Cienie lasu to intrygująca opowieść przywodząca na myśl klimat Świata Mroku. Komiks przedstawia bogaty świat istot nadnaturalnych żyjących w cieniu, na granicy jawy, snu i szaleństwa.
To niezwykła mikstura horroru, romansu z elementami humoru i… erotyki! Zatem znajdziemy tu przerażające koszmarne wizje, siekanie siekierą, ale też odczujemy emocje: od miłości po nienawiść. I to emocje właśnie są największą siłą tego albumu. Autorka bowiem zapewnia nam prawdziwy rollercoaster przeżyć.
Gdy wydaje ci się, że poznałeś już bohaterów, nowe wydarzenia stawiają ich w zupełnie innym świetle. Cienie lasu to komiks, który z pewnością nie pozostawi czytelnika obojętnym.
ŁUKASZ GODLEWSKI autor komiksów "Malarz" i "Czarne Serce".
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-05-19
Kategoria: Komiksy
Przeczytane:2025-06-02, Ocena: 6, Przeczytałam,
Nieco ponad rok temu mogliśmy poznać znakomitą, komiksową opowieść spod znaku horroru pt. ,,Cienie Lasu. Blade widmo". Autorka tej pozycji - Aga ,,Tutu" Szymańska, zabrała nas za jej sprawą do małego miasteczka Widmowy Dwór, byśmy mogli poznać tam niezwykłe losy pewnego młodego mężczyzny, który zakochuje się w leśnym demonie... Dziś nadszedł czas na drugi akt tej pięknej historii - album o tytule ,,Senny obłęd", jaki to ukazał się właśnie nakładem Wydawnictwa Best Comics.
Wiron wciąż spotyka się leśną demonicą - tęsknicą o imieniu Lena, ciesząc krótkimi chwilami wspólnego szczęścia. Jednakże w jego życiu nie dzieje się najlepiej, by wspomnieć o nieudanej aplikacji na studia, jak i o dramatycznym losie jego starszego brata, który zostaje oskarżony o potworną zbrodnię. Oto jednak pojawi się ktoś, kto zaoferuje mu pomoc w kwestii oczyszczenia brata w podejrzeń, ale w zamian Wiron musiałby dokonać przerażającego czynu. Szybko okaże się, że w sprawie tej wielką rolę odegra również i sama Lena, doprowadzając do pewnego niefortunnego zdarzenia, które może na zawsze rozdzielić ją z Wironem...
Aga Szymańska kontynuuje w świetnym stylu tę klimatyczną, osadzoną w naszej polskiej przeszłości, niezwykle intrygującą opowieść o słowiańskich demonach, magii, uczuciowych dramatach, jak i też zbrodni. I czyni to ona w znakomitym stylu, ukazując nam nie tylko dalsze losy doskonale znanych już bohaterów - Wirona, Leny, Adama itd..., ale też i wprowadzając na tę komiksową scenę grozy zupełnie nowe postacie, którą będą mieć tu do odegrania niezwykle ważne role. I jest w tym wszystkim to doskonale działające połączenie grozy z obyczajowym dramatem i kryminałem, którym to zachwycaliśmy się podczas lektury pierwszej części cyklu.
Głowna oś wydarzeń skupia się oczywiście na losach Wirona i Leny, którzy to nie z własnej woli znajdą się na zakręcie swojej wyjątkowej, ale też i tak naprawdę trudnej do określenia relacji. Bo oto pojawią się źli ludzie, pojawi się swego rodzaju szantaż, jak i odezwie się też demoniczna natura Leny, która nie chcąc tego, skrzywdzi Wirona. Oczywiście są tutaj i inne ciekawe wątki - m.in. losy pewnego naukowca, niecne plany morderczej strzygi, czy też ujmujące relacje pomiędzy dwoma demonicznymi kotami, które są naprawdę przezabawne. Na koniec mamy zaś mocny finał, który jednocześnie zapowiada ciąg dalszy tej historii.
Podobnie, jak to miało miejsce w przypadku pierwszej części cyklu, tak i tym razem ilustracje do niniejszego komiksu stworzyła sama Aga ,,Tutu" Szymańska. To klimatyczne, pięknie surowe, wypełnione realizmem i emocjami rysunki, które mają w sobie coś z twórczości sprzed lat, ale też i są one jak najbardziej współczesne. To również dobre kadrowanie, dbałość o szczegóły i detale oraz piękna, szara kolorystyka, gdzie to właśnie szarość, czerń i biel znaczą obraz tego komiksowego świata z pogranicza realnego życia i demonicznej baśni.
Mnie najbardziej zachwycił jednak klimat tego komiksu - z jednej strony oczywiście nasza słowiańska mitologia, czy też raczej demonologia, gdzie pojawiają się doskonale znane nam postacie właśnie z dawnych wierzeń i legend..., ale z drugiej strony jest też i ten dawny, polski świat lat 20-tych ubiegłego stulecia, gdzie mamy małą miejscowość, ludzkie nadzieje i rozczarowania oraz zło, które nie kryje się tylko w potworach rodem z horroru, ale też i w człowieczym pragnieniu bycia kimś lepszym, ważniejszym, wyjątkowym. I to właśnie ten klimat sprawia, że ta czytelnicza podróż zapewnia nam tak wyjątkową przyjemność...
Album ,,Cienie Lasu. Senny obłęd" jest dla mnie czymś na kształt komiksowego serialu telewizyjnego, gdzie autorka dała nam nie tylko porywającą opowieść, ale i gdzie udało się jej pomieścić tak wiele ważnych i intrygujących wątków, że nie sposób wyjść z podziwu. To horror, kryminał, miłosny dramat i szczypta czarnej komedii, gdzie wszystkie te literackie elementy składają się na naprawdę znakomitą, mądrze poprowadzoną, porywającą historię. Piękne jest także to, że czeka nas co najmniej jeszcze jedno spotkania z tym cyklem, na które już nie mogę się doczekać. Tymczasem zaś gorąco polecam i zachęcam was do sięgnięcia po ten komiks - naprawdę warto.