Okładka książki - Fakty i plotki o wróżkach

Fakty i plotki o wróżkach

Skąd się biorą wróżki? Gdzie mieszkają? Co jedzą? Czym się zajmują całymi dniami? Z kim żyją w zgodzie, a z kim niekoniecznie? Jak trafić do ich świata? Rzuć okiem (najlepiej wiele razy!) na tę porywającą książkę, a wszystkiego się dowiesz...

Tylko skąd wiadomo, co jest faktem, a co plotką? Rozbiegane, szeroko otwarte oczy czytelników (znajdziesz je w książce? - mają chude nóżki i wszędzie ich pełno!) wytropią to w mig! Albo i nie... Bo pełne detali ilustracje to gwarancja zabawy na wiele godzin - odkrywanie kolejnych nieziemsko śmiesznych szczegółów wciąga bez reszty!

Kiedy moje córki były zupełnie małe, wierzyły, że nie mieszkamy sami. Cały dom pełen był krasnoludków, wróżek, lich i innych maleńkich stworzeń.

Mówiłam, że o całą tę magiczną bandę trzeba dbać i poić ją mlekiem, żeby licha nie psociły, wróżki nie wyżerały cukierków, a krasnoludki pastowały nam buty. Zgadniecie, ile razy, wstając w nocy, zdarzyło mi się wejść bosą stopą w miseczkę pełną zimnego mleka?

Kasia Bajerowicz

Katarzyna Bajerowicz - poznanianka, mama, babcia, opiekunka prawie-wilka i dwóch tygrysów. Prowadzi bloga . Maluje, rysuje, rzeźbi, gotuje, obserwuje. Wymyśla sobie wciąż nowe zajęcia, nowe hobby i nowe techniki do poznawania. Lubi dzielić się tym, co wie, a to, czego nie wie, traktuje jak kolejne wyzwanie.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy

Informacje dodatkowe o Fakty i plotki o wróżkach:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2025-10-15

Tagi: Publikacje dla najmłodszych książeczki obrazkowe i aktywizujące Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Fakty i plotki o wróżkach

Fakty i plotki o wróżkach - opinie o książce

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2025-10-22, Ocena: 6, Przeczytałam,

Czy wierzysz w magię? A może już dawno przestałaś(eś), tylko nikt Ci nie powiedział, że wróżki wcale nie zniknęły? Że nadal mieszkają tuż obok - w dziuplach drzew, między książkami, w filiżance po kawie albo pod kępką mchu? Książka ,,Fakty i plotki o wróżkach" Katarzyny Bajerowicz to zaproszenie do świata, w którym wszystko jest możliwe - pod warunkiem, że masz w sobie choć odrobinę dziecięcej ciekawości.

,,Fakty i plotki o wróżkach" to jedna z tych pozycji, które otwierasz ,,na chwilkę", a nagle mija godzina i wciąż nie możesz się oderwać. Każda strona to wizualna uczta - pełna kolorów, detali i maleńkich scenek, które można odkrywać bez końca. Wystarczy spojrzeć uważnie, by zobaczyć wróżki z pietruszki, mieszkające w orzechach, podróżujące na ślimaku albo odpoczywające w luksusowym spa ukrytym w korzeniu drzewa. Autorka bawi się formą, łączy rzeczywistość z fantazją i pozwala czytelnikowi samemu zdecydować, co jest prawdą, a co plotką.

Katarzyna Bajerowicz nie tylko ilustruje - ona tworzy cały mikrokosmos. W jej świecie wróżki mają swoje zwyczaje, ulubione potrawy (miód i owoce, rzecz jasna!), a także słabości - na przykład do przesiadywania w bibliotekach, gdzie czują się jak w domu. To właśnie tam, między regałami, mogą swobodnie przemykać niezauważone. I kto wie, może to one czasem przekładają zakładkę w Twojej książce?

Największą siłą ,,Faktów i plotek o wróżkach" jest jej otwartość na wyobraźnię dziecka. Nie ma tu jednej, narzuconej interpretacji - to młody czytelnik (i jego dorosły towarzysz) odkrywają świat, szukając odpowiedzi na pytania, które często prowadzą do kolejnych, jeszcze bardziej magicznych pytań. To książka, która nie tylko bawi, ale też uczy spostrzegawczości, rozwija język, wyobraźnię i poczucie humoru.

Uwielbiam w tej książce to, że nie jest ,,różowo-słodka". Bajerowicz pokazuje, że wróżki nie zawsze są idealne - bywają roztargnione, mają swoje sekrety i słabości. I właśnie to sprawia, że dzieci tak bardzo je lubią - bo widzą w nich trochę siebie.

To pozycja, do której chce się wracać. Nie ma tu fabuły w klasycznym sensie - jest za to opowieść narysowana obrazami, która za każdym razem wygląda inaczej. Wystarczy spojrzeć z innej perspektywy, by odkryć nowy szczegół, nową postać, nowy żart ukryty w tle. To magia codzienności zamknięta w twardych kartkach - idealna na wspólne popołudnia, leniwe wieczory i wszystkie te chwile, kiedy chcesz po prostu uśmiechnąć się do świata.

Ocena: 9,5/10 - bo ,,Fakty i plotki o wróżkach" to książka, która udowadnia, że magia nie znika, dopóki ktoś w nią wierzy. A po lekturze uwierzysz na pewno - choćby na chwilę, choćby wbrew logice.

Rafa koralowa
Katarzyna Bajerowicz0
Okładka ksiązki - Rafa koralowa

W ciepłym piasku właśnie wykluły się żółwiki. Teraz pokonują szeroką plażę, by dotrzeć do morza. W jego falach spędzą całe swoje dorosłe życie....

Od początku, czyli powstanie i rozwój życia na Ziemi
Katarzyna Bajerowicz0
Okładka ksiązki - Od początku, czyli powstanie i rozwój życia na Ziemi

Kiedy i jak powstał Wszechświat, którego częścią jesteśmy? Skąd się wzięło życie? Jak wyglądała Ziemia, zanim pojawił się na niej człowiek? Co było...