñstwa, w najprawdziwszy koszmar... O takim przypadku opowiada w³a¶nie najnowsza i niezwykle poruszaj±ca powie¶æ Anny Stryjewskiej pt. "Ch³opiec z ulicy Wschodniej", która ukaza³a siê nak³adem Wydawnictwa Szara Godzina.

Fabu³a ksi±¿ki przenosi nas swoimi stronami do wspó³czesnej £odzi, na tytu³ow± ulicê Wschodni±...  Tam mieszka rodzina Koneckich - agresywny i uzale¿niony od alkoholu ojciec, bezbronna i podporz±dkowana mu matka, jak i wreszcie ma³y ch³opczyk - Gabriel. Piek³o awantur, k³ótni, wyzwisk i przemocy, to jego dramatyczna codzienno¶æ, od której stara siê uciekaæ w ¶wiat zabawy i marzeñ o lepszym ¿yciu... Pomo¿e mu w tym pewna niezwyk³a postaæ, która oka¿e mu wiele mi³o¶ci, dobra i nadziei... Nadziei, która nie opu¶ci go tak¿e i w doros³ym ju¿ ¿yciu, daj±c si³y do spe³nienia najwiêkszego z pragnieñ...

Niniejsza powie¶æ stanowi sob± niezwykle wzruszaj±c± narracjê o ludzkim cierpieniu, które ju¿ od najm³odszych lat wype³nia codzienno¶æ g³ównego bohatera... Codzienno¶æ bolesn±, trudn±, nad wyraz smutn±..., ale te¿ i decyduj±c± o jego dramatycznym losie i przysz³o¶ci. Poznamy tu niezwyk³ych bohaterów, wkroczymy w ich mroczn± codzienno¶æ, ale te¿ i dotkniemy swoistej magii ¿ycia, która pozwala uwierzyæ w dobro... I choæ ksi±¿ka ta liczy sobie zaledwie niespe³na 180 stron, to baga¿ emocji, prze¿yæ i m±dro¶ci w niej zawarty, czyni j± opowie¶ci± wa¿n±, piêkn± i mówi±c± nam o prawdziwym ¿yciu wiêcej, ani¿eli setki innych tytu³ów...

Ciekawie przedstawia siê tak¿e pomys³ na fabularn± konstrukcjê tej ksi±¿ki, oparty na podziale tre¶ci na dwie zasadnicze czê¶ci - dzieciñstwo Gabriela, jak i te¿ ju¿ wydarzenia z jego doros³ego ¿ycia.  Pierwsza z nich rysuje przed nami obraz domowego piek³a ch³opca, jego traumatyczne prze¿ycia oraz dramat, jaki z nich wynika... Druga czê¶æ skupia siê ju¿ na doros³ych losach tego bohatera, który sta³ siê dobrym, rozs±dnym i porz±dnym cz³owiekiem i któremu to do pe³ni szczê¶ci brakuje jedynie realizacji najwiêkszego z marzeñ... Oba te w±tki przedstawiaj± siê tu równie ciekawie, intryguj±co i realistycznie, sk³aniaj±c nas nie tylko do ¿ycia t± histori±, ale te¿ i uwierzenia weñ...

Wielk± si³ê tej opowie¶ci stanowi± bez w±tpienia jej wyj±tkowi bohaterowie, z których to ka¿dy w jakim¶ stopniu, stanowi postaæ tragiczn±. Najwiêcej uwagi po¶wiêcono tu oczywi¶cie osobie Gabriela, którego poznajemy zarówno jako nie¶mia³ego, zmagaj±cego siê pewnymi ograniczeniami i zagubionego ch³opca, jak i nastêpnie ju¿ w postaci doros³ego mê¿czyzny. Mê¿czyzny, który w znacznej mierze otrz±sn±³ siê ze swej traumy, stan±³ twardo na nogach i ¿yje tak, jak marzy³... Równie ciekawie jawi± siê tu tak¿e rodzice ch³opca - ojciec sadysta i tyran, jak i bezradna matka, która nie potrafi uwolniæ siê spod jego wp³ywu. To smutni, bezradni i s³abi ludzie, którym tyle¿ wspó³czujemy, co i te¿ mamy wobec nich wielki ¿al, a nawet i pretensje o to, jacy s± i jak bardzo krzywdz± swoje dziecko...

Opowie¶æ ta jest osadzona w na wskro¶ polskich realiach, co z jednej strony ¶wiadczy jak najlepiej o realizmie przedstawianych tu wydarzeñ, z drugiej jednak daje nam bardzo gorzki obraz naszego kraju, a po czê¶ci te¿ i nas samych. Kraju, w którym bieda, alkoholizm i przemoc stanowi± jego wizytówkê, za¶ my jawimy siê jako nieczuli, zamkniêci na dramaty s±siadów i ¿yj±cy tylko w³asnymi sprawami ludzie. To bardzo smutny, mocny i w jakiej¶ mierze tak¿e oskar¿ycielski obraz autorki, z którym to nie mo¿na siê nie zgodziæ. I choæ takie s³owa bol±..., to byæ mo¿e w jakiej¶ mierze pomog± spojrzeæ nam na siebie samych bardziej krytycznym okiem, co ju¿ bêdzie stanowiæ wielki sukces tej ksi±¿ki...

D³ugo zastanawia³am siê nad tym, dlaczego w tê tak bardzo mocn±, realistyczn± i ¿yciow± opowie¶æ, autorka wplot³a tak¿e i elementy ba¶ni... I my¶lê, ¿e jedyn± rozs±dn±, ale te¿ i chyba najbardziej trafn± odpowiedzi± bêdzie ta, i¿ po prostu wobec tak du¿ej dawki z³a, bólu i cierpienia, niezbêdnym by³o zrekompensowanie jej czym¶ na wyraz dobrym, ciep³ym i piêknym... I to te¿ siê dzieje na stronach tej ksi±¿ki, gdy w ¿yciu ch³opca pojawia siê kto¶ naprawdê niezwyk³y i wyj±tkowy. My¶lê te¿, ¿e dziêki temu lektura tej pozycji jest dla nas jeszcze ciekawsz±, jak i bardziej zaskakuj±c±... Fakt ten nie powinien tak¿e w ¿adnej mierze zniechêciæ do tej lektury tych czytelników, którzy "twardo st±paj± po ziemi", w zakresie swoich literackich preferencji.

Powie¶æ "Ch³opiec z ulicy Wschodniej", to bez w±tpienia niezwykle poruszaj±ca, m±dra i wa¿na ods³ona wspó³czesnej literatury obyczajowej. Ods³ona, dotykaj±ca trudnych tematów, ale te¿ i nios±c± sob± potê¿n± dawkê nadziei i optymizmu, co zawsze warto podkre¶liæ. Polecam siêgniêcie po tê ksi±¿kê ka¿demu, kto poszukuje dobrej, inteligentnej i oferuj±cej sob± co¶ wiêcej, ani¿eli tylko rozrywkê, ods³onê polskiej literatury z najwy¿szej pó³ki...

Avatar u¿ytkownika - Kumbrysia
Kumbrysia
Przeczytane:2020-04-05, Ocena: 6, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2020,

Cudowna historia o Gabrielu który pokazuje nam ¿e trzeba bardzo wierzyæ i d±¿yæ do celu aby spe³niæ swoje marzenia .

Ksi±¿ka ta jest moim pierwszym spotkaniem z twórczo¶ci± Anny Stryjewskiej. W powie¶ci poznajemy historiê Gabriela, który dzi¶ jest ju¿ m³odym studiuj±cym i pracuj±cym mê¿czyzn±. Jest on równie¿ narratorem ca³ej opowie¶ci, w której opisuje swoje traumatyczne dzieciñstwo w jednej z ³ódzkich starych kamienic.

Przemoc domowa, picie i awantury s± dla Gabriela i jego mamy codzienno¶ci±. Ch³opiec próbuje jako¶ funkcjonowaæ w tej trudnej, a czêsto brutalnej rzeczywisto¶ci jednocze¶nie postanawiaj±c sobie wtedy, ¿e gdy doro¶nie wyrwie swoj± ukochan± mamê z tego piek³a.

Powie¶æ ta, chocia¿ niewielka objêto¶ciowo, bo niespe³na 180 stron, niesie w sobie ogromny ³adunek emocjonalny. Przejmuj±ca historia ma³ego ch³opca i jego zakleszczonej w krêgu przemocy domowej matki budzi w czytelniku bardzo wiele, niejednokrotnie skrajnych, odczuæ.

Autorka poruszy³a w swojej opowie¶ci niezwykle trudny, lecz niezmiennie aktualny temat bardzo wnikliwie przygl±daj±c siê psychologicznym uwarunkowaniom codziennego ¿ycia w patologicznej rodzinie. Na uwagê zas³uguje równie¿ bardzo wyraziste nakre¶lenie postaci mamy Gabriela, jako osoby ca³kowicie uleg³ej i niepotrafi±cej wyrwaæ siê z rodzinnego horroru.

Je¶li za¶ chodzi o Gabriela to jedyn± odskoczni± dla ch³opca jest znajomo¶æ z przesympatyczn±, mieszkaj±c± po s±siedzku staruszk±. Znajomo¶æ ta daje ch³opcu namiastkê normalno¶ci. Z czasem pojawia siê tak¿e jego tajemniczy, nieziemski przyjaciel, ale o nim dowiecie siê wiêcej czytaj±c tê ksi±¿kê.

„Ch³opiec z ulicy Wschodniej” dziêki bardzo plastycznemu stylowi pisania autorki stanowi niezwyk³± panoramê warstw spo³ecznych oraz ludzkich osobowo¶ci, których losy na ró¿ne sposoby splataj± siê w zapomnianej kamienicy. Jest to dramatyczna historia dotykaj±ca bardzo wielu trudnych kwestii, takich jak na przyk³ad przemoc domowa, wspó³uzale¿nienie, bezradno¶æ, samotno¶æ, wykluczenie, czy dzieciêca bezsilno¶æ.

Je¶li chcecie dowiedzieæ siê jak zakoñczy³a siê historia Gabriela i jego mamy to koniecznie siêgnijcie po niniejsz± ksi±¿kê, musicie byæ jednak przygotowani na emocjonalny rollercoaster, który t± opowie¶ci± zafundowa³a czytelnikom Anna Stryjewska.

* https://www.facebook.com/Ksiazkowoczyta *

Bo¿e ty widzisz i nie grzmisz.

Moi kochani zapraszam Was na wycieczkê do £odzi. Ci z Was, którzy mieszkaj± w tym mie¶cie, b±d¼ te¿ mieli okazjê je zwiedzaæ, na pewno zgodz± siê ze mn±, ¿e jest w nim wiele piêknych i godnych uwagi miejsc. Tym razem jednak za spraw± ksi±¿ki Anny Stryjewskiej „Ch³opiec z ulicy wschodniej” chcê zabraæ Was w literack± podró¿ do jednej z dzielnic £odzi, która wydaje siê zapomnian± przez Boga i ludzi.

Tytu³owa ulica Wschodnia to miejsce, gdzie w starej kamienicy dorasta³ g³ówny bohater powie¶ci Gabry¶ Konecki. Niestety jego dzieciñstwo nigdy nie by³o beztroskie. Zdecydowanie mo¿na okre¶liæ je, jako bezwzglêdn± szko³ê przetrwania. Ulica Wschodnia i jej mieszkañcy to swego rodzaju odrêbna spo³eczno¶æ, która nie cieszy siê dobr± opini±. Pijañstwo, rozboje i przemoc stanowi± tu niemal¿e codzienno¶æ. Dla ch³opca ka¿dy dzieñ naznaczony jest strachem i cierpieniem, a to wszystko przez ojca, który pije i bije. Alkoholizm Heñka Koneckiego niszczy ¿ycie dziecka i jego matki. Mê¿czyzna staje siê dla swojej rodziny oprawc±, który obwinia ¿onê i syna za swoj± ¿yciow± nieudolno¶æ. A powodem do wy³adowania swoich frustracji mo¿e byæ dos³ownie wszystko. Mimo ¿e bliscy mê¿czyzny chodz± wokó³ niego na paluszkach, to nigdy nie mog± byæ pewni, czy dzi¶ jest szansa na odrobinê spokoju, poniewa¿ wszystko uzale¿nione jest od nastroju domowego tyrana. Gabry¶, aby uciec z piek³a, w jakim przysz³o mu ¿yæ, ucieka w marzenia o dalekich podró¿ach.

„[…] czy w pewnym momencie na wszystko jest ju¿ za pó¼no? Niczego nie mo¿na ju¿ zmieniæ?".

Autorka w swojej ksi±¿ce bardzo dok³adnie przedstawi³a mechanizm zachowañ zarówno osoby uzale¿nionej, jak i osób wspó³uzale¿nionych bêd±cych jednocze¶nie ofiarami przemocy psychicznej i fizycznej.

Mamy mo¿liwo¶æ przyjrzenia siê tej trudnej sytuacji w dwóch aspektach. Na przyk³adzie matki Gabrysia-Ireny Koneckiej, widzimy, jak bardzo mimo cierpieñ i upokorzeñ ze strony mê¿a stara siê ukryæ przed innymi lud¼mi to, co dzieje siê w jej domu. Chce, aby ludzie postrzegali jej mê¿a, jako wspania³ego i ojca.

Z drugiej strony dostrzegamy to, jak, bardzo trwanie we wspólnej niedoli kszta³tuje relacjê matki z synem. Tylko ich mi³o¶æ pozwala im przetrwaæ tê gehennê. Dla Gabrysia to w³a¶nie mama jest si³± do tego, by siê nie poddaæ i wierzyæ w lepsz± przysz³o¶æ. Jednocze¶nie mogliby¶my zarzuciæ kobiecie, nadmiern± bierno¶æ i uleg³o¶æ przedk³adan± nad dobro dziecka, ale pamiêtajmy, ¿e z perspektywy ofiary przemocy domowej postrzeganie i motywy takiego, a nie innego jej postêpowania wygl±daj± zupe³nie inaczej.

Choæ ¿ycie ch³opca jest trudne i bolesne, to jednak nie jest ono pozbawione równie¿ nadziei i piêknych chwil, które dzi¶ bêd±c ju¿ doros³ym mê¿czyzn±, wspomina z ciep³em w sercu. Dziêki przyjació³ce Emilii oraz jednej bardzo mi³ej staruszce jego ¿ycie sta³o siê lepsze. Jeszcze wtedy nie zdawa³ sobie jednak sprawy, ¿e pewnego dnia ta starsza pani odmieni je ju¿ na zawsze. Mimo m³odego wieku sercu wówczas nastolatka by³ kto¶ jeszcze, z kim los rozdzieli³ go niespodziewanie, lecz mimo to ta wyj±tkowa osoba ci±gle zajmuje w nim wyj±tkowe miejsce. Mimo up³ywu lat marzy o tym, by jeszcze kiedy¶ j± spotkaæ. Tylko, czy jego marzenia i pragnienia jeszcze kiedy¶ siê spe³ni±, czy jednak na wszystko jest ju¿ za pó¼no? O tym, musicie przekonaæ siê sami.

Jak wspomnia³am wcze¶niej, poznaj±c ulicê Wschodni± i to, co siê w tej dzielnicy dzieje ma siê nieodparte wra¿enie, ¿e Bóg odwróci³ oczy od tych ludzi, Chcia³oby siê powiedzieæ: „Bo¿e widzisz i nie grzmisz”. Jednak autorka wprowadzi³a w fabule wyj±tkowy w±tek nadprzyrodzonym, który doskonale udowadnia, ¿e Bóg nigdy nie zapomina o najs³abszych i bezbronnych. To dziêki temu wyj±tkowemu po³±czeniu tego, co bole¶nie realne z tym, co wspania³e, piêkne, magiczne, a zarazem niepojête Gabrysiowi udawa³o siê przetrwaæ nawet najciê¿sze chwile i najdotkliwsze razy od ¿ycia.

„Ch³opiec z ulicy Wschodniej” to niezwykle prawdziwa i trudna historia, która bez w±tpienia bardzo mocno obci±¿y czytelnika emocjonalnie. To bolesna opowie¶æ o cierpieniu i krzywdzie. Czytaj±c, nie mo¿emy przestaæ my¶leæ o tym, ¿e przecie¿ na ¶wiecie jest wiele rodzin w podobnej sytuacji, w której najbardziej cierpi± bezbronne dzieci. Tak wiele z nich, nie mia³o szczê¶cia zaznaæ ciep³a i bezpieczeñstwa w rodzinie. Proszê, rozejrzyjmy siê wokó³ siebie, byæ mo¿e gdzie¶ blisko nas jest w³a¶nie taki ma³y Gabry¶, dla którego nasza pomoc i wsparcie mo¿e okazaæ siê jedyn±, bezcenn± bezpieczn± przystani±.

Nie chce jednak, aby¶cie my¶leli, ¿e karty powie¶ci przesi±kniête s± jedynie smutkiem i poczuciem beznadziei, wrêcz przeciwnie znajdziemy tu równie¿ obraz wyj±tkowych wiêzi, które po³±czy³y zupe³nie obcych sobie ludzi, piêkn± przyja¼ñ, wiarê w marzenia i lepsz± przysz³o¶æ, a tak¿e mi³o¶æ.

Mam nadziejê, ¿e siêgniecie po tê niezwykle warto¶ciow± ksi±¿kê, która uwierzcie mi, zostanie z wami na d³ugo i nie pozwoli o sobie zapomnieæ. Jednak tym razem, choæ zdecydowanie polecam j± waszej uwadze, z uwagi na trudn± tematykê, wiem, ¿e nie ka¿dy mo¿e byæ gotowy, na to, aby po ni± siêgn±æ, dlatego pozostawiam decyzjê o lekturze do indywidualnego przemy¶lenia.

Recenzja powsta³a we wspó³pracy z wydawnictwem Szara godzina, za co bardzo dziêkujê.

Dla Gabriela Koneckiego przemoc to smutna codzienno¶æ. Jego ojciec troski topi w alkoholu, a gdy nie mo¿e go zdobyæ – wszak rodzina ¿yje w biedzie – wy³adowuje frustracjê na ¿onie i synu. Czy z takiego ¶rodowiska mo¿na siê wyrwaæ? Czy Gabriel spe³ni marzenie o zostaniu podró¿nikiem? Czy odnajdzie sw± mi³o¶æ z dzieciñstwa?

Pierwsza warstwa powie¶ci to piek³o. Piek³o, jakie prze¿ywa Gabriel wraz z matk±, piek³o, które zgotowa³ rodzinie ojciec. Anna Stryjewska sprawnie odmalowuje portret psychologiczny osoby uzale¿nionej. Wahania nastrojów alkoholika, euforiê, gdy pojawia siê nadzieja na odmianê losu i coraz powa¿niejsze pogr±¿anie siê, gdy nadzieja ta okazuje siê p³onna. Autorka opisuje tak¿e relacje w rodzinie Koneckich, ze wspó³uzale¿nieniem matki Gabriela, które jednak nie zostaje w powie¶ci nazwane wprost i z wp³ywem alkoholizmu ojca na charakter i dalsze ¿ycie syna. Czyni to w sposób autentycznie poruszaj±cy, ale te¿ wiarygodny, wywo³uj±c wiele emocji.

Na szczê¶cie by nieco „przewietrzyæ” tê duszn± atmosferê, by daæ czytelnikowi choæ odrobinê wytchnienia i nadziei, Anna Stryjewska ³±czy realizm z elementami magicznymi. W jej powie¶ci mog± zdarzyæ siê cuda, nad ka¿dym dzieckiem czuwaj± anio³y, nawet, je¶li czasami s± zbyt zajête, by uchroniæ je przed ca³ym z³em tego ¶wiata. Niektóre z opisanych w ksi±¿ce scen s± bliskie kiczu, na szczê¶cie jednak rozgrywaj± siê w bardzo konkretnej, „przyziemnej” scenerii, która nie pozwala zbyt d³ugo „bujaæ w ob³okach”. Z nieba b³yskawicznie schodzimy na ziemiê, trafiaj±c do ³ódzkiej kamienicy przy ulicy Wschodniej. Autorka wnikliwie portretuje nie tylko g³ównych bohaterów, ale tak¿e pozosta³ych jej mieszkañców, z wszystkimi ich rado¶ciami i smutkami, ukazuj±c niezmienny rytm ich codziennego ¿ycia. Osadzenie akcji w konkretnym ¶rodowisku i koloryt lokalny bardzo wiele dodaj± powie¶ci, gdy wraz z bohaterami ksi±¿ki przemykamy zarówno g³ównymi, jak i bocznymi uliczkami £odzi.

Poznajemy wyj±tkow± starsz± kobietê, która stara siê pomóc ubo¿szym s±siadom, lecz czêsto zderza siê z niewdziêczno¶ci±. Jest kobieta, która bacznie obserwuje to, co dzieje siê w okolicy i skrzêtnie opisuje wszystkie wydarzenia. S± tutejsi menele, chuligani, a tak¿e stró¿e prawa. Anna Stryjewska opisuje wiêkszo¶æ z nich z du¿± doz± empatii i ciep³a – ta otwarto¶æ, zrozumienie drugiego cz³owieka wprost emanuj± z jej powie¶ci. A jednak czuæ nie wypowiedziany wprost zarzut wobec s±siadów Koneckich, którzy byli mimo wszystko dobrymi lud¼mi. To zarzut bierno¶ci. Wszyscy doskonale zdawali sobie sprawê z tego, jaki dramat rozgrywa siê za drzwiami mieszkania g³ównego bohatera. Dlaczego wiêc nie reagowali? Dlaczego wzywali policjê dopiero w ostateczno¶ci? Dopiero, gdy mia³o doj¶æ do najgorszego… Stryjewska zdaje siê zwracaæ uwagê czytelników na to, ¿e z³a nie mo¿na ignorowaæ, ¿e wobec z³a nie mo¿na pozostaæ obojêtnym. Ale te¿ daje nadziejê. Nadziejê na to, ¿e mimo wszystko mo¿na zmieniæ swój los, mo¿na wyrwaæ siê nawet z najgorszego piek³a, mo¿na zdecydowaæ o tym, ¿e nie bêdzie siê powielaæ b³êdów rodziców. Walka o lepsz± przysz³o¶æ okupiona bêdzie bardzo ciê¿k± prac±, niezbêdna mo¿e te¿ okazaæ siê pomoc innych ludzi, ci jednak niemal zawsze znajd± siê gdzie¶ blisko nas. Z wnioskami nie³atwymi, ale i z nadziej± pozostawia swoich czytelników Anna Stryjewska. Z pewno¶ci± wielu spo¶ród nich zapamiêta historiê ch³opca z ulicy Wschodniej na d³ugo.

"(…) czy w pewnym momencie na wszystko jest ju¿ za pó¼no? Niczego nie mo¿na ju¿ zmieniæ?".

Owiana z³± s³aw± ulica Wschodnia w £odzi jest mi bardzo dobrze znana, gdy¿ do¶æ czêsto przechadza³am siê ni±, id±c na swój uniwersytecki wydzia³. Z tego wzglêdu wiêc wiem, ¿e autorce uda³o siê z wielk± dba³o¶ci± o szczegó³y odmalowaæ klimat tego miejsca i jednocze¶nie pokazaæ, ¿e ¿ycie nie jest tylko czarne i bia³e, ale mieni siê ró¿nymi barwami.

Anna Stryjewska od wielu jest zawodowo zwi±zana z £odzi±, w której prowadzi agencjê nieruchomo¶ci. Autorka oprócz pracy twórczej w postaci pisania, tak¿e maluje. W 2015 r. otrzyma³a wyró¿nienie w konkursie Ksi±¿ka Przyjazna Dziecku za powie¶æ dla m³odzie¿y pt. "G³owa do góry, Matyldo". W 2018 r. pojawi³y siê jej dwa kolejne dzie³a.

Gabriel Konecki mieszka wraz z rodzicami w ³ódzkiej kamienicy na ulicy Wschodniej. Jego ojciec alkoholik, znêca siê psychicznie i fizycznie nad nim oraz nad matk±. Ch³opiec jest wycofany, ale dobrze siê uczy, a tak¿e marzy o podró¿ach. Przyja¼ni siê z zamieszkuj±c± kamienicê, urocz± staruszk±, nie wiedz±c o tym, ¿e znajomo¶æ ta kiedy¶ zupe³nie odmieni jego ¿ycie.

Powie¶æ Anny Stryjewskiej to przede wszystkim dog³êbnie przeanalizowane studium psychologiczne rodziny dysfunkcyjnej, jak± z pewno¶ci± jest rodzina Koneckich. Choroba alkoholowa ojca, która zbyt czêsto przeradza siê z przemoc domow±, wp³ywa bowiem na relacje pomiêdzy Gabrielem i Iren±, a tak¿e zaburza ca³kowicie poczucie bezpieczeñstwa u ch³opca. Ukazane przez autorkê drastyczne sytuacje, jakich ¶wiadkiem jest dziecko, wywo³uj± wiele emocji i w zupe³no¶ci t³umacz± wycofanie siê ma³ego Gabriela. Ten przejmuj±cy obraz ukazuj±cy swoist± amplitudê wahañ zachowañ ojca, który z roli oprawcy p³ynnie przechodzi w rolê normalnego ojca, bardzo mocno wp³ywa na wyobra¼niê czytelnika.

Bardzo istotn± z punktu widzenia psychologicznego jest ukazana kreacja matki Gabriela, jako osoby wspó³uzale¿nionej. Pocz±tkowo bowiem trudno zrozumieæ, ¿e kochaj±ca swojego syna matka, nie robi nic w kierunku tego, by poprawiæ swój los, a co za tym idzie, aby syn dorasta³ w warunkach nie nara¿aj±cych go na d³ugotrwa³y stres. Autorka bardzo wiarygodnie pokazuje ten proces ze wszystkimi jego charakterystycznymi cechami, czyli z ukrywaniem prawdy, ze stwarzaniem pozorów, z ¿yciem pe³nym k³amstwa. Na pocz±tku mo¿na poczuæ z³o¶æ na zachowanie matki g³ównego bohatera, jednak w miarê rozwoju toku akcji, postrzeganie to ulega zmianie, gdy¿ kobieta sama jest ofiar±, która nie otrzyma³a w odpowiednim momencie specjalistycznej pomocy, a dziêki której mog³aby spojrzeæ inaczej na swoje ¿ycie.

W powie¶ci zazêbiaj± siê ze sob± dwie, diametralnie ró¿ne p³aszczyzny – realizm sytuacyjny z w±tkiem nadnaturalnym. To do¶æ ciekawe po³±czenie, bior±c pod uwagê odmalowany klimat ¿ycia w ³ódzkiej kamienicy, której mieszkañcy reprezentuj± ró¿ne postawy spo³eczne i w zasadzie s± ju¿ pogodzeni z w³asnym losem, bez perspektyw na przysz³o¶æ, a pewn± istot±, która czuwa nad Gabrielem i pomaga mu w najbardziej niebezpiecznych sytuacjach. Te dwie warstwy dodaj± tej historii swoistej nutki magii.

"Ch³opiec z ulicy Wschodniej" to ksi±¿ka o tym, ¿e nie ka¿dy z nas ma równe szanse na udane ¿ycie, ale tak¿e o tym, ¿e warto mieæ marzenia i pod±¿aæ do ich spe³nienia. Anna Stryjewska nie oddaje w rêce czytelników ³atwej historii, gdy¿ opisane w niej sytuacje, wywo³uj± wiele emocji. Pomimo tego jednak, ksi±¿ka ta zawiera do¶æ du¿± dawkê optymizmu, który jest nam potrzebny w codziennych zmaganiach z ¿yciem.

Inne ksi±¿ki autora
Warszawska garsoniera
Anna Stryjewska0
Ok³adka ksi±zki - Warszawska garsoniera

Oparta na prawdziwych wydarzeniach rodzinna saga, przepe³niona emocjami, tajemnicami i marzeniami o lepszym jutrze. Koniec lat siedemdziesi±tych. Polska...

Zo¶ka. Przepustka do szczê¶cia
Anna Stryjewska0
Ok³adka ksi±zki - Zo¶ka. Przepustka do szczê¶cia

Serce Zo¶ki zostaje z³amane. Traci dziecko, a m±¿ okazuje siê draniem. Pakuje wiêc walizkê i ucieka, zostawiwszy za sob± nieudane ma³¿eñstwo i nieprzychylnych...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Recenzje miesi±ca
Holly