Okładka książki - Drugi płatek śniegu

Drugi płatek śniegu

Ona miała powód, by zniknąć. On - by przestać czuć. Los skrzyżował ich ścieżki w mroźny, mikołajkowy wieczór...

Maks nigdy nie zaznał prawdziwego domu, a jego przeszłość - wczesna śmierć matki i dzieciństwo spędzone w sierocińcu - naznaczyła go na całe życie. Doświadcza tego choćby w relacjach ze swoją dziewczyną Magdą, pochodzącą z bogatej i wpływowej rodziny. Chłopak znajduje zrozumienie jedynie u starszego, samotnie mieszkającego mężczyzny, który powszechnie uchodzi za dziwaka.

Weronika żyje w toksycznym związku z Marcelem, starszym od siebie wykładowcą akademickim, który kontroluje każdy jej krok, a za iluzję szczęścia wystawia coraz wyższy rachunek. I to dosłownie! Tymczasem Weronika dramatycznie potrzebuje pieniędzy na leczenie chorej na porażenie mózgowe siostry.

Drogi tej dwójki przecinają się w grudniowy wieczór. Podczas spaceru nad Zalewem Zemborzyckim Maks zauważa stojącą na pomoście dziewczynę. Choć Weronika ma narzeczonego i kochających rodziców, czuje się najbardziej samotną osobą na świecie. Jej życie znalazło

Informacje dodatkowe o Drugi płatek śniegu:

Wydawnictwo: DRAGON
Data wydania: 2025-11-05

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Drugi płatek śniegu

Drugi płatek śniegu - opinie o książce

Avatar użytkownika - Urszula_Chlasta
Urszula_Chlasta
Przeczytane:2025-12-05, Ocena: 6, Przeczytałam,

Płatki śniegu nigdy nie są takie same, a jednak w powieści „Drugi płatek śniegu” Anny Ziobro niewidzialna nić przeznaczenia otula je.
  Pewnego grudniowego wieczoru losy Maksa, wychowanego w sierocińcu oraz Weroniki przecinają się. Maks zauważa Weronikę stojącą na pomoście nad Zalewem Zemborzyckim. Dziewczynę, która mimo rodziny i narzeczonego czuje się zupełnie samotna i widzi tylko jedno wyjście ze swojej sytuacji: skok w lodowatą wodę.
  Historia ta ukazuje niemoc i kruchość, wobec ludzi, których oczekiwania boleśnie roztrzaskują się o rzeczywistość. Wnikliwa i wyważona opowieść o mężczyźnie naznaczonym przez życie oraz o kobiecie, która tkwi w destrukcyjnej więzi. Bohaterowie kręcą się w toksycznym tańcu strachu i niepewności, próbując odnaleźć swój rytm. Śledząc zawiłe sytuacje, odkrywamy prawdę o tym, że odnajdywanie siebie potrafi być trudne, ale możliwe. To intensywna przeprawa przesycona szkodliwą relacją, naznaczona ciężarem depresji, dążąca do dramatycznego finału, a mimo wszystko skąpana w aurze nadziei. Od początku do końca odważna, podejmująca trudne tematy jak dom dziecka, problemy finansowe, choroby, przedstawiając je w głęboki i poruszający sposób. Sugestywnie odsłania zasłonę przeżyć, spod której miłość ukazuje się jako ślepa i głucha. Bezpieczeństwo jawi się jako motyw wielowymiarowy, przez co wyznacza rytm całości. Absorbujący portret konsekwencji podejmowanych decyzji, subtelnie przenikający się z wnikliwą diagnozą problemów i pogłębioną eksploracją szczególnego obrazu przyjaźni.
  Polecam przewrotną powieść o uczuciach lub ich braku, gdzie granice między szczęściem a iluzją nieustannie się zacierają.

Avatar użytkownika - brunetkabooksrec
brunetkabooksrec
Przeczytane:2025-11-23, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

Ta książka otula jak ciepły kocyk w zimowy wieczór ❄️❤️

Czy los może dać nam drugą szansę? Poznajcie historię, która udowadnia, że tak! To opowieść o Maksie i Weronice, których drogi skrzyżowały się w mroźny, grudniowy wieczór… ❄️

📖 O czym jest ta książka?
Maks,naznaczony traumą sierocińca, i Weronika, uwikłana w toksyczny związek, pewnego dnia stają na swojej drodze. Ona, zdesperowana przez sytuację chorującej siostry i kontrolującego narzeczonego, on – samotny i niezrozumiany. To spotkanie to początek ich walki o szczęście i lepsze życie. Czy im się uda? Przekonajcie się sami!

💖 Moja opinia:
To nie jest cukierkowa,świąteczna opowieść! To poruszająca, momentami trudna, ale niezwykle prawdziwa historia. Autorka z ogromną wrażliwością prowadzi nas przez tematy samotności w tłumie, toksycznych relacji i poszukiwania nadziei w najciemniejszych chwilach. 🤍

Bohaterowie są niezwykle autentyczni – chce się ich wspierać i kibicować im na każdym kroku.  Bardzo polubiłam bohaterów — są prawdziwi, niedoskonali i przez to tak bliscy. Ich emocje czuć niemal fizycznie. 💔➡️❤️

Akcja, osadzona częściowo w Lublinie, dodaje całości jeszcze więcej klimatu!

Narracja jest spokojna, zimowa, trochę melancholijna… idealna na wieczór z kubkiem gorącej herbaty. ☕✨

Czytacie i czujecie wszystko razem z nimi: smutek, bezradność, ale i tę iskierkę nadziei, która powoli rozprasza mrok. To książka, która zostaje w sercu na długo. Piękna lektura na jesienne wieczory, choć uwaga – wzrusza i skłania do refleksji! 🍂 To jedna z tych historii, które czyta się sercem ❤️❄️

Anna Ziobro ponownie udowadnia, że ma niezwykły talent do pisania historii, które poruszają najczulsze struny. „Drugi płatek śniegu” to opowieść o rodzinie, stracie i nadziei — ale przede wszystkim o tym, że nawet w najciemniejsze dni może spaść kolejny, jasny płatek… taki, który zmienia wszystko ✨

Moja ocena: 8/10 🌟

Gorąco polecam każdemu,kto szyka wciągającej, emocjonalnej powieści obyczajowej z mocnym przesłaniem. Jeśli lubicie emocjonalne powieści obyczajowe z nutą zimowego klimatu — sięgajcie śmiało!

BRUNETTE BOOKS

Miłość niczyja
Anna Ziobro0
Okładka ksiązki - Miłość niczyja

Joanna zostawia za sobą ból po rozwodzie i rutynę codziennego życia w Nowym Targu i podejmuje zaskakującą decyzję: wyjeżdża do Bukaresztu, żeby podjąć...

Tysiąc kawałków
Anna Ziobro0
Okładka ksiązki - Tysiąc kawałków

Julia i Daniel są młodzi, piękni i szaleńczo zakochani. Do szczęścia potrzebują tylko siebie nawzajem. Julia podejmuje jednak błędną decyzję, która...