Chcesz schudnąć zdrowo, bez głodówek i ciągłego myślenia o jedzeniu? Zmagasz się z insulinoopornością, napadami głodu i skokami cukru?
Wydawnictwo: Feeria
Data wydania: 2025-10-15
Kategoria: Poradniki
Dieta, jakkolwiek byśmy ją nazywali, ma być smaczna, aromatyczna, kolorowa i zdrowa! Taka właśnie jest jesień, wraz z którą możemy rozpocząć zmianę...
W dzisiejszych czasach coraz śmielej przyznajemy się do niejedzenia mięsa, nadal jednak wywołuje to niekiedy ostrą krytykę. Panuje przekonanie, że z mięsa...
Przeczytane:2025-10-29, Ocena: 6, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, 26 książek 2025, 52 książki 2025, 12 książek 2025, Posiadam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025,
Książka „Dieta sytości w insulinooporności i w terapii lekami odchudzającymi” autorstwa Magdaleny Makarowskiej to niezwykle wartościowa i potrzebna pozycja dla wszystkich, którzy zmagają się z problemami zdrowotnymi, nadwagą czy insulinoopornością, ale także dla tych, którzy pragną lepiej zrozumieć swoje ciało i jego potrzeby. To nie jest kolejny poradnik z listą zakazów i nakazów – to przewodnik po zdrowym, świadomym i przede wszystkim realnym podejściu do jedzenia i odchudzania.
Autorka, znana z racjonalnego podejścia do diety, w przystępny sposób tłumaczy, czym właściwie jest insulinooporność, jak wpływa na nasze samopoczucie, poziom energii i skuteczność odchudzania. Makarowska podkreśla, że problem z wagą często nie wynika z braku silnej woli, ale z rozchwiania gospodarki hormonalnej, zaburzeń metabolicznych czy błędów w dotychczasowym odżywianiu. To ważny głos szczególnie dla kobiet, które często obwiniają się za brak efektów mimo starań – autorka pokazuje, że to nie zawsze kwestia braku dyscypliny, lecz zdrowia, które wymaga troski i zrozumienia.
Książka jest napisana z ogromną empatią i wiedzą. Znajdziemy w niej konkretne wskazówki, gotowe jadłospisy, przykłady posiłków i praktyczne porady, jak komponować dietę sytości, by nie czuć głodu, a jednocześnie wspierać pracę organizmu. Makarowska łączy naukę z codziennością – tłumaczy mechanizmy działania insuliny i glukozy w sposób prosty, bez medycznego żargonu, dzięki czemu nawet osoba bez wiedzy dietetycznej zrozumie, co dzieje się w jej ciele.
Wydanie książki jest niezwykle estetyczne i funkcjonalne – przejrzysty układ, kolorowe tabele, graficzne podpowiedzi i wyróżnienia najważniejszych informacji sprawiają, że korzystanie z niej to czysta przyjemność. To nie tylko książka do przeczytania, ale praktyczny przewodnik, po który można sięgać na co dzień – planując posiłki, szukając inspiracji czy po prostu chcąc zrozumieć, dlaczego nasze ciało reaguje tak, a nie inaczej.
Autorka podchodzi do tematu z dużą wrażliwością – nie straszy, nie moralizuje, ale zachęca do empatii wobec siebie. Uczy, że zdrowie to nie liczba na wadze, lecz równowaga między ciałem, emocjami i rozsądnym podejściem do jedzenia. To ogromna wartość w świecie, w którym presja idealnego wyglądu często przesłania troskę o prawdziwe zdrowie.
„Dieta sytości w insulinooporności i w terapii lekami odchudzającymi” to lektura, którą warto mieć w swojej biblioteczce – nie tylko jeśli zmagasz się z insulinoopornością, ale również jeśli chcesz nauczyć się jeść mądrzej, spokojniej i z szacunkiem do własnego ciała. To książka, która może zmienić sposób, w jaki patrzysz na odżywianie – z rygoru i frustracji w stronę równowagi i zrozumienia.