Okładka książki - Dlaczego bumerangi wracają, mikrofalówka grzeje, a stawy strzelają

Dlaczego bumerangi wracają, mikrofalówka grzeje, a stawy strzelają

Dlaczego skóra na palcach marszczy nam się w wannie, grzmot grzmi, a żarówka świeci? Co sprawia, że ostra papryczka piecze, co dzieje się wewnątrz zegara kwarcowego i jak właściwie działają czujniki ruchu na podczerwień? Zajdziesz tu odpowiedzi na te i mnóstwo innych pytań o naukowe wyjaśnienia otaczających nas zjawisk.

Oto książka dla ciekawych świata i wszystkich, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę. Autor zabiera nas w naukową podróż, podczas której odkryjemy fascynujące zjawiska i technologie w świecie wokół nas oraz w podręcznych gadżetach, które traktujemy jak coś zupełnie oczywistego. Poznanie naukowych podstaw ich działania to jednak nie tylko ciekawostki i wiedza bezużyteczna, to także nasze odkrycia w codziennym życiu, które pozwalają zrozumieć świat.

Odkryj zadziwiającą i wciągającą naukę w codziennym życiu!

Dr Marty Jopson studiował nauki przyrodnicze na Uniwersytecie Cambridge, a następnie uzyskał doktorat z biologii komórki. Jest stałym reporterem naukowym w programie The One Show na kanale BBC One, współpracował również m.in. z Discovery Channel i National Geographic.

Informacje dodatkowe o Dlaczego bumerangi wracają, mikrofalówka grzeje, a stawy strzelają:

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2026-02-04
Kategoria: Popularnonaukowe
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Emilia Skowrońska

Kup książkę Dlaczego bumerangi wracają, mikrofalówka grzeje, a stawy strzelają

Opinie o książce - Dlaczego bumerangi wracają, mikrofalówka grzeje, a stawy strzelają

Każdego dnia od momentu, gdy otworzymy oczy, wokół nas rozgrywają się dziesiątki fascynujących rzeczy. Tak zwyczajnych, tak codziennych, że nie poświęcamy im większej uwagi. Wydaje się nam, że tak po prostu jest. A gdybyśmy chcieli się im przyjrzeć? Rozpatrzeć je okiem badacza? Czyż nie okaże się wtedy, że to, co nas otacza, a czasami wydaje się wręcz magiczne, to po prostu arcyciekawa nauka? Czy próbowaliście kiedyś świat, ten najbliższy, rozebrać na czynniki pierwsze? Pomoże nam w tym książka, która niedawno ukazała się nakładem wydawnictwa RM - „Dlaczego bumerangi wracają, mikrofalówka grzeje, a stawy strzelają” autorstwa Marty'ego Jopsona.   Dlaczego ostre papryczki pobudzają układ nerwowy? Co dzieje się, gdy kroimy cebulę? Jak wynalezienie tranzystora odmieniło świat? Czy na pewno to, co słodkie jest cukrem? Na te i wiele innych pytań znajdziemy odpowiedzi w tej rewelacyjnej książce, która wzbogacona o wykresy i ilustracje, tłumaczy nasz szereg zagadnień z dziedziny fizyki, chemii, biologii i medycyny. Niby to wiemy, ale... No właśnie. Czy potrafimy nazwać i opisać zjawiska, z którymi spotykamy się w naszym codziennym życiu ? Czy wiemy jak przechowywana jest żywność i czym się ją wspomaga? Kiedy odkryto chłodnictwo? Doktor Marty Jopson pracuje na uniwersytecie Cambrigde i na podstawie prostych przykładów prezentuje jak funkcjonuje nasz świat. Rzeczy, których używamy codziennie, jedzenie, które spożywamy i reakcje