Okładka książki - Dwa miasta, dwa brzegi

Dwa miasta, dwa brzegi


Ocena: 0 (0 głosów)
Od średniowiecza tereny na prawym brzegu Wisły, gdzie od 1784 roku rozwijało się miasto Podgórze, znajdowały się w orbicie zainteresowań miasta Kazimierza włączonego do Krakowa w 1800 roku.
W okresie autonomii galicyjskiej, po roku 1867, rozwija się w Podgórzu przemysł, przede wszystkim materiałów budowlanych, kwitnie handel, rozbudowuje się kolejowa i drogowa sieć komunikacyjna, powstają gmachy użyteczności publicznej.
Na przełomie XIX i XX wieku miasto było u szczytu swojego rozwoju.
Podgórze i Kraków oddzielone rzeką Wisłą, ale połączone od czasów średniowiecza mostami, utrzymywały kontakty społeczno-kulturowe i gospodarcze.
Miasta połączyły się w decydującej dla Polski chwili kiedy tworzyła się niepodległość.
Odzyskiwanie wolności zaczęło się w Podgórzu, kiedy to właśnie 31 października 1918 roku porucznik Antoni Stawarz przeszedł ze spiskowcami na Rynek Główny i zajął budynek odwachu przylegający do Wieży Ratuszowej, rozbrajając garnizon austryjacki.
Publikacja towarzysząca wystawie "Daw miasta,dwa brzegi..." przywołuje szczęśliwy finał wieloletnich negocjacji, w wyniku których Podgórze zdecydowało się zrezygnować ze swojej odrębności.

Informacje dodatkowe o Dwa miasta, dwa brzegi:

Wydawnictwo: Muzeum Historyczne Miasta Krakowa
Data wydania: 2015-11-05
Kategoria: Historyczne
ISBN: 9788375772029
Liczba stron: 348

więcej

Kup książkę Dwa miasta, dwa brzegi

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Dwa miasta, dwa brzegi - opinie o książce

Inne książki autora
Read it Yourself: Snow White and the Seven Dwarfs
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Read it Yourself: Snow White and the Seven Dwarfs

A Level Four tale for children who are ready to read stories with a wider vocabulary. Snow White and the Seven Dwarfs continues to be a favourite tale. ...

Dania z piekarnika
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Dania z piekarnika

Kuchnia smakosza - niezastąpiona pomoc przy przyrządzaniu potraw zarówno codziennych, jak i odświętnych. Zbiór przepisów opracowany...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy