„Gorycz żółci” to wielowątkowa, mroczna powieść, w której przeszłość, teraźniejszość i halucynacyjne wizje splatają się w duszną opowieść o obsesji, zatraceniu i tajemnicach, które nigdy nie powinny ujrzeć światła dziennego.
Sergiusz, właściciel warszawskiego serwisu samochodowego, traci wszystko, gdy pada ofiarą perfidnego oszustwa wspólniczki a zarazem żony. Decyduje się na wyjazd do Egiptu. W Egipcie poznaje tajemniczego Hassana, który wciąga go w mroczny świat ukrytych tajemnic i niebezpiecznych powiązań.
W tym samym czasie historia prowadzi nas do Watykanu, gdzie młody duchowny Jan, zafascynowany tajemnicami Kościoła, odkrywa skrywane przez wieki sekrety. Manuskrypty, spotkania z kardynałem De Lucą i zakazane rytuały otwierają przed nim drzwi do wiedzy, która zmienia jego postrzeganie świata i samego siebie.
Jednak wszystko zaczęło się znacznie wcześniej – w Auschwitz w 1944 roku, gdzie członek Sonderkommando, zmaga się z koszmarem obozowej rzeczywistości. Jego historia, pełna bólu i moralnych dylematów, splata się z losami bohaterów współczesności, dowodząc, że przeszłość nigdy tak naprawdę nie umiera.
„Gorycz żółci” to wielowątkowa powieść o zdradzie, manipulacji i cienkiej granicy między dobrem a złem. Polska, Watykan i Egipt stają się areną walki o prawdę, władzę i przetrwanie. To opowieść o wędrówce dusz, zabójstwie i ukrytych siłach, które wciąż pociągają za sznurki ludzkiego losu.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-03-03
Tytuł oryginału: Gorycz żółci
Język oryginału: Polski
Przeczytane:2025-05-02, Ocena: 5, Przeczytałem,
Sergiusz to człowiek, który stracił cały swój życiowy dorobek. Został oszukany przez kogoś bardzo bliskiego. Jego żona podstępem zabrała mu wszystko, na czym mu zależało. Mężczyzna postanowił zostawić przeszłość za sobą i ostatecznie zdecydował się na wyjazd za granicę. Postawił na Egipt. To właśnie tam poznaje tajemniczego mężczyznę, który wciąga go w świat pełen niebezpiecznych tajemnic.
Jednocześnie czytelnik przemierza ścieżki Watykanu, gdzie razem z młodym duchownym, któremu na imię Jan, odkrywa tajemnicze sekrety, które były skrywane przed światem przez setki lat.
To nie wszystko.
Powrót do przeszłości w tym przypadku to cofnięcie się w czasie do najgorszych czasów dwudziestego wieku. Rok 1944, Auschwitz. Czy może być gorzej? To właśnie tam pewna osoba zmaga się z koszmarami tamtejszej rzeczywistości. I to właśnie tam rozpoczyna się to, co łączy ze sobą losy bohaterów.
Przeszłość przeplata się z teraźniejszością, a dodatkowo towarzyszą temu halucynacje, które sprawiają, że cała historia nabiera kleistej i mrocznej atmosfery...
,,Gorycz żółci" to debiut pełen bóli i cierpienia, który wciągnie czytelnika w brutalny świat, jakiego ten jeszcze nie poznał. Cała powieść charakteryzuje się ciężkim klimatem, pełnym niebezpiecznych opowieści, gdzie fikcja literacka przeplata się z prawdziwymi wydarzeniami.
Autor nie boi się ciężkich tematów. W swojej powieści poruszył między innymi wątki religijne, które często budzą wiele kontrowersji. Wyróżnił temat krzywdy wobec dzieci, czy wspomniał o handlu ludźmi.
,,Gorycz żółci" to mocna historia, w której górują dwie emocje - ból i cierpienie. Z pewnością nie jest to książka, która spodoba się każdemu czytelnikowi, ale co najważniejsze, nie nadaje się ona dla każdego. Sięgając po nią trzeba mieć nerwy ze stali i pamiętać o tym, że Autor bardzo obrazowo wszystko opisuje, przez co czytelnik nie ma problemu, aby zwizualizować sobie pewne sceny we własnej głowie..
"GORYCZ ŻÓŁCI" to podróż.
Podróż przez Polskę, Egipt, aż po sam Watykan, który uważany jest za miejsce święte.
To podróż, która prowadzi czytelnika przez różne miejsca i sytuacje, ale przede wszystkim TO PODRÓŻ w głąb swojej duszy.
Z pewnością jest to książka, która w pamięci zostanie na długo.