Okładka książki - Dobre bajki o tym, jak dbać o zdrowie

Dobre bajki o tym, jak dbać o zdrowie

Bajki, które uczą, jak dbać o siebie i swoje zdrowie!

,,Dobre bajki o tym, jak dbać o zdrowie" to zbiór fantastycznych opowieści, stworzony z myślą o najmłodszych dzieciach i ich codziennych nawykach, które wpływają na zdrowie. Każda opowieść łączy zabawną historię z mądrym przesłaniem.

Głównymi bohaterami opowiadań są przedszkolaki, które odkrywają, jak ważne są: mycie rąk, częste picie wody, zdrowe jedzenie, odpowiednia ilość ruchu oraz snu, a także odpoczynek od elektroniki!

Dzięki tej książce dziecko dowie się:

jak pokonać zarazki wodą i mydłem, że zdrowy posiłek daje energię do zabawy, że woda wpływa na koncentrację i dobre samopoczucie, że nawet wróżki śpią, aby mieć siłę czarować, co może być lepsze od grania na tablecie.

Opowiadania zawarte w ,,Dobrych bajkach" są krótkie (idealne dla młodszych dzieci) i pełne ciekawych bohaterów. To także opisy życiowych sytuacji, w których przedszkolaki mogą rozpoznać siebie. To bajki, które w przyjazny sposób pomagają wprowadzić zasady zdrowego stylu życia.

,,Dobre bajki" autorstwa Małgorzaty Korbiel to seria książek, która w przystępny i zabawny sposób przekazuje najmłodszym wartościowe lekcje życiowe. Każda książka z tej serii porusza ważne tematy, takie jak: miłość do najbliższych, dbanie o przyjaźnie, szacunek dla przyrody, wiara w siebie, troska o zdrowie czy otwarte mówienie o swoich uczuciach i emocjach. Bajki są pełne ciepła, humoru i prostych morałów oraz uczą, jak dbać o siebie i innych.

Młodzi czytelnicy znajdą w środku kolorowe ilustracje autorstwa Natalii Berlik.

Książka jest przeznaczona dla dzieci w wieku od 3 do 5 lat.

Informacje dodatkowe o Dobre bajki o tym, jak dbać o zdrowie:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2025-09-10
ISBN: 9788383719962

Tagi: Publikacje dla najmłodszych książeczki obrazkowe i aktywizujące Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Dobre bajki o tym, jak dbać o zdrowie

Dobre bajki o tym, jak dbać o zdrowie - opinie o książce

Avatar użytkownika - asiaczytasia
asiaczytasia
Przeczytane:2025-10-26, Ocena: 5, Przeczytałam,

Jak wpoić dzieciom zdrowe nawyki? Punkt pierwszy to samemu dawać przykład. Ale i tak lody na śniadanie kuszą, gra na tablecie wydaje się bardziej atrakcyjna niż rysowanie i czasami zapomni się umyć rąk. I tu przychodzi punkt drugi, czyli tłumaczenie dlaczego i po co coś robimy. W książce „Dobre bajki o tym jak dbać o zdrowie” Małgorzata Korbiel w formie opowiadań przystępnych dla dzieci opowiada, dlaczego zdrowe nawyki są ważne, jak wpływają na nasz organizm.

W pierwszej bajce grupa przedszkolaków dowie się czym są bakterie i wirusy i dlaczego powinno się myć ręce. Bohaterem drugiej jest Karolinka, która wyszła z domu bez porządnego śniadania w efekcie czego miała mało energii do zabawy. W opowiadaniu numer trzy jest lato, a dzieciaki są na wycieczce w zoo. Przekonają się, jak ważne jest picie wody. Następnie pewna pani przedszkolanka zachęci nas do aktywności fizycznej. Poznamy też Maksa, który nie lubi spać i ciągle chodzi zmęczony oraz bliźniaczki Marysię i Anię, które całe popołudnia siedziałby przed telewizorem lub tabletem.

W poprzednim akapicie zarysowałam, jakie tematy zostały poruszone w książce. A jak jest z wykonaniem? „Dobre bajki...” to jakość sama w sobie. Ten tytuł nie jest przypadkowy bo to zbiór ciepłych opowieści niosących dobre wartość . Korbiel pokazuje, że zdrowe nawyki mogą być ekscytujące. Dzieci nie chcą uprawiać sportu, myć rąk itp. więc pokaże im, że to dobra zabawa. W radosny sposób zmobilizuje je do działania. Karolinka uważała, że zdrowe jedzenie jest niesmaczne za to poszukiwanie skarbów jest ekscytujące, to może zaproponować jest posiłek poszukiwaczy skarbów, który rozjaśnia umysł i daje energię do działania. Dzięki przytoczonym przykładom widzicie, że w tej książce nie ma moralizatorstwa, a sprytne tłumaczenie. Korbiel obala mit, że zdrowe nawyki są nudne.

Cieszy mnie taki dobór tematu dla kolejnego tomu „Dobrych bajek...”. My opiekunowie nie zawsze mamy zasoby, aby o te zdrowe nawyki walczyć i łatwo się irytujemy, albo wprowadzamy sztywne zasady, co może jeszcze zniechęcić dziecko. Korbiel w swoich bajkach daje przestrzeń, w której bohaterowie mogą popełniać błędy, ale są umiejętnie kierowani na dobre ścieżki. Tym razem ścieżki zdrowego stylu życia.

Kolory. Otwarci na świat!
Małgorzata Korbiel0
Okładka ksiązki - Kolory. Otwarci na świat!

Czy znasz już wszystkie kolory? Nie? Z nową serią ,,Otwarci na świat!" to dziecinnie proste! Oglądaj strony książki wypełnione ciekawymi przedmiotami i...

Pojazdy. Otwarci na świat
Małgorzata Korbiel0
Okładka ksiązki - Pojazdy. Otwarci na świat

Czy rozpoznajesz te pojazdy? Z serią ,,Otwarci na świat!" to dziecinnie proste! Oglądaj kolorowe strony wypełnione samochodami, rowerami i statkami. W...