W wędrownym cyrku dzieją się rzeczy niezwykłe, bardziej niezwykłe niż popisy akrobatów i treserów. To cyrk magiczny, w którym do pojedynku stają zakochani, a ich bronią jest wyobraźnia. Londyński reżyser Chandresh Lef?vre postanawia stworzyć cyrk. Nie przypuszcza, że stanie się on areną rozgrywek między znanym prestidigitatorem a "mężczyzną w szarym garniturze", a raczej między ich wychowankami Celią i Markiem. Młodzi, nieświadomi konsekwencji walki, którą mają ze sobą stoczyć, kreują w cyrku wiele niezwykłych, magicznych przestrzeni. To stanowi sens ich zmagań i tło ich miłości. Jednak każda potyczka zbliża ich do końca, kiedy na placu boju może pozostać tylko jedno z nich...
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2012-10-01
Czas trwania:15 godz. 8 min. min.
Czyta: Maria Peszek
Tytuł oryginału: The Night Circus
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Patryk Gołębiowski
Cyrk pojawia się bez zapowiedzi i znika tak nagle, że wydaje ci się, iż to wszystko był tylko sen. Bramy otwierają się po zmierzchu, ale gdy tylko przekroczysz próg… już nic nie będzie takie samo. To miejsce pełne cudów i tajemnic, a za baśniową fasadą kryje się mroczna rozgrywka. Dwójka magów - Celia i Marco, od dzieciństwa szkoleni są przez swoich mentorów do gry, której zasad nie znają. Między nimi rodzi się jednak coś więcej niż tylko rywalizacja. Coś, co komplikuje wszystko. Miłość, która nie zna zasad… Cyrk drży. Gra musi mieć zakończenie. A ty? Jesteś tylko pionkiem w ich grze. Lecz nie bój się, drogi gościu! Cyrk żyje, oddycha i patrzy mądrym okiem. To właśnie tutaj, pod czarno-białymi namiotami, zaczyna się piękna historia. Może i Ty jesteś jej częścią… Może już od dawna…
Zanim wejdziesz w objęcia Cyrku, przedstawię ci kilku najważniejszych graczy. Wszystko zaczęło się od Prospera i Mr. A. H. Ten pierwszy jest ojcem Celii, traktującym ją jak eksperyment. Wierzy w siłę poprzez cierpienie. Ten drugi natomiast szkoli Marca. Zawsze stoi w cieniu, trudno go rozgryźć. Jest tajemniczy, chłodny, chwilami nieludzki. Celia to iluzjonistka, która urodziła się z niezwykłym darem manipulowania rzeczywistością. Jej magia jest zmysłowa i piękna. Marco jest jej przeciwieństwem - magii uczy się z ksiąg, wykorzystuje symbole i rytuały. Jego magia jest precyzyjna i głęboko zakorzeniona. Na koniec wspomnę o Baileym - zwykłym chłopcu, który przez przypadek trafia w sidła Cyrku. A może to było jego przeznaczenie? Jego historia to opowieść o wyborze, odwadze i sercu pełnym marzeń.
„Cyrk nocy” dostałam wieki temu, na swoje 21. urodziny. Do tej pory zdążyłam zapomnieć, co kryje się w jej wnętrzu. Pamiętam tylko, że byłam tą historią urzeczona. Jakie są moje wrażenia dziesięć lat później? Zrozumiałam z niej o wiele więcej, dostrzegłam w niej znacznie więcej. Tym razem nie była to tylko podróż przez magiczny cyrk, z postaciami obdarzonymi niezwykłymi mocami i romansem w tle. Tym razem była to wycieczka w głąb każdej z postaci - ich motywów, myśli, zamiarów i pragnień. „Cyrk nocy” to jedna wielka metafora, wystarczy tylko po nią sięgnąć. W dalszym ciągu jestem zauroczona historią cyrku i jego postaciami. Jednak lektura nie należy do najłatwiejszych - i warto to podkreślić. Wymaga skupienia. Przeskoki czasowe są tak częste, że kilkukrotnie wracałam na początek rozdziału, by połapać się w datach. Tu daję jej mały minus, bo chwilami było to już męczące.
Pełna recenzja na Instagramie: @tropemciszy
„Cyrk nocy” autorstwa Erin Morgenstern to nietypowa, zaskakująca i klimatyczna powieść fantasy, która naprawdę zapadła mi w pamięć – mimo że od jej przeczytania minęło już kilka lat.
Pamiętam, że czytało mi się ją z ogromną przyjemnością. Historia była niebanalna, pełna magii, subtelnych napięć i pięknych opisów. Choć nie potrafię już dokładnie odtworzyć fabuły, wiem jedno – byłam nią wtedy absolutnie oczarowana. I skoro ta pozytywna pamięć o niej wciąż we mnie trwa, to zdecydowanie warto dać jej szansę.
Ogromnym atutem książki jest też jej wyjątkowa oprawa graficzna – okładka jest po prostu cudowna! Przyciąga wzrok i idealnie oddaje nastrój historii – magicznej, nieco tajemniczej i zmysłowej.
Warto również zauważyć, że temat cyrku jako głównego motywu literackiego pojawia się w powieściach dość rzadko, co czyni „Cyrk nocy” jeszcze bardziej wyjątkowym. A jeśli ktoś z Was szuka głębszych refleksji, emocjonalnej warstwy i literatury bardziej w stronę klasyki czy prozy pięknej – z całego serca polecam „Akrobatki” Agi Antczak. To zupełnie inna książka niż „Cyrk nocy”, ale również oscylująca wokół cyrkowej symboliki, tylko przedstawionej z zupełnie innej perspektywy – bardziej intymnej, pełnej przemyśleń i emocji.
Podsumowując „Cyrk nocy” to książka magiczna – dosłownie i w przenośni. Jeśli lubisz nietypowe opowieści, piękny język i historie, które bardziej się przeżywa niż tylko czyta – zdecydowanie warto sięgnąć.
Nie wiem czemu, ale skusiłam się na książkę z przypadku. I nie mogłam się od niej oderwać.
Prosto i ciekawie jest napisana. Potrzebowałam przeczytać lekkiej i ciekawiej książki. Jest ona idealna, ładnie opisuję to co się dzieję w otoczeniu bohaterów, to co przeżywają jest zaznaczone. Podoba mi się tak spisana powieść w krainie czarów, które może nie są tak całkiem nam dalekie :)
Niezwykle klimatyczna i nieszablonowa opowieść. W Polsce niestety nie jest wystarczająco doceniana. Barwny świat, wprost stworzony dla fanów XIX wieku i iluzjonistów. Magiczna książka.
'What kind of circus is only open at night?' The circus arrives without warning. No announcements precede it. It is simply there, when yesterday it was...
Głęboko pod powierzchnią ziemi, na brzegach Bezgwiezdnego Morza istnieje labirynt tuneli i komnat pełnych opowieści. Przejścia do tego sanktuarium są często...