Okładka książki - Eryk Scott. Dziedzictwo chaosu. Tom 2

Eryk Scott. Dziedzictwo chaosu. Tom 2

Drugi tom bestsellerowej serii dla młodzieży, w której najważniejsza jest magia!

Ekscytująca opowieść, pełna przygód i zwrotów akcji!

W drugim roku szkolnym Eryk Scott trafia do magicznej akademii położonej w Irlandii, gdzie będzie się uczył nowych przedmiotów, m.in. alchemii i run. Pozna niezwykłe zaklęcia i klątwy, spotka magiczne stworzenia - wróżki, smoki i gryfy - kolejny raz zmierzy się z własnymi lękami. A przede wszystkim odkryje szokującą prawdę o swojej rodzinie.

Czy odnajdzie Mię, najlepszą przyjaciółkę, która przepadła bez wieści? I czy powstrzyma Lady Muerte, przerażającą nekromantkę, która za wszelką cenę chce odczytać kodeks skrywający tajniki przeklętej magii? Wybierzecie żywioł, którym chcecie władać, i wyruszcie z Erykiem oraz jego przebojową ekipą do świata przygód i tajemnic, których stawką są losy nas wszystkich.

Informacje dodatkowe o Eryk Scott. Dziedzictwo chaosu. Tom 2:

Eryk Scott. Dziedzictwo chaosu. Tom 2 - opinie o książce

Avatar użytkownika - marta_czyta
marta_czyta
Przeczytane:2025-11-25, Ocena: 6, Przeczytałem,

Tyle szkół dla niezwykle uzdolnionych można poznać w różnego rodzaju książkach fantasy. Do której szczególnie mocno chcielibyście trafić?

“ - Zapowiada się przygoda. Pierwsza zasada Evermore brzmi: <Droga do wiedzy prowadzi przez mrok i cienie. Rozświetl je, a serdecznie przywitają cię Akademii Alchemików>”

Wyczekiwany drugi tom, kontynuacja losów niezwykłego chłopca - Eryka Scotta, trafiła w nasze łapki. Syn był zachwycony pierwszą częścią i odniosłam wrażenie, że miał do mnie pretensje za to, że musiał czekać na kolejną. Ciekawe kiedy zrozumie, że tak niestety wygląda życie książkoholika.

Kim jest Eryk ? Z pozoru zwyczajny chłopiec, który pewnego dnia odkrył magiczny świat. Z początku trudno było mu się w nim  odnaleźć. I nie tylko dlatego, że dotąd wiódł normalne życie, ale przez to, że ciężko być antymagicznym w otoczeniu magicznych. Co to znaczy ? Eryk dostrzega magię i jest zarazem na nią odporny - taka jego wyjątkowa moc.

Wszystko jest o wiele łatwiejsze do zaakceptowania gdy ma się przy sobie niezawodnych przyjaciół i z biegiem czasu Eryk oswaja się z nową rzeczywistością. W tym tomie wraz z tą zawsze gotową na przygody drużyną, ruszamy do Irlandii, do magicznej akademii, w której można uczęszczać na niezwykłe np. lekcje alchemii czy run. Czytelnika czeka odkrywanie tej celtyckiej strony magii oraz nowych i wybitnie ciekawych magicznych stworzeń. Oczywiście bohaterowie wszystko nam to prezentują przeżywając kolejne, niesamowite, choć chwilami niebezpieczne wydarzenia.

Ta część jest zarazem jeszcze ciekawsza, dojrzalsza, ale też w pewnym stopniu mroczniejsza. Autor nie oszczędza bohaterów, którzy muszą stawić czoła swoim lękom ale zarazem uczy jak sobie z nimi radzić i nie wpadać w panikę. Swoista lekcja przetrwania i odwagi w wydaniu Matta Burczyńskiego.

Autor pokazuje tu młodym czytelnikom, że warto marzyć, warto dążyć do zrealizowania swoich marzeń. Widzimy tu nie tylko magiczny świat ale też bohaterów, którzy zmieniają się, dojrzewają, poznają siebie samych i fakty o swojej rodzinie, które mają wpływ na ich życie. To książka ( seria) w której czuć pasję do pisania autora. Pięknie napisana i pełna humoru ale też mająca w sobie pewnego rodzaju przekaz, lekcje, morał. Wartościowa i pobudzająca wyobraźnię historia, którą pokocha każdy wielbiciel magii. Książka ma jak widać, liczne zalety nie tylko tyczące się jej treści. Dodać można do nich śliczne ilustracje i bogate słownictwo jakim operuje autor. I na każdej stronie można znaleźć dowody na wybitnie bujną wyobraźnię jaką on posiada.

Nie tylko Hogwart ma swoje zalety i tu to widać bardzo wyraźnie. Może po przeczytaniu tej książki - koniecznie obu tomów - Wasza odpowiedź na wstępne pytanie się zmieni? Serdecznie polecamy i czekamy na więcej. Jeszcze raz bardzo dziękuję za egzemplarz z autografem.

Avatar użytkownika - Urszula_Chlasta
Urszula_Chlasta
Przeczytane:2025-10-19, Ocena: 6, Przeczytałam,

Drugi tom bestsellerowej serii dla młodzieży „Eryk Scott. Dziedzictwo chaosu” Matta Burczyka to pasjonująca lektura, która może zachwycić czytelników w każdym wieku.

Eryk trafia do niezwykłej akademii ukrytej wśród zielonych wzgórz Irlandii. Tam będzie zgłębiać nowe dziedziny czarów i spotykać niezwykłe istoty. Podczas tej przygody nie tylko będzie rozwijać swoje umiejętności, ale też stanie twarzą w twarz z własnymi lękami i odkryje zaskakującą prawdę o swojej rodzinie.

Opowieść pełna napięcia, zagadek i zwrotów akcji o przyjaźni, a także tajemniczych rycinach, mutacji i odwadze. Z łatwością nawiguje miłośnika fantasy przez zdrady i wewnętrzne rozdarcia, gdzie fałszywi sprzymierzeńcy skrywają się za maską chęci pomocy. Widać wyraźnie, że saga dojrzewa razem z czytelnikiem, poważnie traktując temat dorastania i powoli kieruje nas ku coraz mroczniejszym wydarzeniom. Utrzymuje wysoki poziom. Konsekwentnie rozwijana jest historia w jeszcze bardziej kunsztowny sposób. Wciąga bez reszty, a bohaterowie stają się znacznie wyraziści, próbują przetasować karty, które rozdaje życie. Eryk dostrzega, że mistyczne siły są integralną częścią jego rzeczywistości. Nadprzyrodzone moce nie ograniczają się wyłącznie do czarów, mają w sobie coś więcej - symbolikę, emocje, pokłosie. Narracja, choć momentami podszyta lekkim humorem, pozostaje dojrzała i starannie prowadzona.

Autor zbudował świeże, oryginalne uniwersum. Z jednej strony pełne detali, z drugiej zgrabne, dobrze wyważone i pozbawione zbędnych dygresji. Konstrukcja świata to bez wątpienia jeden z najmocniejszych atutów tej książki, która została wzbogacona o ujmujące ilustracje. Dodatkowo błyskotliwym zabiegiem jest zakończenie - cliffhanger, które pozostawia odbiorcę w zawieszeniu.

Polecam powieść pozszywaną z kolorowych kamieniczek, które kryją runy i żywioły, gdzie łamacze czarów, mikstury oraz skrzydlate konie splatają się jak ze snu.

,,Dziedzictwo chaosu" to drugi tom przygód Eryka Scotta, który po raz kolejny musi wykazać się odwagą i uwierzyć w siebie.

Chłopak trafia do magicznej akademii położonej w Irlandii, gdzie będzie uczył się m.in. alchemii i run. Po raz kolejny będzie musiał zmierzyć się ze swoimi lękami. Odkryje również szokującą prawdę o swojej rodzinie.

Eryk chce odnaleźć swoją przyjaciółkę Mię. Chce również pokonać Lady Muerte, która nadal zagraża magicznemu światu. Czy mu się to uda? Przekonacie się sami,

Książka jest idealnym prezentem dla tych, którzy kochają fantastykę. Oprócz dynamicznej akcji, magii i zaskakujących zwrotów akcji, znajdziemy tutaj wróżki, smoki i gryfy.

Autor wspaniale oddał klimat magicznych akademii. Miejsc, w których alchemia miesza się z nauką, a na każdym korytarzu tych budynków kryją się tajemnice i pułapki.

Książka potrafi dostarczyć niemałych emocji. Napięcie i strach nas nie opuszczają. Groza miesza się tutaj z humorem. Emocje te sprawiają, ze od książki nie można oderwać się, ani na chwilkę.

Akcja książki jest dynamiczna i nie ma mowy o tym, by młody czytelnik nudził się. Tutaj cały czas coś się dzieje. W środku znajdziemy również piękne czarno-białe ilustracje, które przyciągają wzrok i pozwalają poczuć klimat akademii.