Zbliżają się wakacje, a Franek i Finka mają je spędzić w cyrku ekscentrycznego dziadka, który potrafi czarować i wygląda jak skrzyżowanie Świętego Mikołaja z Willym Wonką. Tata bliźniaków uważa, że cyrkowy świat magii nie jest właściwym miejscem dla dzieci. Przez zaklęcia Franek i Finka nie pamiętają wizyt dziadka ani prezentu urodzinowego w postaci smoka, ale… to już wkrótce się zmieni. Rodzeństwo odkrywa swoje niezwykłe zdolności i poznaje istoty, o których czytało tylko w książkach. Ale czy talent do magii pozwoli im uratować umierającą mamę?
Aneta Jadowska zaprasza dzieci do krainy magii!
Przejdź przez Bramę do cyrkowego świata i wyrusz na przygodę z Frankiem i Finką!
Data wydania: 2021-04-14
Kategoria wiekowa: 9-12 lat
Ilustracje:Magdalena Babińska
To historia, która od pierwszych stron przypomina, że najlepsze przygody zaczynają się tam, gdzie kończy się zwyczajność.
Zbliżają się wakacje, ale dla Franka i Finki nie będą one beztroskie. Ich mama ciężko choruje, dlatego rodzice decydują, że bliźnięta spędzą lato u dziadka Baltazara, który jest właścicielem cyrku "Jutrzenka". Problem w tym, że dzieci prawie go nie pamiętają... a wszystko przez magiczne zaklęcie. Gdy trafiają do jego niezwykłego cyrku, szybko okazuje się, że magia istnieje naprawdę, a Rubieże zamieszkują smoki, elfy, czarownice i wiele innych fantastycznych istot. Co więcej, rodzeństwo odkrywa, że również posiada własne moce.
Franka i Finki, to rodzeństwo z krwi i kości... potrafią się sprzeczać, dokuczać sobie i mieć zupełnie odmienne zdanie, ale kiedy dzieje się coś ważnego, zawsze potrafią stanąć po swojej stronie. Ta więź została pokazana niezwykle naturalnie i właśnie dlatego tak dobrze się ją śledzi.
Atutem książki jest dobrze zbudowane uniwersum magiczne, a także bohaterowie tworzący trupę cyrkową. Każdy jest inny, każdy wnosi coś do historii i sprawia, że ten magiczny świat tętni życiem.
To nie jest wyłącznie opowieść o magii i niezwykłych przygodach. Czytelnik znajdzie tu historię o rodzinie, trosce o bliskich, strachu, nadziei i odwadze. Mimo niepokoju związanego z chorobą mamy dzieci nie zamykają się w swoim lęku, tylko uczą się działać, wspierać siebie nawzajem i odnajdywać siłę w nowych doświadczeniach.
"- Dziadek? - zapytała zaskoczona.
- Pamiętasz mnie? - odpowiedział z równym zaskoczeniem.
- Nie bardzo. Ale wyglądasz jak nieodpowiedzialny szaleniec, który mógłby mi przynieść smoka. A tak tata opisywał mojego dziadka."
Jak wam się to widzi? Wakacje spędzane w cyrku pod okiem dziadka, który zdaje się być nieodpowiedzialnym szaleńcem... Z jednej strony zapowiada się niezła przygoda, z drugiej zaś powód, dla którego Franek i Finka nie mogą spędzić wakacji z rodzicami, jest trudny - ciężka choroba mamy. Dodatkowo, najpóźniej w momencie 11-tych urodzin (a bliźniaki zbliżają się do tej granicy) okaże się czy przebudzą się w nich magiczne zdolności, czy może po tacie będą zwyczajnymi dzieciakami. A podróż przez Bramę, może nieco przyspieszyć ten proces! Z początku dzieciaki nie do końca wierzą, a później nie do końca radzą sobie z tym dodatkowym bagażem, jednak powoli krok po kroku dochodzą do tego, że kluczem jest komunikacja oraz podzielenie się swoimi wątpliwościami i trudnościami. Mało tego, będą musieli pomóc dorosłym w dostrzeżeniu tego co w życiu ważne. Czy czterdziestoletni spór dwóch cyrkowych mistrzów w chyba najbardziej kontrowersyjnym temacie jeśli chodzi o cyrk, a mianowicie w kwestii tresury zwierząt, może zażegnać para dzieciaków? Na pewno będą musieli się sporo nauczyć i przynajmniej zacząć poznawać swoje magiczne możliwości.
Czytając nie mogłam się powstrzymać od skojarzeń z tym co działo się w Diabelskim Młynie z dorosłej serii z Nikitą. Tam oczywiście poznajemy Rubieże z jeszcze bardziej niebezpiecznej strony, ale tutaj też czyha coś strasznego, ale i coś pięknego!
Aneta Jadowska jak nikt potrafi tworzyć fantastyczne światy i pakować swoich bohaterów w niebezpieczne przygody, jednocześnie przekazując uniwersalne wartości. Pokazane tutaj mamy dzieciaki, które zmagają się z problemem choroby mamy oraz wielkich zmian, które nadchodzą w ich życiu, a także to w jaki sposób stawiają tej sytuacji czoła. A wszystko to bez żadnego zadęcia czy moralizowania, za to okraszone charakterystycznym dla autorki poczuciem humoru. No i mamy Sznurówkę! Myślę, że pokochacie ją, tak jak ja :)
Współpraca recenzencka z Wydawnictwem SQN.
Bardzo fajna chociaż sporo poniżej mojej kategorii wiekowej ;-) Tytułowe rodzeństwo, dowiaduje się, że z powodu choroby mamy jakiś czas spędzą u swojego dawno niewidzianego dziadka. Okazuje sie jednak, że mama pochodzi z rodziny parającej sie magią. Dzieci, wychowywane w świecie realnym, przez całe dotychczsowe życie były pod ochroną zaklęcia niepamięci. Teraz jednak wyruszają do świata alternatywnego, gdzie ich dziadek prowadzi magiczny cyrk.
Nic już nie cieszy jak dawniej. Ani Boże Narodzenie, ani brazylijski serial. Ale jest Aneta Jadowska - wiedźma i złodziejka dusz, która zwyciężyła...
Świąteczny koniec roku, okres od Halloween do sylwestra . Oto magiczny czas między dynią a jemiołą Dora Wilk, Nikita, Witkacy, Karma, Malina, Roman, Baal...
Przeczytane:2026-07-05,
To pierwsza część serii "Franek i Finka "
Wspominałam już Wam, że wraz z mężem jesteśmy ogromnymi fanami tej autorki? 😃❤️💪
Co może się wydarzyć na wakacjach u szalonego dziadka, który prowadzi najprawdziwszy cyrk? 😁
Bo ten cyrk to nie zwykła atrakcja. To miejsce pełne magii, niezwykłych stworzeń i sekretów, które zmieniają wszystko.
W tle tej przygody jest coś bardzo ważnego – choroba mamy. I właśnie ten emocjonalny cień sprawia, że historia nie jest tylko lekką fantasy dla młodszych czytelników. Jest też o strachu, nadziei, rodzinie i o tym, jak dzieci próbują radzić sobie z czymś, co przerasta dorosłych.
💫 Jadowska świetnie łączy magię z emocjami – raz jest przygodowo i barwnie, a chwilę później robi się cicho i bardzo prawdziwie.
💫 Franek i Finka to rodzeństwo, któremu łatwo kibicować – każde z nich inaczej przeżywa świat, ale razem tworzą duet, który działa bezbłędnie.
💫 A sam świat? Kolorowy, dziwny, pełen fantazji i cyrkowej „inności”, która działa jak magnes.
To książka o odkrywaniu siebie, o rodzinie i o magii, która czasem pojawia się tam, gdzie najmniej się jej spodziewamy.
Piękne nowe wydanie pierwszej części tej serii😍, czekam na kolejne 😉
Recenzja we współpracy z Wydawnictwem
SQN 🌹