Wydawnictwo: Lira
Data wydania: 2021-02-10
Kategoria: Krymina³, sensacja, thriller
Rok 1949. Wszystko jest inaczej. W niezniszczonym Kołobrzegu stoi wielki hotel. A wokół morderstwa, strajki i groźba rewolucji…
Hotel Czarny Bałtyk podzielny jest na część polską i żydowską. Pewnego dnia w części polskiej zostaje znaleziona martwa Żydówka. Jedyna droga ucieczki dla mordercy mogła prowadzić przez balkon, ale hotel stoi na klifie, a plaża poniżej pilnowana jest przez wojsko i otoczona drutem kolczastym. Podejrzani o dokonanie zbrodni są stara hrabina, kamerdyner, szachista-zegarmistrz i robotnik. Rozpoczynają się przesłuchania. Sprawę prowadzą Polak, aspirant Konstanty Majski, i młodszy aspirant Waleria Singer pochodzenia żydowskiego. W przeludnionym mieście dochodzi do kolejnych strajków, na konflikt polsko-żydowski nakładają się napięcia społeczne. O przyszłości Pomorza ma przesądzić referendum. Jeden hotel. Jedna zamordowana dziewczyna. I dwa śmiertelnie skłócone ze sobą narody…
Co by było, gdyby historia potoczyła się inaczej? Gdybyśmy pokonali Hitlera, przestraszyli Sowietów, a całe Pomorze mówiłoby w języku jidysz?
"Czarny Bałtyk" to przewrotna powieść kryminalna osadzona w alternatywnej powojennej rzeczywistości.
Ale¿ mia³am ochotê na tê ksi±¿kê! Zapowiada³o siê wy¶mienicie – nie do¶æ, ¿e krymina³, to jeszcze retro, a do tego historia alternatywna. Bardzo by³am ciekawa takiego po³±czenia!
Niestety, zaciekawi³ mnie tylko pocz±tek i duszny, powojenny klimat. Im dalej, tym coraz bardziej wia³o nud±, bohaterowie stawali siê coraz bardziej irytuj±cy i zupe³nie przesta³o mnie ciekawiæ, kto i dlaczego zabi³.
Nie kupujê tej historii alternatywnej, nie przekonuje mnie sprawa Latarnika, a g³ówny bohater swoj± naiwno¶ci± móg³by obdzieliæ po³owê miasta…
„Morze krwi, ziemia ognia” zdecydowanie bardziej mi siê podoba³o, „Czarny Ba³tyk” czytajcie na w³asn± odpowiedzialno¶æ 😉
Fajnie napisany krymina³, dziej±cy siê w powojennej Polsce. Trochê dziwnie napisane zakoñczenie, siê warto by³o
„Czarny Ba³tyk” Macieja Paterczyka to krymina³ oparty na klasycznych motywach, którego akcja toczy siê w alternatywnej powojennej rzeczywisto¶ci. Tytu³owy Czarny Ba³tyk to hotel robotniczy po³o¿ony w Ko³obrzegu nad samym brzegiem morza, który lata ¶wietno¶ci ma ju¿ za sob±. Tak samo jak i jego mieszkañcy, którzy tworz± barwn±, choæ raczej smutn± gromadkê. To w³a¶nie tam dochodzi do morderstwa – ofiar± pada m³oda dziewczyna, szybko okazuje siê, ¿e to córka bogatego, ¿ydowskiego biznesmena, który niedawno osiedli³ siê na tych ziemiach. Spraw± zajmuje siê dwójka ¶ledczych, Polak i ¯ydówka, którzy tworz± dosyæ oryginaln± parê, bior±c pod uwagê to, ¿e pomiêdzy tymi narodowo¶ciami nie uk³ada siê najlepiej – zaraz ma siê odbyæ referendum przes±dzaj±ce czy bêdzie tu pañstwo polskie czy ¿ydowskie. Atmosfera spo³eczno-polityczna jest wiêc bardzo napiêta, co wp³ywa na ca³± fabu³ê, choæ same w±tki polityczne nie przyt³aczaj± – s± raczej w tle. Intryga kryminalna poprowadzona jest klasycznie a¿ do wielkiego fina³u, a postacie wystêpuj±ce w powie¶ci s± naprawdê oryginalne i mocno tajemnicze. Ogólnie jestem zaskoczona jak dobra to by³a lektura!
Dodatkowo oczywi¶cie nie mo¿na nie wspomnieæ o piêknym wydaniu, które sprawia, ¿e lektura jest jeszcze przyjemniejsza. Polecam!
Stoisz wieczorem na pla¿y.
Jest ciemno,mo¿na nawet powiedzieæ,¿e czarno.
Wiatr rozwiewa Ci w³osy,a zimne fale tañcz± z pian± dostojnego walca.
Otulasz siê szczelniej szalikiem i odwracasz g³owê.
W oddali..na klifie stoi On..CZARNY BA£TYK.
Pewnego ponurego dnia, w polskiej czê¶ci hotelu, zostaje znaleziona martwa kobieta.
Jest ¯ydówk±,wiêc powinna zajmowaæ pokój w skrzydle wydzielonym dla ¯ydów.
Jak wiêc siê tu znalaz³a?
Jak siê tu znalaz³ morderca,skoro jedyna droga ucieczki prowadzi przez balkon,a jak wiemy hotel stoi na klifie?
Podejrzanych o dokonanie tej zbrodni jest wielu: hrabina,kamerdyner,szachista i robotnik.
Ka¿dy z nich nie jest tym,za kogo siê podaje.
Ka¿dy jest w tym hotelu z jakiego¶ powodu.
Zamordowana kobieta równie¿.
Sprawê bêdzie musia³ rozwi±zaæ aspirant Konstanty Majski ze swoj± now± partnerk± Waleri± Singer.
Wszystko utrudnia dodatkowo bojowy nastrój panuj±cy w mie¶cie.
A to wszystko z powodu referendum w sprawie przysz³o¶ci Pomorza.
Czy, mimo tego, naszej dwójce uda siê z³apaæ mordercê?
Ta ksi±¿ka to by³a uczta.
Z najlepszymi daniami na ¶wiecie.
A na deser zakoñczenie,które totalnie zwala z nóg!
Wszystko piêknie podane w eleganckiej oprawie,gdzie z lubo¶ci± mo¿emy ch³on±æ nadmorski klimat i delektowaæ siê smakami.
Tu nic nie jest oczywiste,a z ka¿dym daniem odkrywamy coraz wiêcej ukrytych pere³ek.
Dlatego ja ju¿ teraz zapraszam Was do stolika,by¶cie mogli mi towarzyszyæ w tak znakomitej kolacji.
Wczesna wiosna 1945 roku. Trójka polskich szabrowników zmierza na zachód i wkracza na ziemie niemieckie. Bitwy i wydarzenia polityczne...
Powojnie. Kamieñ Pomorski, rubie¿e nowego pañstwa. Z pozoru senne miasteczko, w którym dochodzi do okrutnej zbrodni. Czy mo¿e byæ lepszy czas i...