Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem

Ocena: 4.5 (2 głosów)

Kontynuacja książki Słodkie pieczone kasztany, czyli toskańskie opowieści ze smakiem.

Książka młodej Polki, która wyjechała do Włoch, wyszła tam za mąż, zamieszkała w miasteczku Pistoia, gdzie pracuje i wychowuje dziecko.  Autorka opowiada ciekawe historie z życia w Toskanii, opisuje święta, targi lokalne i inne wydarzenia, w których uczestniczyła. W każdym rozdziale podaje przepis na danie kuchni włoskiej zilustrowany kolorowym zdjęciem. W książce znajdziemy też wiele fotografii z Toskanii.

Aleksandra Seghi - absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego, filolog włoski. Od siedemnastu lat mieszka w Toskanii. Pracuje w Radio Diffusione Pistoia, przygotowuje i przekazuje wiadomości dla Polaków. Autorka książek: Smaki Toskanii, Słodkie pieczone kasztany, czyli toskańskie opowieści ze smakiem, Zielona Toskania, Domowa kuchnia włoska oraz stron:  aleksandraseghi.com, polacywewloszech.com i blogów: turystawtoskanii.blogspot.com, gasamodobio.blogspot.com. Odpowiada za rubrykę kulinarną w magazynie ,,La Rivista". Pisze artykuły dla portali: Cooklet, BosaMama.pl. Współpracuje z gazetą ,,W piekarni. W cukierni". W Toskanii prowadzi kursy kulinarne. Oprócz gotowania jej pasją jest tworzenie drewnianej biżuterii. Na co dzień mama Julii.

Informacje dodatkowe o Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem:

Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2015-06-03
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 9788379438914
Liczba stron: 240

więcej

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem - opinie o książce

Fanklub bułeczek z rozmarynem nie jest typowym przewodnikiem, nie jest również klasyczną książką kucharską. Czytelnik znajdzie tu przede wszystkim mnóstwo sympatycznych opowieści o codziennym życiu w Toskanii, o podróżach autorki, o interesujących miejscach i poznanych smakach. W rozmowach z napotkanymi ludźmi Aleksandra Seghi kolekcjonuje ciekawe przepisy lub stara się odwzorować próbowane potrawy, dzięki czemu każdy rozdział książki wieńczy jakaś receptura. Dania zaprezentowane w Fanklubie bułeczek z rozmarynem nie są wymyślne i skomplikowane, w większości przypadków są to potrawy typowe dla regionu Toskanii, przygotowywane w prosty sposób, wręcz wyczarowywane z kilku składników. Opowieści Aleksandry Seghi doskonale oddają klimat prawdziwej Toskanii. Nie tej widzianej w obrazach romantycznych komedii, ale życiowej, codziennej, wraz z jej mieszkańcami, ich zwyczajami, a nawet małymi dziwactwami. Przez to Fanklub bułeczek z rozmarynem staje się źródłem ciekawostek na temat Toskanii, szczególnie cennym dla tych czytelników, których fascynuje piękny włoski region, jak również przyjemna jest im sztuka gotowania. Wszystkie czynniki, na które składa się ta książka, zatem gotowanie, podróże i intrygujące opowieści - zachowują optymalne proporcje, przez co lektura tej książki jest bardzo lekka i miła. Dopełnieniem książki są piękne fotografie. Na zdjęciach znajdziemy w równym stopniu potrawy i desery zaproponowane nam przez autorkę, jak i piękne miejsca, które nam opisuje. Są naprawdę wspaniałe, nic dziwnego, że czytający szybko robi się głodny. Osobiście mam zamiar popróbować receptur Aleksandry Seghi, nie pierwszy raz zresztą :)
Link do opinii
Avatar użytkownika - natalia07
natalia07
Przeczytane:2017-12-04, Ocena: 6, Przeczytałem, 12 książek - 2017,

Nie jest to typowa książka kucharska ani przewodnik. Najbardziej podoba mi się to, że pisana jest z własnych doświadczeń, obserwacji. Czyta się ją lekko jak opowiadanie czy pamiętnik.

Przeróżne przepisy kulinarne urozmaicają książkę. Mam zamiar niektóre z nich wykorzystać ;)

Nigdy nie byłam w Toskanii ale ta książka sprawiła, że chciałabym się więcej dowiedzieć o tym miejscu

Link do opinii
Avatar użytkownika - merikotka
merikotka
Przeczytane:2017-11-01, Ocena: 3, Przeczytałam, Mam, książki 2017,
Inne książki autora
Smaki Toskanii
Aleksandra Seghi0
Okładka ksiązki - Smaki Toskanii

Toskania to region hojnie wyposażony przez naturę i historię. Znajdziemy tam wszystko: zachwycające sielskie krajobrazy, najpiękniejsze miasta, arcydzieła...

Zielona Toskania
Aleksandra Seghi0
Okładka ksiązki - Zielona Toskania

"Zielona Toskania' to opowieść o życiu Polki, która od wielu lat mieszka, pracuje i wraz z włoskim mężem wychowuje córkę w toskańskim miasteczku...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Virion. Legenda miecza. Krew
Andrzej Ziemiański ;
Virion. Legenda miecza. Krew
Kołatanie
Artur Żak
Kołatanie
W rytmie serca
Aleksandra Struska-Musiał ;
W rytmie serca
Mapa poziomów świadomości
David R. Hawkins ;
Mapa poziomów świadomości
Ostatnia tajemnica
Anna Ziobro
Ostatnia tajemnica
Hania Baletnica na scenie
Jolanta Symonowicz, Lila Symonowicz
Hania Baletnica na scenie
Lew
Conn Iggulden
Lew
Jesteś jak kwiat
Beata Bartczak
Jesteś jak kwiat
Niegasnący żar
Hannah Fielding
Niegasnący żar
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy