Okładka książki - Harry Potter. Oficjalna świąteczna książka kucharska z filmów o Harrym Potterze

Harry Potter. Oficjalna świąteczna książka kucharska z filmów o Harrym Potterze

Świąteczna magia Hogwartu w twoim domu

Oficjalna książka kucharska pełna przepisów godnych uczty w Wielkiej Sali!

Ta ekskluzywna książka kucharska to prawdziwa gratka dla smakoszy - znajdziesz w niej wybitne przepisy na czarujące przystawki i zupy, imponujące dania główne, wyrafinowane słodkości i aromatyczne napoje, inspirowane magiczną atmosferą świąt Bożego Narodzenia z filmów o Harrym Potterze.

Ulubione dania fanów i klasyczne brytyjskie przysmaki:

oBulgoczący kociołek na przystawkę

oTatar ze smoka szwedzkiego krótkopyskiego

oTarta niczym Mapa Huncwotów

oBożonarodzeniowy comber jagnięcy

oTort ,,lewitująca świeca" z Wielkiej Sali

oŚwiąteczny pudding figowy profesora Flitwicka

oWzmocniony earl grey profesor Trelawney

...i wiele innych czarodziejskich inspiracji!

Oficjalna świąteczna książka kucharska z filmów o Harrym Potterze zawiera piękne zdjęcia, przystępne przepisy krok po kroku i mnóstwo przydatnych wskazówek, dzięki którym nawet mugolski kucharz wyczaruje coś naprawdę wyjątkowego.

Obowiązkowa pozycja w biblioteczce każdego fana Harry'ego Pottera

Magia na świątecznym stole

Informacje dodatkowe o Harry Potter. Oficjalna świąteczna książka kucharska z filmów o Harrym Potterze:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-11-12

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 10 lat

Kup książkę Harry Potter. Oficjalna świąteczna książka kucharska z filmów o Harrym Potterze

Harry Potter. Oficjalna świąteczna książka kucharska z filmów o Harrym Potterze - opinie o książce

Avatar użytkownika - kulturowa_anihil
kulturowa_anihil
Przeczytane:2025-11-11, Ocena: 6, Przeczytałem,

Święta od zawsze mają w sobie coś magicznego, ale te z serii o Harrym Potterze, to mimo wszystko całkiem inny rodzaj magii i mistycyzmu. Tym bardziej szacunek należy się duetowi autorek za to, że podjęły się arcytrudnego wyzwania oddania tej atmosfery, tak by na mogolskich stołach można poczuć aurę Hogwartu.

Książka oprócz tego, że pozwala przygotować prawdziwą ucztę, to sama w sobie nią jest za sprawą znakomitej oprawy graficznej i ogólnie dopieszczonego wydania. Każda strona jest bogato ilustrowana, a złocone wstawki dla mnie stanowiły idealne nawiązanie do Wielkiej Sali.

Dla mnie publikacja jest kompletna, ponieważ pozwala przygotować wszystko od przystawek, przez dania główne i oczywiście desery, a i napoje się znajdą. Wszystkie potrawy są mieszanką świata czarodziejów z brytyjską klasyką. Same przepisy mi na myśl przywiodły lekcje eliksirów, ponieważ instruktaż przygotowania dań jest bardzo precyzyjny, a dodatkowo wzbogacony wskazówkami i ciekawostkami.
?Książka ma w sobie coś z albumu, bo mnie zupełnie przeniosła do świata Harrego Pottera, czy to do Wielkiej Sali, czy pokoju wspólnego sprawiając, że czułam się tam niezwykle komfortowo, czując zapach kakao, cynamonu i starego swetra rudego Wesleya.??,,Harry Potter. Oficjalna świąteczna książka kucharska z filmów o Harrym Potterze" jest piękna, jest klimatyczna, jest ciepła i pełna uroku. Raz za razem ,,mruga" do czytelnika przypominając historie z Hogwartu. Pomimo tego, że głównym celem książki kucharskiej jest gotowanie, to ta publikacja wywołuje falę wspomnień, chociażby za sprawą zapachów i rodzinnej aury.
Jako prezent dla Potterheadów idealna.