„Dobry cz³owiek” to jeden z najdoskonalszych debiutów ostatnich lat.
Opowie¶æ mi³osna i opowie¶æ o mi³o¶ci, a tak¿e magii, przyja¼ni, wspania³ym jedzeniu, orkiestrze dêtej, w³oskiej czarownicy i potê¿nym prawniku.
W miasteczku Kropka le¿±cym na odludnych wybrze¿ach Ba³tyku mieszka Tibo Krovic, dobry i uczciwy burmistrz. Dba o mieszkañców, którzy w zamian darz± go szacunkiem. Do pe³ni szczê¶cia brak mu tylko jednego… Kocha siê sekretnie w swojej sekretarce, piêknej, samotnej, ale niestety zamê¿nej, Agathe Stopak. Tibo wie, ¿e w spokojnym i szacownym miasteczku, jakim jest Kropka, nie mo¿e liczyæ na spe³nienie swej mi³o¶ci, lecz pewnego dnia, gdy kobieta przypadkiem wrzuci swoje drugie ¶niadanie do fontanny, wszystko siê zmieni.
Realizm magiczny jak u Marqueza.
Klimat jak w „Amelii”.
Przeczytajcie „Dobrego cz³owieka” i znów siê zakochajcie!
Wydawnictwo: Nasza Ksiêgarnia
Data wydania: b.d
Ta ksi±¿ka nie by³a ani interesuj±ca ani boska. Ale sama fabu³a i historia jak dla mnie by³y przepiêkne.. do czasu.
Pierwsze s³owo jakie mi przychodzi do g³owy po przeczytaniu tej powie¶ci to ''wype³niacz'' spytacie dlaczego? A no dlatego, ¿e wszystkiego by³o za du¿o - po co mówiæ co¶ raz, skoro mo¿na to powtórzyæ piêæ lub wiêcej razy.
Nastêpnie przychodzi mi na my¶l ''nieoryginalno¶æ'' bo jednak by³a to ksi±¿ka do¶æ przewidywalna. Zreszt± w samej fabule mamy do¶æ oklepany temat. Mi osobi¶cie jako tako nie przeszkadza³ bo jednak du¿o o nim nie czytam.
Nachodz± mnie jednak teraz pewne przemy¶lenia, których nie mogê totalnie zignorowaæ. Teoretycznie zastanawiaj±c siê co autor chcia³ nam przekazaæ przez tê ksi±¿kê na start mogê powiedzieæ, ¿e by³o to pokazanie czym jest mi³o¶æ i do czego jeste¶my zdolni kochaj±c drug± osobê. Z tego te¿ powodu pocz±tek ksi±¿ki jest dla mnie piêkny i obiecuj±cy niesamowit± historiê dwojga ludzi.
Ale niestety ku mojemu zdumieniu dosta³am ni to realizm magiczny ni to po prostu liryczny i wiê¼ miêdzy dwoma g³ównymi bohaterami, która zosta³a opisana, ale nie zosta³a odczuwalna.
A szkoda.
Dla tych, którzy lubi± dziwne? ksi±¿ki - zdecydowanie polecam.
Dominuj±ce odczucie" Zaskoczenie. Pomys³ na tre¶æ - ciekawy. Wiele zdarzeñ realnych. Zachowania bohaterów czasem nieco szokuj±. Najbardziej jednak zaskakuje zakoñczenie. Chocia¿ je¿eli g³êbiej wejdzie siê w klimat tej powie¶ci, poczuje siê magiê, przeanalizuje relacjê g³ównych bohaterów, to zaproponowane przez Autora zakoñczenie mo¿e wydaæ siê naturaln± konsekwencj±...
Porywaj±ca ksi±¿ka o pragnieniach i niespe³nieniu. Gdzie¶ w Ameryce £aciñskiej jest nadmorskie, niewielkie pañstwo, niemal policyjne, w którym nieustannie...
Przeczytane:2016-06-11, Ocena: 4, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki (2016),