W ostatniej części cyklu „Po drugiej stronie gór” świat górali, dawnych wierzeń i mitologii słowiańskiej przenikają się na każdym kroku.
Wydaje się, że wszystko zmierza w dobrą stronę, a zło zostało pokonane. Jednak aby rozpocząć coś nowego, najpierw trzeba pożegnać stare.
Kasia podejmie ważne decyzje, które będą miały wpływ nie tylko na nią, ale również na los jej bliskich. Nowa rzeczywistość przyniesie nowe życiowe role i dylematy. Bohaterowie będą musieli jeszcze mocniej zawalczyć o swoje szczęście, ich determinacja w walce o bliskich stanie się silniejsza, zaś uśpione w mroku demony będą czyhały na najlepszy moment, aby znów zaatakować…
Czy Kasia będzie w stanie poświęcić dotychczasowe życie dla miłości? Czy uczucie przetrwa mimo wielu prób? Jak w tym wszystkim odnajdzie się babcia? Kim okaże się Jagna? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań odnajdziecie w „Haśniku”.
Wydawnictwo: Vectra
Data wydania: 2025-06-06
Jedni mówią, że czas goi rany. Inni, że tylko uczy nas żyć z poniesionymi stratami. A może tak naprawdę to, co wydaje się nam końcem, może stać się początkiem...
Jak to jest żyć na krawędzi bytu i niemocy? Kasia już wie, że trzeba walczyć o swoje. Oddech śmierci, który cały czas czuje na swoich plecach, czasem paraliżuje...
Przeczytane:2026-01-12, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, 2026, 52 książki 2026, Recenzenckie/Autorskie, Autografy/Dedykacje,
Książka, o której dzisiaj Wam opowiem to trzeci tom, a zarazem zamknięcie trylogii: Po drugiej stronie gór napisanej przez Sylwię Strzelczak.
,,Haśnik", bo taki właśnie tytuł nosi ta część to ostatni powrót do świata dawnych wierzeń, słowiańskiej mitologii i opisu życia ludzi gór.
Po wydarzeniach opisanych w ,,Jagnie" wydaje się, że zło zostało pokonane, a nasi bohaterowie będą mogli wreszcie żyć w spokoju i harmonii. Jak możecie się jednak domyślić, niestety jest to jedynie złudne poczucie, zanim jednak spokój po raz kolejny zostanie zaburzony, Kasia decyduje się podjąć ważną decyzję i związać się z Bacą, tym bardziej że spodziewa się jego potomka. Jedyną sprawą, która aktualnie kładzie się cieniem na jej szczęściu jest fakt, iż będzie musiała rozstać się z ukochaną Babcią...
Tym bardziej że zło dookoła znów daje o sobie znać coraz mocniej, a sama Babcia zaczyna podupadać na zdrowiu...
Baca odnajduje córkę, która jak się okazuje od pewnego czasu była bardzo blisko. Niestety jej sytuacja jest mocno skomplikowana i nie jest ona do końca szczera z otoczeniem. O co dokładnie chodzi? - rzecz jasna dowiecie się z książki.
Czy dziewczyna znajdzie w sobie odwagę i wyjawi prawdę? Jeśli tak się stanie to, jakie konsekwencje to za sobą pociągnie? To wszystko wyjaśnia się na kartach ,,Haśnika".
Sylwia Strzelczak po raz kolejny oddała w ręce czytelników opowieść o walce dobra ze złem, o współistnieniu, a niekiedy nawet przenikaniu się ze sobą dwóch światów, o miłości, nadziei oraz niełatwych wyborach. A wszystko to okraszone spojrzeniem na życie górali i ukazane w różnych perspektywach.
Książkę tę podobnie, jak poprzednie tomy, czytało mi się bardzo dobrze i z dużym zaciekawieniem. Kibicowałam bohaterom w ich różnorakich perypetiach i przy dokonywanych przez nich wyborach. Poczucie zżycia się z opisanymi postaciami dodatkowo wzmagał klimat tej opowieści, który niewątpliwie ma w sobie coś przyciągającego.
Autorka ma niesamowitą umiejętność snucia historii osadzonych w góralskim duchu i widać jak na dłoni, że koloryt ten jest jej bardzo bliski. To z kolei wpływa na odbiór opowieści przez czytelnika, który czuje się mocno zaangażowany w opisane wydarzenia oraz przeżycia bohaterów, którzy również nie są mu obojętni.
Polecam Wam serdecznie cały cykl: Po drugiej stronie gór, zwłaszcza jeśli lubicie nastrojowe opowieści, w których codzienne życie przeplata się z odrobiną magii, nieco zapomnianymi zwyczajami, które zostają tutaj odkurzone, a także szczyptą dawnych wierzeń.
* https://www.facebook.com/Ksiazkowoczyta *