Ok³adka ksi±¿ki - Czas przyp³ywu

Czas przyp³ywu

Ocena: 4.5 (6 g³osów)
Spotkanie po latach ma s³odko-gorzki smak, a lato nad oceanem zapowiada siê cudownie…

Abbie Fox podró¿uje po ¶wiecie, ¿yj±c pe³ni± ¿ycia. Dwuletni± sielankê z dala od domu przerywa rozpaczliwa wiadomo¶æ od najm³odszej siostry. Lily b³aga j± o pilny powrót na wyspê Nantucket, gdzie mieszka z ojcem i Emm±, która popad³a w depresjê. Na domiar z³ego, do domku go¶cinnego wprowadzi³a siê nowa lokatorka, tajemnicza Marina, z ca³± pewno¶ci± czyhaj±ca na serce ich owdowia³ego ojca. Dziewczêta musz± ponownie zewrzeæ szyki w walce ze wspólnym wrogiem, podobnie jak przed laty, kiedy tragicznie zmar³a ich matka.

Thayer mistrzowsko oddaje niuanse sk³adaj±ce siê na historiê ka¿dej rodziny. Przypomina o z³o¿ono¶ci ¿ycia, zachêca do docenienia drobnych codziennych przyjemno¶ci dzielonych z najbli¿szymi. „The Miami Herald”

Wspaniale napisana ksi±¿ka, czaruj±ca prostot±. „The New York Times”

Jedna z tych powie¶ci, które zdecydowanie zbyt szybko siê koñcz±. „New Haven Register” Nancy Thayer ma wyj±tkowy dar kreowania bohaterów, których lubimy i z którymi siê identyfikujemy. „The Boston Globe”

Nancy Thayer tworzy fascynuj±ce postacie z dusz±. „Houston Chronicie”

Nancy Thayer (ur. 1943) - jedna z najpopularniejszych amerykañskich pisarek, autorka licznych bestsellerów „New York Timesa”. Prawa do jej ksi±¿ek sprzedano miêdzy innymi do Danii, Finlandii, Holandii i Estonii. Mieszka w Nantucket.

Informacje dodatkowe o Czas przyp³ywu:

Wydawnictwo: Prószyñski i S-ka
Data wydania: 2012-03-20
Kategoria: Literatura piêkna
ISBN: 978-83-7839-078-7

wiêcej

Kup ksi±¿kê Czas przyp³ywu

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Czas przyp³ywu - opinie o ksi±¿ce

historia trzech sióstr, przyjezdnej Mariny.Kazda boryka siê z dylematami ale po wielu perypetiach dochodzi do hepe endu.. Dotycz± one wielu aspektów codzienno¶ci i ukazuj± nam wybory, przed którymi stanêli poszczególni cz³onkowie rodziny Abbie. Nie ka¿de z ich decyzji by³y proste. Wiele spo¶ród nich wymaga³o wyrzeczeñ i silnej woli. Powoli d±¿yli oni do sytuacji, w których wszystko wydawa³o siê byæ nieco ³atwiejsze. Lekka i przyjemna lektura.
Avatar u¿ytkownika - izabela81
izabela81
Przeczytane:2014-07-08, Ocena: 6, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki - 2014,
Czy w ¿yciu ³atwo i warto kierowaæ siê sztywnymi zasadami? Czy utarty schemat jest najbezpieczniejszy i zagwarantuje nam szczê¶cie w ¿yciu? Czy warto walczyæ z przeciwno¶ciami losu? Daæ siê porwaæ i i¶æ za g³osem serca? Autorka pokazuje, jak zaskakuj±ce potrafi byæ ¿ycie i jak w jednej chwili potrafi wszystko zmieniæ. To ciep³a opowie¶æ o poszukiwaniu mi³o¶ci i szczê¶cia w ¿yciu, a tak¿e o jednocz±cej sile rodziny.
Avatar u¿ytkownika - takahe
takahe
Przeczytane:2014-05-09, Ocena: 4, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki w 2014 roku, Biblioteka,
Ksi±¿ka pocz±tkowo wydaje siê nudna lecz pó¼niej siê akcja rozkrêca. Jak dla mnie akcja ksi±¿ki bardzo przewidywalna chocia¿ czyta siê j± bardzo lekko i momentami potrafi wci±gn±æ. Bohaterkami ksi±¿ki s± cztery kobiety. Trzy z nich to siostry natomiast czwarta z nich to ich przysz³a macocha. Najstarsz± z kobiet jest Marina. Marzy ona o dziecku lecz ci±gle jej siê nie udaje zaj¶æ w upragnion± ci±¿e. Ze swych trosk zwierza siê przyjació³kom lecz jest to prawdopodobnie jej b³±d (a mo¿e nie) gdy¿ jedna z przyjació³ek zachodzi w ci±¿ê z jej mê¿em. ¯ycie Mariny wywraca siê do góry nogami. Sprzedaje ona udzia³y w firmie oraz swoj± czê¶æ domu i wyje¿d¿a na wyspê gdzie spêdza³a wakacje jako nastolatka. Wyjazd ten okazuje siê dla niej strza³em w dziesi±tkê. Wynajmuje tam domek u wdowca-ojca trzech doros³ych córek. Marina na wyspie znajduje mi³o¶æ, przyja¼ñ i w nied³ugim czasie zostaje matk± i babk±. I nie przeszkadza jej ¿e córki które od tej pory ma s± ju¿ ca³kiem doros³e. I nawet gdy na wyspê przybywa jej by³y m±¿ z niemowlêciem nie jest to w stanie sk³oniæ jej do porzucenia tego miejsca i tych ludzi. Abbie to najstarsza z sióstr. Po ¶mierci matki (dziewczynka mia³a wtedy 15 lat) przejmuje ona opiekê nad m³odszymi (o dwa i osiem lat) siostrami. Z tego powodu nie posz³a na studia dlatego jest najmniej wykszta³con± z sióstr. Wraca ona na wyspê wezwana przez najm³odsz± z sióstr-Lily gdy¿ ¶rednia z dziewcz±t-Emma popada w depresjê po porzuceniu przez ukochanego. Abbie to rozs±dna m³oda kobieta która matkuje siostrom oraz po czê¶ci czuje siê za nie odpowiedzialna. Dlatego te¿ zak³ada firmê która oferuje opiekê nad dzieæmi i osobami starszymi. W ten sposób usi³uje zapewniæ rodzinie pieni±dze aby ojciec nie musia³ sprzedawaæ domu i ³odzi. Abbie zakochuje siê w jednym ze swoich pracodawców i jego czteroletnim synku. I jak by³o do przewidzenia staj± siê kochaj±c± rodzin±. Emma to ¶rednia z sióstr. Poznajemy j± mo¿na powiedzieæ jako osobê zaradn± która ma kochanego faceta, dobrze p³atn± pracê i aby zadbaæ o przyszlosc ojca odklada dla niego pieni±dze. Jednak szczê¶cie nie trwa wiecznie. Na rynku jest coraz wiêkszy kryzys wiêc traci pracê i oszczêdno¶ci a ¿eby tego by³o ma³o zostaje porzucona przez narzeczonego. Wraca ona do domu i rozpoczyna pracê z Abby. U jednej z pracodawczyñ poznaje swojego przysz³ego mê¿a a w domku obok mieszka kobieta która jest jej bliska bo przesz³a podobne porzucenie przez ukochanego. Emma zaprzyja¼nia siê z Marin± i w ogóle nie przeszkadza jej ¿e ta spotyka siê z jej ojcem. Najm³odsza i najbardziej rozpuszczona z sióstr to Lily. Dziewczyna pocz±tkowo wydawa³a mi siê bliska z racji tego jak by³a traktowana jako najm³odsza z sióstr. Pomiêdzy Abby i Emm± jest tylko dwa lata ró¿nicy dlatego s± sobie bliskie nie to co m³odsza o osiem lat Lily. Dziewczyna czuje siê odtr±cona dlatego stara siê zwróciæ na siebie uwagê sióstr. Jako jedyna nie przepada za Marin± lecz pod koniec przekonuje siê do tej kobiety. Lily pracuje dla jednej z gazet dlatego mo¿na powiedzieæ ¿e jej ¿ycie to ci±g³e imprezy i dlatego nieraz zawala domowe obowi±zki.
Avatar u¿ytkownika - Poczytajka
Poczytajka
Przeczytane:2012-12-30, Ocena: 5, Przeczyta³am,

Któ¿ z nas nie pragnie mi³o¶ci, przyja¼ni i szczê¶cia?

Te wszystkie wa¿ne uczucia, których oczekujemy od losu maj± czasem s³odko-gorzki smak…

Historia trzech sióstr Fox opisywana przez Nancy Thayer naznaczona zosta³a tragiczn± ¶mierci± ich matki. Najstarsza z dziewcz±t – Abby mia³a wówczas 15 lat i musia³a zaopiekowaæ siê m³odszymi siostrami – 13-letni± Emm± i 7-letni± Lily, by pomóc ojcu Jimowi, który pogr±¿y³ siê w depresji po ¶mierci ¿ony. Siostry poznajemy gdy s± ju¿ doros³e i ka¿da z nich od pewnego czasu prowadzi oddzielne ¿ycie. Kiedy na horyzoncie pojawiaj± siê k³opoty dziewczêta wracaj± do rodzinnego domu na wyspie Nantucket i tutaj powoli odnajduj± to, co w ¿yciu najwa¿niejsze…

Emma przyje¿d¿a z Bostonu do domu w g³êbokiej depresji po utracie pracy i narzeczonego, a Abby na wiadomo¶æ o problemach siostry „rzuca wszystko” w Londynie i pojawia siê w Nantucket, aby pomóc najm³odszej siostrze w prowadzeniu domu i Emmie w jej problemach.

Na tê sam± wyspê w poszukiwaniu spokoju i szczê¶cia przyje¿d¿a tak¿e rozwiedziona Marina, która wynajmuje letni domek nale¿±cy do rodziny Fox. Pomiêdzy Jimem i Marin± zaczyna rodziæ siê uczucie. Kobieta jednak nie jest akceptowana przez 22-letni± Lily, która obawia siê, ¿e Marina odbierze jej ukochanego ojca.

W zawi³e losy bohaterek wspaniale wprowadza czytelnika  Nancy Thayer, która ka¿dy kolejny rozdzia³ po¶wiêca innej kobiecie tak, aby¶my mogli poznaæ punkt widzenia ka¿dej z nich. ¯ycie czterech pañ na wyspie wcale nie jest ³atwe. Bohaterki stawiane s± przed trudnymi wyborami, podejmuj± ¿yciowe decyzje, w których aby co¶ zyskaæ, trzeba tak¿e co¶ po¶wiêciæ. Pój¶cie na pewne ustêpstwa i sztuka kompromisu to podstawa, której musi siê nauczyæ ka¿da z nich.

Jak zmieni siê ¿ycie dziewcz±t? Czy mog± one rzeczywi¶cie na siebie liczyæ w trudnych sytuacjach? Jak± rolê w ich ¿yciu odegra przeznaczenie?

„Czas przyp³ywu ” to sympatyczna i ciep³a opowie¶æ o poszukiwaniu mi³o¶ci i szczê¶cia w ¿yciu. Ostatnio bardzo odpowiadaj± mi powie¶ci obyczajowe, w których poruszany jest temat przyja¼ni trzech kobiet. I choæ wiele takich ksi±¿ek znale¼æ mo¿na w literaturze i bardzo czêsto w±tek ten jest wykorzystywany w scenariuszach filmowych, to jednak nie przestaje byæ wci±¿ aktualny. Je¶li dodamy do tego du¿± przyjemno¶æ czytania i mi³y nastrój panuj±cy latem w Nantucket,  to nie pozostaje nic innego jak siêgn±æ po „Czas przyp³ywu” i rozkoszowaæ siê sielskim klimatem tej nieskomplikowanej powie¶ci.

Polecam.

Inne ksi±¿ki autora
Powrót do domu
Nancy Thayer0
Ok³adka ksi±zki - Powrót do domu

Lexi Laney i Clare Hart dorasta³y razem, prze¿ywa³y wspólne przygody, rado¶ci i smutki na malowniczej wyspie Nantucket. Gdy chcia³y dzieliæ siê najskrytszymi...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje