Ćwiczenia somatyczne – prosty sposób, by poczuć ulgę, spokój i odzyskać kontakt z własnym ciałem
Zmagasz się z przewlekłym napięciem, zmęczeniem, brakiem energii lub bólem bez wyraźnej przyczyny? Medycyna nie potrafi znaleźć rozwiązania na twoje objawy? Ta książka może być przełomem, którego szukasz. Ćwiczenia somatyczne to skuteczne, łagodne techniki pracy z ciałem, które pomogą ci się zatrzymać, poczuć siebie i odzyskać wewnętrzną równowagę. To praktyczne sposoby na stres dla każdego, kto chce odzyskać kontrolę nad swoim samopoczuciem.
Twoje ciało pamięta więcej, niż myślisz – poznaj mechanizmy psychosomatyki
Objawy psychosomatyczne pojawiają się w wyniku tłumionych uczuć. Stres, lęk, napięcie, często nie znikają, tylko zapisują się w ciele. Dzięki tej książce nauczysz się je rozpoznawać i łagodnie uwalniać – w prosty, bezpieczny i skuteczny sposób. To nie teoria, to realne wsparcie, które możesz zastosować tu i teraz. Bez względu na wiek czy poziom sprawności. Jak wyciszyć układ nerwowy i odzyskać równowagę psychiczną na co dzień.
Gdy medytacja nie działa – zacznij od ciała
Może próbowałeś już medytować, szukając spokoju, ale zamiast ulgi pojawiała się frustracja? Klasyczna medytacja często nie działa, gdy ciało jest w stanie przetrwania. Układ nerwowy musi najpierw poczuć się bezpiecznie. W tej książce znajdziesz proste ćwiczenia i rytuały, które skutecznie wyciszają system nerwowy – nawet wtedy, gdy wszystko inne zawodzi.
Dzięki tej książce:
• poznasz skuteczne metody na stres i napięcie w ciele,
• nauczysz się wyciszać układ nerwowy i redukować stany lękowe,
• zaczniesz zauważać emocje zapisane w ciele i łagodnie je uwalniać,
• odzyskasz kontakt ze sobą i wewnętrzny spokój.
Autorka opiera się na wiedzy z zakresu neuronauki i neuroplastyczności. Wyjaśnia, jak działa mózg w warunkach stresu i co można zrobić, by zaczął się regenerować. Omawia mechanizmy stojące za depresją, stanami lękowymi i chronicznym niepokojem. W książce znajdziesz sprawdzone metody radzenia sobie ze stresem. Poznasz techniki relaksacji, które możesz wprowadzić do codziennego życia – w swoim tempie, bez presji.
Wydawnictwo: Vital
Data wydania: 2025-10-10
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Somatic Healing: Wie du dich von Schmerzen, Unruhe und Erschöpfung befreist
Język oryginału: niemiecki
Tłumaczenie: Krystyna Wójcik
Przeczytane:2026-01-19, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026, Przeczytaj tyle książek ile masz wzrostu, Przeczytane w 2026 roku, Przeczytaj, tyle ile masz wzrostu - edycja 2026, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, Wyzwanie-wybrana przeze mnie liczba książek w 2026 roku, 52 książki 2026, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, polecam, Ulubione,