Ok³adka ksi±¿ki - Czas, czyli wszystko p³ynie

Czas, czyli wszystko p³ynie

Ocena: 5 (1 g³osów)

Co to jest czas? Dlaczego raz p³ynie szybciej, a raz wolniej? Kim s± z³odzieje czasu? Czy dzieñ i rok na innych planetach trwa tyle samo, ile na Ziemi? Poza odpowiedziami na te pytania bêdzie mo¿na przeczytaæ w ksi±¿ce o strefach czasowych, slow life, najd³u¿ej ¿yj±cych ludziach, pierwszych zegarach, punktualnych i spó¼nialskich, pracy zegarmistrza, podró¿ach w czasie, tykaj±cych wie¿ach, a nawet o futurologii oraz wielu innych tematach zwi±zanych z czasem.

Monika Utnik - absolwentka polonistyki i italianistyki Uniwersytetu Warszawskiego, dziennikarka, wieloletnia redaktorka magazynów wnêtrzarskich. Zadebiutowa³a ksi±¿k± dla dzieci ,,Mamma mia. W³ochy dla dociekliwych". Lubi w³oski design i malarstwo trecenta. W mieszkañcach Italii najbardziej docenia ich mi³o¶æ do ¿ycia. Wolne chwile spêdza w ukochanym domu na wsi.

Agnieszka Sozañska - absolwentka Instytutu Sztuki w Opolu. Jako ma³a dziewczynka marzy³a, by zostaæ malark±. Do dzisiaj ma w sobie mnóstwo z dziecka, dlatego tak kocha ksi±¿ki dla dzieci, Muminki, ba³agan i czekoladê. Na co dzieñ zajmuje siê ilustracj± ksi±¿kow± i prasow±. W swoich pracach ³±czy rysunek z technikami komputerowymi. Lubi tworzyæ w czerni i bieli, ale z czasem przekona³a siê, ¿e kolor nie jest taki straszny.

Powy¿szy opis pochodzi od wydawcy.

Informacje dodatkowe o Czas, czyli wszystko p³ynie:

Wydawnictwo: Nasza Ksiêgarnia
Data wydania: 2023-06-14
Kategoria: Inne

wiêcej

Kup ksi±¿kê Czas, czyli wszystko p³ynie

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Czas, czyli wszystko p³ynie - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - malipasjonaci
malipasjonaci
Przeczytane:2025-01-28, Ocena: 5, Przeczyta³em, Mam,

Od próby zdefiniowania czym jest czas, bo wszystko co siê z nim wi±¿e, czyli ró¿nice czasu, mierzenia czasu, to jak odczuwamy up³yw czasu, po mo¿liwo¶ci jego zwolnienia i docenienia, a¿ po problem obecny, czyli marnowanie czasu.

To teoria, nauka i rozwa¿ania. Ujêto tu najstarsze drzewa i najd³u¿ej ¿yj±ce zwierzêta oraz ludzi. Pierwsze zegary i najwiêksze zegarmistrzowskie cacuszka.

Cokolwiek pomy¶licie o czasie, jego przemijaniu i tym co siê z nim wi±¿e, to najprawdopodobniej znajdziecie w tej w³a¶nie ksi±¿ce. Czytaj±c j± mo¿ecie nawet pomy¶leæ, ¿e pewne kwestie nie maj± tutaj racji bytu - nic bardziej mylnego. Dryfuj±c na przestrzeni czasu zrozumiecie, jak ³atwo co¶ umie¶ciæ na jej osi. Kultowe piosenki, które pomimo up³ywu lat s± wci±¿ "na czasie", ¶wiêtowanie up³ywaj±cego czasu, gdybanie o przysz³o¶ci.

Je¶li chcecie porozmawiaæ z dzieæmi o czasie, to ta ksi±¿ka bêdzie to tego doskona³ym wsparciem. Obejmuje ona szereg zagadnieñ, które doskonale t³umacz± przemijanie i odmierzanie czasu.
A to ile sami siê z niej dowiecie to oczywi¶cie kolejna korzy¶æ, która jeszcze bardziej przemawia za t± lektur±.

Wszystko to wzbogacaj± ilustracje, które ¶wietne oddaj± tre¶æ i ca³y zamys³ ksi±¿ki.

Inne ksi±¿ki autora
Zapachy, czyli dlaczego wszystko pachnie
Monika Utnik0
Ok³adka ksi±zki - Zapachy, czyli dlaczego wszystko pachnie

Po co nam zmys³ wêchu? Czym jest pamiêæ zapachowa? Dlaczego ro¶liny pachn±? To tylko kilka pytañ, na które odpowiada ta ksi±¿ka. Przeczytamy w niej równie¿...

Nasze cztery k±ty, czyli jak dawniej mieszkano
Monika Utnik0
Ok³adka ksi±zki - Nasze cztery k±ty, czyli jak dawniej mieszkano

Przepiêknie zilustrowana podró¿ po pa³acach, dworach i domach. Od wykutych w skale miast Jordanii i willi staro¿ytnych Rzymian, przez ¶redniowieczne domy...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje