Wydawnictwo: Muza
Data wydania: b.d
Profesor Persikow dokonał wielkiego odkrycia. Słynny zoolog chce jeszcze zbadać możliwości wynalazku i ewentualne zagrożenia. Jednak do prasy docierają już informacje o jego odkryciu. Dziennikarze i inni zainteresowani nie dają naukowcowi spokoju.
W całej Rosji chorują kury. Wkrótce w całym państwie nie ma ani jednej żywej kury.
Władze wpadają na pomysł aby zamówić jajka i wykorzystać wynalazek Persikowa aby odnowić hodowlę kur.
Profesor nie chce się zgodzić, bo nie zakończył badań. Sam też zamówił gadzie jajka do doświadczeń. Przychodzi odgórny rozkaz i naukowiec musi wyrazić zgodę.
Dochodzi do koszmarnej pomyłki. Nikt nie spodziewał się takiej skali działania odkrycia. Dochodzi do tragedii. Z problemem nie daje sobie rady nawet wojsko. Obwiniony profesor ponosi najwyższą karę. A z problemem może poradzić sobie tylko natura.
Książka warta uwagi. Symbolika i odzwierciedlenie realiów tamtych czasów.
Polecam.
Wiedziałam, że autor Mistrza i Małgorzaty ma specyficzne podejście do świata i poczucie humoru, jednak nie spodziewałam się, że aż tak się uśmieję! Absurd goni absurd.
Przeczytane:2014-12-20, 52 książki 2014,