„Dlaczego bumerangi wracają, mikrofalówka grzeje, a stawy strzelają” to niezwykle ciekawa publikacja, którą mimo tego, że napisana przez doktora nauk przyrodniczych, czyta się lekko i z ogromną przyjemnością. Napisana prostym i zrozumiałym dla laika językiem. W logiczny i zrozumiały sposób, dzięki czemu łatwiej przyswoić sobie tę wiedzę, autor wyjaśnia nam ciekawe zjawiska, które widzimy na co dzień, ale często nie zwracamy uwagi.
"Każdego dnia wokół nas roi się od fascynujących przykładów działania nauki. A mimo to ich nie dostrzegamy. Nauka ukrywa się na widoku - obecna w codziennych zjawiskach i zamknięta w poręcznych gadżetach, które traktujemy jak coś oczywistego. Najciekawsze jej aspekty mamy dosłownie przed oczami - i kompletnie ich nie zauważamy."
Z tej publikacji dowiemy się nie tylko tego, dlaczego bumerangi wracają, ale też dlaczego marszczą się nam palce w kąpieli, jak działa mikrofala, dlaczego krojąc cebulę musimy ronić łzy, możemy odkryć zagadkę kawowych pierścieni, czy wosk jest łatwopalny, po co do pasty do zębów dodaje się fluorek, oraz odpowiedzi na wiele różnych pytań dotyczących niby prostych, znanych na co dzień ale nie do końca nam znanych wyjaśnień dotyczących różnych zagadnień.
A często nawet zupełnie zwyczajne urządzenia techniczne, którym nie poświęcamy w ogóle uwagi, potrafią skrywać w sobie zaskakującą nas naukę.
Co ciekawe, to w czasie lektury książki, odwiedziły mnie wnuki, które zaintrygował tytuł, więc dałam im na chwilę tę publikację, a one przeczytały wybrane przez siebie rozdziały, bo akurat o podobnych rzeczach uczyły się w szkole. Pożyczyłam więc im książkę i wczoraj do mnie wróciła, a wnuki zapunktowały na lekcji dzięki wiedzy uzyskanej z tej publikacji.
Te wszystkie ciekawostki, o których autor opowiada, zaczerpnięte są z codziennego życia, a my po prostu traktujemy je jako coś normalnego, bez zastanawiania się nad tym, dlaczego działają w taki a nie inny sposób. Wychodzi więc na to, że uczyć się możemy nawet z działania najprostszych mechanizmów a potrzeba do tego tylko nieco uwagi. Dzięki tej książce zwiększamy nie tylko swoją wiedzę i możemy łatwiej zrozumieć otaczający nas świat, ale też jak łatwo i w ciekawy sposób można wytłumaczyć nawet skomplikowane bardziej rzeczy. A nauka wcale nie musi być nudna, a wręcz odwrotnie.
"Wirujący bumerang zaczyna zachowywać się jak żyroskop poddany działaniu momentu siły i właśnie wtedy do gry wkracza precesja żyroskopu. Dzięki niej bumerang obracający się w pionie zatacza w powietrzu wielką pętlę i jeśli rzucisz go poprawnie, wraca do ciebie."
Zrozumienie działania niektórych zjawisk dużo lepiej niż teks, wyjaśniają też grafiki. Żartobliwe uwagi autora również sprawiają, że lektura sprawia przyjemność.
Jeśli lubicie różne ciekawostki, to polecam tę książkę.
Dzięki Pani Edycie z Wydawnictwa RM dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy a moje wnuki zyskały uznanie w szkole.