Recenzja książki: Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem

Recenzuje: Katarzyna Krzan

Kolejna książka z cyklu gdzie nam będzie lepiej niż w Toskanii urzeka kredowym papierem pięknymi zdjęciami i niemal pachnie opisywanymi potrawami. Tym razem Aleksandra Seghi, zakochana w tym regionie bez pamięci, zabiera czytelników do mniej znanych miejsc i pozwala skosztować mniej znanych potraw. Jesteśmy, co prawda, zaproszeni do Sieny, ale chodzimy bocznymi uliczkami. Autorka zabiera nas także na prowincję, do maleńkich miasteczek, gdzie odbywają się targi rękodzielnicze niemal w każdy weekend. Gdy ktoś zdolny i zaradny – znajdzie tu zajęcie i źródło dochodu. Każdy rozdział to kolejny krok w podróży. Kolejny przystanek, na którym koniecznie trzeba coś zjeść. A potrawy są wyjątkowo proste, przygotowane z podstawowych składników. Można zrobić je w domu. Pytanie tylko: czy będą smakować tak samo? Aleksandra Seghi częstuje nas przepisami, które aż pachną, zachęcając do jedzenia. A je się tu niemal wszystko, co rośnie, bo wszystko tu smakuje - od kasztanów po osty. Zachwycające jest to, że niezmiernie wyszukane (jak dla nas) potrawy można wyczarować z zaledwie trzech – czterech podstawowych składników. Mąka, oliwa, chleb, czosnek, woda, cukier...

 

Książka przypomina przewodnik turystyczny dla nieco zblazowanych turystów, którzy widzieli już wszelkie programowe atrakcje i teraz chcą czegoś więcej, coś, czego nie znajdą na typowych trasach. Ale zwiedzanie w towarzystwie Aleksandry Seghi wymaga czasu i cierpliwości, gdyż autorka oprowadza nas zaułkami, pokazuje miejsca mniej oczywiste, daje spróbować ciastek "spod lady", a potem proponuje ich samodzielne wykonanie, dzięki czemu lepiej można poznać istotę regionu. Pomaga przygotować samemu smaki Toskanii. Burczy w brzuchu podczas lektury, zdjęcia potęgują ten efekt, a opisy sprawiają, że przelicza się zasoby portfela i sprawdza ceny lot do Włoch.

 

To, czego jednak zabrakło w tej książce – to ludzie. Brakuje opowieści o nich, o ich życiu, trudach. Bez nich Toskania jawi się jako miejsce, w którym nikt nie musi naprawdę pracować, wystarczy, że dostanie od uprzejmego piekarza kawałek ciasta, popije aromatyczną kawą, na deser zbierze garść oliwek rosnących na drzewach przy drodze, a na kolację zje warzywa maczane w oliwie. Wszystko tu dzieje się w mocno zwolnionym tempie, podczas leniwych popołudni w kawiarni i spokojnych spacerów uliczkami w ślad za zapachami z licznych knajpek. Tak buduje się mit Toskanii jako raju dla zapracowanych, zagonionych Europejczyków.

Kup książkę Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem
Inne książki autora
Smaki Toskanii
Aleksandra Seghi0
Okładka ksiązki - Smaki Toskanii

Toskania to region hojnie wyposażony przez naturę i historię. Znajdziemy tam wszystko: zachwycające sielskie krajobrazy, najpiękniejsze miasta, arcydzieła...

Miasta widma w Toskanii. Przewodnik, historia, tradycja, ludzie
Aleksandra Seghi0
Okładka ksiązki - Miasta widma w Toskanii. Przewodnik, historia, tradycja, ludzie

Autorka, zafascynowana fenomenem opuszczonych miast, wprowadza czytelnika do tajemniczej, jeszcze nieodkrytej przez turystów Toskanii. Miasta widma wchłonięte...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Zagraj ze mną miłość
Robert D. Fijałkowski ;
Zagraj ze mną miłość
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Ktoś tak blisko
Wojciech Wolnicki (W. & W. Gregory)
Ktoś tak blisko
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
Olga
Ewa Hansen ;
Olga
Zranione serca
Urszula Gajdowska
Zranione serca
Znajdziesz mnie wśród chmur
Ilona Ciepał-Jaranowska
Znajdziesz mnie wśród chmur
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy