Okładka książki - Czarnogóra. Czarna perła Adriatyku i życie w rytmie polako, polako

Czarnogóra. Czarna perła Adriatyku i życie w rytmie polako, polako

CZARNOGÓRA

CZARNA PERŁA ADRIATYKUI ŻYCIE W RYTMIE POLAKO, POLAKO

Czarnogóra to kraina stworzona do odkrywania. Na zaledwie 13 810 km2 natura skumulowała niewiarygodną liczbę miejsc określanych mianem ,,naj": najgłębsze kaniony, najstarsze miasta, najdziksze szczyty. Podróż przez Czarnogórę to wyprawa przez mieszankę krajobrazów i kultur: od wpływów arabskich w Ulcinju, weneckich - w miastach Zatoki Kotorskiej, słowiańsko-prawosławnych - w Barze, po prawdziwy ich tygiel w Herceg Novi. Doceń czarnogórskie plaże Budvy, urokliwe wioseczki nad Jeziorem Szkoderskim i górskie krajobrazy Durmitoru. Może i nie wszystko działa tu jak w szwajcarskim zegarku, ale właśnie w niedoskonałościach kryje się autentyczna magia Montenegro.

Anna Krause-Radović opisuje swoje ulubione miejsca w Czarnogórze, także te najciekawsze turystycznie. Podpowiada, gdzie warto zjechać z utartych szlaków, spróbować specjałów miejscowej kuchni czy degustować najlepsze czarnogórskie wina. Dzięki gotowym siedmiodniowym trasom zaplanujesz swój czarnogórski urlop -- niezależnie od tego, czy wyruszasz autem z Polski, lecisz do Podgoricy, czy podróż po Czarnogórze rozpoczynasz, lądując w chorwackim Dubrowniku.

Informacje dodatkowe o Czarnogóra. Czarna perła Adriatyku i życie w rytmie polako, polako:

Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2026-07-01