Okładka książki - Cudaczek-Wyśmiewaczek

Cudaczek-Wyśmiewaczek

Cudaczek-Wyśmiewaczek jest jedną z najpopularniejszych polskich książek dla dzieci, składającą się z osiemnastu opowieści o malutkim jak igiełka skrzacie, który nie je, nie pije, tylko śmiechem żyje. Ten przedziwny bohater mieszka to w warkoczyku panny Obrażalskiej, to pod kołnierzykiem Złośnickiego, innym razem za uchem pana Beksy, w sznurowadle pana Byle Jak czy we włosach Kasi, co się grzebienia bała. Jednym słowem, Cudaczek-Wyśmiewaczek uwielbia niegrzeczne dzieci i nieustannie szuka ich towarzystwa. Jednak nie po to, żeby się z nimi bawić, tylko żeby je podjudzać do jeszcze gorszych zachowań i się z nich naśmiewać. Ale Cudaczek zacznie się na oczach Czytelnika zmieniać: dostrzegać konsekwencje niegodziwego szydzenia z innych, odkrywać dziwne pikanie w sercu, kiedy czyni coś dobrego. Z Cudaczka-Wyśmiewaczka przemieni się w Cudaczka-Śmiejaczka, który rozśmiesza dzieci i im pomaga.

Lektura dla klasy I szkoły podstawowej

Informacje dodatkowe o Cudaczek-Wyśmiewaczek:

Wydawnictwo: Siedmioróg
Data wydania: 2026-04-07

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Opowieści obyczajowe i rodzinne dla dzieci i młodzieży Opowiadania dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Cudaczek-Wyśmiewaczek

O ciekawym wróbelku
Julia Duszyńska0
Okładka ksiązki - O ciekawym wróbelku

Krótkie opowiadanie o wróbelku, który, zanadto ciekawy świata, wypadł z gniazda. Książeczka ilustrowana przez Marię Mackiewicz....

Opad
Opad