25 października 1415 roku Henryk V stał na grząskich od deszczu i krwi polach niedaleko miasta Azincourt i patrzył na efekt rzezi, jaką francuskiemu rycerstwu urządzili jego walijscy łucznicy. Miał 28 lat i odniósł swoje największe zwycięstwo, na zawsze zapisując się w dziejach Anglii jako jeden z jej najwybitniejszych władców.
Jednak Henryk V Lancaster to nie tylko słynny pogromca Francuzów. W swojej nowej książce Dan Jones maluje barwny portret angielskiego króla - od czasów jego dziecięcych wybryków, przez sięgnięcie po koronę, aż po triumfalny wjazd do Paryża, marzenie każdego średniowiecznego władcy Anglii. Poznajemy człowieka szalenie odważnego, ale też wyrachowanego - a jak trzeba, to i okrutnego.
Chociaż Henryk V rządził Anglią tylko dziewięć lat, zostawił po sobie legendę. Stał się wzorem dla swoich następców i bohaterem słynnego dramatu Shakespeare'a. Teraz pamięć o nim przywraca uwielbiany przez polskich czytelników Dan Jones, który kolejny raz udowadnia, że o historii da się pisać porywająco. Jego Henryka V czyta się jak najlepszą powieść!
* * *
Dan Jones ożywia postać Henryka V lepiej niż ktokolwiek inny od czasów samego Shakespeare'a. Andrew Roberts, autor książek Napoleon oraz Wicher wojny
Ambitne dzieło... Dzięki skrupulatnym badaniom i wartkiemu stylowi Jones przedstawia nam prawdziwego człowieka kryjącego się za postacią dramatu Shakespeare'a. ,,The New York Times"
Ta buzująca od akcji, krwi i emocji opowieść pozwala zajrzeć za starannie skonstruowaną maskę ,,największego wojownika Anglii" w sposób bardziej kompletny, twórczy i prowokujący do refleksji niż jakakolwiek inna relacja o Henryku V, jaką czytałam. Helen Castor, autorka książki Wilczyce
Proza Jonesa tętni energią, a jego umiejętność łączenia intryg na skalę całego królestwa z dramatem rodzinnym sprawia, że jest to narracja historyczna w najlepszym wydaniu. Autor pokazuje nam życie Henryka V z wielu perspektyw, dążąc do uzyskania pełniejszego obrazu - a efektem jest intensywna, bogata opowieść o ,,niezwykłym i bezsprzecznie fascynującym" człowieku. ,,Telegraph"
* * *
Dan Jones - bestsellerowy autor książek non-fiction, m.in. Templariuszy, Krzyżowców i Świtu królestw. Jest cenionym pisarzem, prezenterem i dziennikarzem. Prowadził dziesiątki programów telewizyjnych, w tym serial Netflixa Sekrety wielkich brytyjskich zamków. Tworzy i prowadzi podcast This is History. Jego uznana trylogia powieści, zapoczątkowana Psami z Essex, opowiada o losach zwykłych żołnierzy w pierwszych latach wojny stuletniej. Jest członkiem Królewskiego Towarzystwa Historycznego.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2026-04-08
Kategoria: Historyczne
,,I tak zostawisz mnie na lodzie" to piękna i pełna emocji opowieść o Zuzi, która kochała łyżwiarstwo i chciała zabłysnąć w kwalifikacjach. By to osiągnąć musi zmierzyć się koleżankami, które nie zawsze życzą jej dobrze i matką, która uważa, że najpierw oceny później pasja.
Zuza często spędza czas z Filipem, bratem swojej przyjaciółki. Fakt, że każda dziewczyna chciałabym z nim być nie pomaga w relacjach z koleżankami. A na dodatek daje się sprowokować kapitanowi drużyny hakowej, co skutkuje zawieszeniem. I chociaż nie chce czuć do Gabriela tego co czuje to serce robi jej na złość.
Książka napisana jest lekkim stylem co sprawia, że czyta się ją bardzo szybko. Nawet nie wiem kiedy znalazłam się nagle na końcu tej historii.
Opowieść o pasji i wyrzeczeniach oraz o miłości, która pojawia się zawsze wtedy gdy nie trzeba dostarczyła mi wielu emocji. Autorka starała się pokazać świat nastolatki, która chce mieć koleżanki, pasję i chce kochać. I udało się jej to znakomicie.
Pojawia się tutaj motyw enemies to lovers, który bardzo lubię, ale musze przyznać, że został ona za szybko przeprowadzony. Za szybko wzajemna niechęć bohaterów przeradza się w uczucie. Ale z drugiej strony czy tak właśnie nie jest gdy ma się naście lat. Czy wtedy nie dzieje się wszystko szybko?
,,I tak zostawisz mnie na lodzie" jest debiutem Darii Górskiej i uważam, że jest to dość dobry debiut. Pomimo, że jest przewidywalny to czytając go bawiłam się świetnie.
,,Po prostu najlepsza historia średniowiecza na rynku". Sunday Times ,,Wybitne dzieło, w pięknym stylu splatające rozmaite wątki". Peter Frankopan ...
Przez ponad tysiąc lat chrześcijanie i muzułmanie żyli obok siebie – czasem w stanie wojny, a czasem w pokoju. Dopiero zajęcie Jerozolimy przez wojska...
Przeczytane:2026-04-30, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026,
16 września 1386 roku w Angli na świat przychodzi Henryk. Dziecko, które kiedyś zostanie królem. Mężczyzna, który w jednej z największych średniowiecznych bitew pokonał Francuzów i król,który do końca niezbyt długiego życia był regentem korony francuskiej.
Dan Jones napisał biografię króla,gdzie wydarzenia dzieją się w czasie teraźniejszym. Przyznaje, ten zabieg spowodował, że czytało się mi dużo lepiej i szybciej. Podzielił książkę na dwie części : Książę i Król, co sprawia, że poznajemy osobę Henryka jako króla, wojownika i zdobywcę ale także widzimy jaką drogę przebył by stać się takim, a nie innym władcą.
Konsekwentny, nad wyraz religijny - czy to już nie było aż naddto, pokusze się nawet o stwierdzenie, fanatyk, czasami okrutny, zwłaszcza dla wrogów i chcący coraz więcej. Zbierający pieniądze na wyprawy, które właściwie były spełnieniem jego ambicji.
Dobrze, że autor tworząc obraz Henryka nie wydaje osądu. Zostawia czytelnikowi decyzję o tym, jak w naszych oczach będzie on postrzegany. Czy nazbyt okrutny i ambitny, czy wręcz przeciwnie sprawiedliwy i pragnący dobra swojego kraju.
W dwóch miejscach wyłapałam błędy, a dlatego piszę bo rzuciły się mi w oczy. W roku 1400 Ryszard II miał 33 lata ( nie 43), pojawia się też znikąd postać Jana bez Ziemi, zamiast Jana bez Trwogi.
Całość zbudowana jest chronologicznie, wydarzenia są dokładnie przedstawione i nawet ja, laik historyczny, który jednak lubi poczytać średniowieczne biografie, jest w stanie przejść przez całość bez problemu i zrozumieć o czym autor pisze.
Świetna narracja, tak samo świetne prowadzenie przez meandry historii jednego z angielskich władców, od narodzin,aż do śmierci.
Na plus są dodatkowe, kolorowe, zdjęcia przedstawiające związane z Henrykiem osoby, wydarzenia i pozostałości. Wydanie także domaga się uwagi. Twarda oprawa, nieco większa wysokość książki i skryty pod oprawką, minimalistyczny, nawiązujący do tematu wzór.
Polecam.