Ciemność w nas

Powróć do świata Cieni między nami

Chrysantha zawsze pragnęła pieniędzy i wolności. Wyniosła i wredna starsza siostra Alessandry przez lata ukrywała inteligencję i ambicje pod maską słodkiej idiotki. Manipulowała ojcem i całym otoczeniem, by zrealizować swój plan i zostać bogatą księżną. Kiedy umiera jej leciwy mąż (no cóż, takie rzeczy się zdarzają, prawda, zwłaszcza wiekowym mężom), jest o krok od realizacji celu. Na wyciągnięcie ręki ma upragnioną wolność, pieniądze i poczucie bezpieczeństwa.

Tak jej się przynajmniej wydaje, do czasu gdy w posiadłości zjawia się mężczyzna podający się za wnuka księcia i... dziedziczy wszystko, co powinno należeć do niej.

Do tego jej młodsza siostra, Alessandra, wkrótce zostanie królową. To dla Chrysanthy za dużo. Jest wściekła. Nie ma mowy, by pozwoliła jakiemuś obcemu odebrać sobie to, co powinno być jej. Nieważne, że jest przystojny, arogancki i tajemniczy. Nie, Chrysantha chce śmierci Eryxa Demosa. A dziewczyna ze Stathos zawsze osiąga to, czego chce.

16+

Informacje dodatkowe o Ciemność w nas:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2025-01-29
Kategoria: Young Adult
Kategoria wiekowa: 15-18 lat
Tytuł oryginału: The Darkness Within Us

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Fantasy dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 16 years

Kup książkę Ciemność w nas

Opinie o książce - Ciemność w nas

Czytaliście ostatnio jakąś książkę z gatunku romantasy? Podobała wam się?Ja miałam ostatnio ogromną przyjemność poznać cudowną „Ciemność w nas”, dla której totalnie przepadłam. „Wcześniej nie byłam istotą agresywną. Wcześniej byłam wcieleniem cierpliwości.Teraz jestem wolna. Teraz mogę być, kim tylko zechcę.Na początek morderczynią, jak moja siostra. Zniżyłam się do jej poziomu. Ta myśl wreszcie pobudza mnie do działania. Prostuję się, odkładam poduszkę na miejsce i wygładzam włosy księcia. Wygląda po śmierci tak spokojnie.Mam nadzieję, że tam, dokąd właśnie go wysłałam, spokoju nie zazna.” Po znakomity sequel „Cieni między nami” Trici Levenseller sięgnęłam we współpracy barterowej z @youandyabooks. Kiedy dowiedziałam się o tej kontynuacji, od razu wiedziałam, że koniecznie muszę przenieść się ponownie do Stathos, i wykreowanego przez autorkę świata. Historia z którą do was dziś przychodzę jest opowiedziana przez Chrysanthę, siostrę Alessandry – głównej bohaterki poprzedniej części. Obie powieści można przeczytać oddzielnie, ale zdecydowanie polecam je w pakiecie. Dla mnie nawzajem się dopełniają, ukazując obie siostry z różnych punktów widzenia. Dzięki czemu ich relacja nabiera zupełnie innego znaczenia. „Ciemność w nas” ukazuje w tle dalszy ciąg wydarzeń z pierwszego tomu. Kiedy Chrysantha dowiaduje się o ślubie swojej siostry z królem Cieni, nie potrafi ukryć wzburzenia

Ciemność w nas - opinie o książce

Mieliście już okazję przeczytać historię Alessandry z "Cienie między nami"?

Jeśli tak to zapraszam Was do poznania historii jej siostry- Chrysanthy. Jeśli nie to mam nadzieję, że swoją recenzją zachęcę Was do sięgnięcia po ten tytuł.

"Ciemność w nas" to drugi tom cyklu Cienie między nami. Główną bohaterką jest Chrysantha- starsza siostra Alessandry. Dziewczyna przez lata ukrywała swoje prawdziwe oblicze aby manipulować innymi i otrzymywać to czego pragnie. Niestety na drodze do spełnienia marzeń staje jej nie tylko wiekowy mąż, który nie chce opuścić tego świata (i trzeba mu w tym pomóc), ale i jego wnuczek, o którym Chrysantha nie miała pojęcia. Niestety Eryxa nie udaje jej się zwieźć i toczą wojnę nie tylko o posiadłość ale również o swoje tajemnice...

Początkowo bałam się, że historia Chrysanthy nie wciągnie mnie tak, jak Alessandry. Jakże się myliłam.

Kiedy na scenę wkracza Eryx po prostu nie mogłam oderwać się od czytania.

A gdyby ktoś zatęsknił za Alessandrą to spokojnie, ona też się pojawia.

Jedyny zarzut jaki mam do książki to ilość stron. Dlaczego jest ich tak mało?!

Jeśli poznaliście już "Cienie między nami" to "Ciemność w nas" Was nie zawiedzie. Uwielbiam motyw enemies to lovers zwłaszcza w fantastyce, a między Chrysanthą a Eryxem aż lecą iskry.

Wojowniczka z Dzikiego Lasu
Tricia Levenseller0
Okładka ksiązki - Wojowniczka z Dzikiego Lasu

Jak zabić boga? Osiemnastoletnia Rasmira, córka wodza wioski Seravin, przez całe życie trenowała, aby stać się wojowniczką. W przyszłości miała chronić...

Cienie między nami
Tricia Levenseller0
Okładka ksiązki - Cienie między nami

Alessandra Stathos, druga córka lorda Masisa, ma dość bycia ignorowaną, dlatego opracowała doskonały plan, jak zdobyć władzę: 1) uwieść Króla Cieni, 2)...

Kyle
T.M. Piro