„Hamnet”, powieść zainspirowana wieloletnią fascynacją Maggie O’Farrell mało znaną historią najbardziej enigmatycznej sztuki Szekspira, to przepiękny portret małżeństwa kształtującego się wokół śmierci ukochanego dziecka.
Warwickshire, lata osiemdziesiąte XVI wieku. Agnes jest kobietą, której ludzie się lękają, a jednocześnie zabiegają o jej pomoc z powodu jej niezwykłych zdolności. Osiedla się wraz z mężem na Henley Street w Stratfordzie i ma trójkę dzieci – córkę Susannę, a potem bliźnięta, Hamneta i Judith. Latem 1596 roku Judith kładzie się do łóżka zmożona nagłą gorączką. Jej brat szuka wszędzie pomocy. Dlaczego nikogo nie ma w domu?
Ich matka znajduje się milę dalej, w ogrodzie, w którym uprawia lecznicze zioła. Ojciec pracuje w Londynie. Żadne z rodziców nie wie, że ich syn nie przeżyje tygodnia.
Ta zainspirowana synem słynnego dramatopisarza powieść wielokrotnie nagradzanej autorki Maggie O’Farrell tchnie pełnię życia w historię o stracie, która zazwyczaj jest redukowana do przypisu w opracowaniach. Przybliży również czytelnikom postać Agnes, kobiety intrygująco nieobecnej w historii.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2023-06-14
Tytuł oryginału: Hamnet
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Justyna Szcześniak-Norberg
Lucrezia ma szesnaście lat i od niespełna roku jest żoną księcia Ferrary. Jest też pewna, że mąż chce ją zamordować. Wyczuwa to w powietrzu, gdy pozuje...
Najnowsza książka Maggie O'Farrell, nagrodzona COSTA Novel Award za 2010 rok Londyn lat 50. Alexandra Sinclair w samym sercu londyńskiej bohemy buduje...
Przeczytane:2026-02-06, Ocena: 5, Przeczytałam, 2026,
Maggie O'Farrell w niezwykle wyważony sposób ukazuje proces żałoby po stracie dziecka, unikając przy tym zarówno sentymentalizmu, jak i oceniania sposobów radzenia sobie z bólem. To, co szczególnie poruszyło mnie w tej powieści, to kreacja Agnes - kobiety niezależnej, nieprzeciętnie wrażliwej, silnie zakorzenionej w naturze i wyjątkowo wyczulonej na emocje innych. Agnes to postać wielowymiarowa - łączy w sobie troskliwość i siłę. Jej życie wypełnia troska o bliskich, co przejawia się zarówno w praktycznych działaniach (leczenie ziołami, dbanie o dom), jak i w głębokim, emocjonalnym zaangażowaniu w losy rodziny. Jednocześnie Agnes nie jest postacią bezwolną - posiada silną osobowość, intuicję i własne przekonania. Nie rezygnuje z własnej tożsamości, lecz raczej godzi się z tradycyjną rolą kobiety w XVI-wiecznej Anglii, gdzie indywidualne pragnienia często ustępowały obowiązkom wobec bliskich. Agnes ma swoje pasje (zielarstwo, kontakt z naturą), ale realizuje je w ramach wyznaczonych przez społeczne i rodzinne oczekiwania. To właśnie jej poświęcenie i cicha siła czynią ją centralną postacią powieści.
W powieści oczywiście najmocniej wybrzmiewa temat straty i indywidualnego przeżywania żałoby. O'Farrell z empatią i szacunkiem ukazuje, jak każde z rodziców - Agnes i jej mąż - wybiera własną ścieżkę radzenia sobie z bólem. Doceniam, że autorka nie wartościuje tych postaw, lecz pokazuje ich naturalność i różnorodność, pozwalając czytelnikowi na własną, intymną refleksję. Styl narracji jest tu ogromnym atutem: subtelny, miejscami niemal dokumentalny, umożliwia czytelnikowi przeżywanie historii zgodnie z własną emocjonalnością, bez narzucania interpretacji. ,,Hamnet" to powieść, która porusza nie tylko temat żałoby, ale także siły kobiecej, empatii i niezależności. To opowieść, która pozwala zatrzymać się nad tym, jak przeżywamy stratę i jak wielką rolę odgrywa w tym procesie wzajemne zrozumienie oraz akceptacja różnych emocji.