Okładka książki - Czernie

Czernie

,,Czernie’’ Artur Pomierny
Wydawnictwo Mroczne
#mrocznynooktour Mroczny BookTour z Czerniami od Marty @ksiazkowe_poczynania
Książka Czernie. Buktur ruszył 9 stycznia, trochę przewinęło się osób przez Czernie. I ja na sam koniec.
Bez pośpiechu, na luzie. Więc dałem jej dni a reszta to przemyślenia.
Zygzak-Wiktor, Jakub, Zuza, Franz Róża, Ojciec, Matka , Babcia, Dziadek. I CZERNIE.
To książka wielowymiarowa. Dosłownie i w przenośni. Zygzak jest doktorem, choć w 1939 roku najważniejszym czynnikiem jest to, że jest Żydem. Artur Pomierny stworzył taką książkę, że taką obie narzucił poprzeczkę, że serio wątpię żeby zrobił coś lepszego. Każda kartka jest mocna. No i klops. Chciałem podejść na luzie do książki, zanegować epickość jej. No i klops. Książka jest wybitna. I nie tylko chodzi o martyrologię związaną z II wojną światową oj nie. Tu pierwsze skrzypce gra człowieczeństwo. Nie ma tu prostej ścieżki kto jest dobry a kto zły. W każdym jest mrok, każdy odnajdzie w sobie cząstkę CZERNI.
A wszystko z zapalniczką, która pamięta czasy Zygzaka. Pstryk, iskierka nadziei? Przekleństwa?
W zależności jakie już przeczytaliście książki, tak zupełnie inaczej podejdziecie do tej pozycji.
Paleta wszystkich emocji.
Ta książka jest wielowymiarowa. Dosłownie przejdziemy się po piekle, po poziomach jak w Dantem.
,,Bój, o którym myślisz, rzadziej lub częściej, jest tylko twój. Twoją najintymniejszą sprawą, jaką masz.’’
Zygzak opowiada młodej Zuzie o Czerniach, tworzy z tego wspaniałą baśń, która pomaga. Ale ma w tym ukryty cel…
,,Tylko to nie jest bajka. Być może kilka rzeczy uprościłem, ale to, o czym opowiadam, istnieje naprawdę! Przecież nie mogę opowiedzieć malutkiej dziewczynce, czym naprawdę są. To opowieść dla dorosłych. Filozofia życia, którą posiadłem od ojca. Zresztą, tak samo jak i… mój brat. Ale on uważał, że światem rządzić będzie nowoczesność.’’
,,Dwie armie orają nas jak pole pszenicy!’’
To historia o wojnie, o rodzinie, o krzywdach, o pragnieniach, o przekleństwie tajemnic, o bezsilności, o maltretowaniu, o krzywdzeniu, o bohaterstwie, o fantastycznym miejscu Czerniach a tam jeszcze więcej okrucieństwam wszystko jest przemaglowywane raz za razem, gaz uśmierca, maszyna gruchocze kości. I napisane pięknym bogatym pismem.
I to napisał jeden autor. Podzielmy książkę na 11 części i możemy dalej omawiać każdy rozdział, bo tak różny, ale droga, którą będziemy brnąć z bohaterami powieści to nie będzie prostoliniowa droga oj nie.
Zygzak ->bohater ratujący młode istnienie-> ukrywany-> pojmania->las->ocalenie->CZERNIE
Przeszłość bohaterów. Czemu? Jak?
Jako że lubię bawić się co mi pokazuje książka, tak stworzyłem krótki film i moje rozdarcia.
Jestem jak Zygzak siedzący i bawiący się zapalniczką. Od niej wszystko się dla mnie zaczęło. Trzymałem ją praktycznie cały czas w kieszeni, gdy czytałem, hdy nagrywałem. Gdy strzelały iskry zastanawiałem się czy jestem dobrą osobą, czy złą osobą. Czy myśli moje są okej, czy piekło przyjdzie do mnie gdy zamknę oczy, czy moja wiara jest, czy jej nie ma, czy będę w stanie być lepszy, czy jednak gorszy.
Widzicie co książka robi z głową? Zostaje z Wami. Czerni się nie wyrzuca, trzeba się nauczyć z nią żyć i nie zapomnieć, bo ludzie zapominają.
Horrorem jest sama wojna! A tam później zstępujemy do samych czerni i jest już tylko gorzej. Gorzej, choć tak opisane że ozy Wam się rozpalą od tego co stworzył autor.
Ukłony!
Choć ja takim połamanym piszę i tutaj kończę, to złapiecie się na tym, że ciemność będzie już dla Was/mnie inna.
W bohaterach trwa walka, taki diabeł tasmański, stąd trzy osoby w filmie. Ręce za fotelem to Czernie, które nas pochłoną, gdy zejdziemy z drogi, tylko jakiej? Sami przeczytajcie i przekonajcie się na własnej skórze!

Informacje dodatkowe o Czernie:

Kup książkę Czernie

Tam, gdzie trwa noc
A0
Okładka ksiązki - Tam, gdzie trwa noc

Liska Radost ma siedemnaście lat i całe życie mieszka w małej wiosce na skraju mrocznego lasu. Dziewczyna dobrze wie, że wśród drzew czyha niebezpieczeństwo...