Okładka książki - Dziwne miasto

Dziwne miasto

W Warszawie może zdarzyć się dosłownie wszystko

Patryk to nieśmiały i spragniony miłości facet, którego los stawia przed obliczem legendarnej Złotej Kaczki. Ta spełnia jego marzenie, by stać się boskim łamaczem męskich serc, ale… wymaga czegoś w zamian. Aby zachować nowy wygląd, Patryk musi sprostać (teoretycznie) prostej próbie, która zaważy na jego przyszłości.

Artur, wiecznie zestresowany dziennikarz, poświęca pracy każdą chwilę życia. Zupełnym przypadkiem wzbudza zainteresowanie Zofii, wygłodniałej wampirzycy. Jakby tego było mało, wkrótce staje się celem kolejnej nadprzyrodzonej istoty…

Violetta, choć stuknęła jej już czterdziestka, dopiero teraz jest w stanie przyznać, że podobają jej się kobiety. Chce rozliczyć się z przeszłością i pogodzić z tymi, których skrzywdziła. Nie jest to jednak łatwe, szczególnie że na głowie ma diabły od niedawna władające Warszawą.

Losy całej trójki splatają się w jedną, szaloną (jednakże pełną społecznej wrażliwości!) miejską historię. W tej opowieści do codzienności przenika magia, zaś znana wszystkim stolica gości niesamowite istoty. Odważysz się odwiedzić „Dziwne miasto”?

Informacje dodatkowe o Dziwne miasto:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2026-04-20

Kup książkę Dziwne miasto

Opinie o książce - Dziwne miasto

Patryk tak naprawdę pragnie tylko miłości i akceptacji. Niestety jego wygląd pozostawia wiele do życzenia. Kiedy spotyka mężczyznę, z którym spędza noc, myśli, że w końcu będzie dobrze. Niestety myli się, a on okazuje się oszustem. Zaczyna go zastraszać, żądając pieniędzy. Patryk załamuje się i postanawia zakończyć swoje życie, które uważa za nic niewarte. Los jednak postanawia inaczej. Trafia przed oblicze legendarnej Złotej Kaczki, a ta daje mu możliwość spełnienia swojego marzenia. Patryk staje się piękny, jednak nie ma nic za darmo. Jest warunek, od którego zależy czy jego nowe życie będzie tylko na chwilę, czy na zawsze. Na dodatek to nie jedyna sprawa, z którą będzie musiał się zmierzyć. Co jeszcze się stanie? Przed jakimi decyzjami stanie? Jak wiele będzie musiał poświęcić? Jak zakończy się jego historia? W książce poznajemy nie tylko historię Patryka, ale również inne i to zdecydowanie jej plus. Fabuła była ciekawa, przemyślana. Czytamy wszystko z perspektywy kilku bohaterów, a wszystko dobrze łączy się w spójną całość.Mnie historia, jaką znalazłam w książce, się podobała i naprawdę dobrze się bawiłam podczas czytania. Była to pozycja na jeden wieczór. Akcja sprawnie poprowadzona, ze zwrotami, które potrafiły mnie zaskoczyć. Książkę czytało się dość szybko, a podczas czytania towarzyszyło mi wiele emocji (może nie były jakieś bardzo silne, ale na pewno były różnorodne). Jak już wspomniałam mamy tu więcej niż jednego bohatera

Dziwne miasto - opinie o książce

Avatar użytkownika - moon_books_sun
moon_books_sun
Przeczytane:2026-05-20, Ocena: 2, Przeczytałem, Przeczytane,

Patryk - od lat żyje we własnym cieniu, ze względu na wygląd boi się kogoś poznać. Pewnego dnia trafia przed oblicze Złotej Kaczki, dzięki której spełnia się jego marzenie o byciu przystojnym. Artur - dziennikarz, zawsze zestresowany i w ciągłym biegu. Wszystko zmienia się, gdy poznaje wampirzycę Zosię i zakochuje się w niej. Violetta - mimo że stuknęła jej czterdziestka, to dopiero teraz ujawnia swoją orientację. Zawsze zaparzona w siebie, teraz próbuje wynagrodzić krzywdy, których się dopuściła, ale nie jest to łatwe, bo musi rozprawić się z diabłami rządzącymi Warszawą.
Czasem zamykam książkę i nie wiem, co powiedzieć. Nie dlatego, że była dobra albo zła. Była gdzieś pomiędzy i ciężko ją gdziekolwiek przypisać.
Tutaj wszystko dzieje się szybko, naprawdę szybko. Akcja jest w ciągłym biegu, aż trudno połapać się ile czasu minęło.
Historia rozgrywa się w Warszawie, co już sugeruje sama okładka.
Patryk to facet wiecznie użalający się nad sobą. Zamiast cokolwiek zrobić ze swoim wyglądem, potrafi tylko się mazgaić. Ledwie kogoś poznaje, a od razu się w nim zakochuje. Jonaszowi wyznał miłość po kilku dniach od zapoznania, mimo że spędził z nim jeden wieczór w barze.
Najbardziej przemówiła do mnie środkowa opowieść o Arturze i Zosi, mimo że u nich również potoczyło się wszystko bardzo szybko. Najśmieszniejsze było to, że spotykamy tam też Patryka i Jonasza, a autor w jakiś sposób daje aluzję, że wygląd jest ważny, bowiem Jonasz rozgląda się za przystojnymi facetami.
Całość jakoś nieszczególnie do mnie przemawia, choć bardzo lubię fantasy i akcję dziejącą się w miejscach, które znam.