Okładka książki - Dziwne miasto

Dziwne miasto

*współpraca reklamowa*

Jak zawsze największą rolę w przekonaniu mnie do lektury miała okładka, ale też opis mocno mnie zachęcił. Książka, która obiecuje, że może się w niej zdarzyć wszystko? No ja byłam bardzo ciekawa, co też się w tej Warszawie wydarzy, a wydarzyło się wiele i było spektakularnie, nietypowo, magicznie a nawet demonicznie. Książka to taki troszkę gatunkowy mix, bo choć na okładce pisze, że to fantasy to dostrzec w niej można i odrobinę historii, obyczajówki, romansu, kryminału i sensacji.

Patryk pragnie miłości i akceptacji, ale jego aparycja temu nie sprzyja. Po kolejnej porażce decyduje się na drastyczny krok, który sprowadza go przed oblicze legendarnej Złotej Kaczki, która może mu pomóc ale stawia warunek. Artur jest dziennikarzem, który bez reszty poświęca się pracy, doprowadzając swoje zdrowie do bardzo złego stanu, mimo to zwraca na siebie uwagę wygłodniałej wampirzycy. Violetta zaś w końcu zdaje sobie sprawę z tego, że podobają jej się kobiety, chce się z tym pogodzić i rozliczyć z przeszłością, szczególnie gdy orientuje się, że miastem rządzą prawdziwe diabły.

Dziwne miasto i trochę dziwna książka, ale naprawdę nie jest ona zła. Jest nietypowa, oryginalna, sięgająca po legendy, w które też zostały nieco podkoloryzowane, ale takie spojrzenie było bardzo ciekawe. Książka podzielona jest na trzy części, każda z nich dotyczy innego bohatera, ale im dalej to tym bardziej te ich historie się ze sobą łączą, a my wkraczamy w sam środek chaosu, czy też niezwykłej sieci powiązań, która splata ze sobą świat realny ze światem fantastycznym, mitycznym czy nawet boskim (ale nawet te światy są inne niż te, które znamy).

Książka to debiut, moim zdaniem udany, który określę jako bardzo dobry. Autor wykazuje się oryginalnością, nietypowymi wręcz niezwykłymi pomysłami, sprawnie porusza się p różnych gatunkach literackich, tworzy nam ciekawą opowieść, która wciąga, która czyta się sama, i w której naprawdę trzeba być gotowym na wszytko, bo nawet w oczywistościach autor mocno namieszał. Fabuła trochę szalona, trochę magiczna, stawiająca wiele kwestii na głowie, przez co przy lekturze nie ma szans na nudę, bo człowiek co chwilę się dziwi.

Książka napisana w bardzo fajnym stylu, przyjemnie się ją czytało i nawet dość szybko. Historia raczej uporządkowana, choć gdzie nie gdzie wkrada się odrobina chaosu, ale nie uznaje tego za wadę, bo coś czuję, że autorowi o to właśnie chodziło. Historia jest szalona, elementy fantasy dość mocno się tutaj odznaczają, więc na niektóre wydarzenia trzeba patrzeć z przymrużeniem oka. Choć było ciekawie i momentami intensywnie, mam wrażenie, że nie wszystkie wątki zostały w pełni rozwinięte, a przez to też odczuwam pewien niedosyt. Mimo to moim zdaniem książka jest warta uwagi, ze względu na jej oryginalność i tą odrobinę chaosu w wydawałoby się uporządkowanym świecie.

Informacje dodatkowe o Dziwne miasto:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2026-04-20
Dodał/a opinię: Aleksandra Iwanek

Zobacz opinie o książce Dziwne miasto

Kup książkę Dziwne miasto