¯eby da³o siê wykorzystaæ truciznê jako broñ, musz± zostaæ spe³nione trzy warunki: trzeba mieæ odpowiedni± substancjê, nie mo¿e byæ komplikacji podczas podawania jej ofierze i nale¿y opracowaæ plan wyparcia siê udzia³u w zamachu. Oczywi¶cie te trzy warunki daje siê spe³niæ na najró¿niejsze sposoby.
GAZ BOJOWY I SUBSTANCJE RADIOAKTYWNE, TOKSYNY I TAL, TAJNI AGENCI I TERRORY¦CI.
Ulf Ellervik zag³êbia siê w sztukê zabijania za pomoc± trucizn. Okazuje siê, ¿e to trudniejsze, ni¿ mo¿na by pomy¶leæ. Sposoby s± liczne i niejednokrotnie bardzo pomys³owe. Co powiesz na przerobione parasole albo zatrute cygara? A mo¿e radioaktywna herbata albo mgie³ka ¶mierciono¶nych perfum? Opowie¶ci o prawdziwych zbrodniach przedstawione zostaj± w ¶wietle nauki. Poznajemy te¿ makabryczn± historiê otruæ motywowanych politycznie. Ulf Ellervik odnosi siê do znanych i nieznanych przypadków, opisuj±c nam zdarzenia wzbogacone o t³o kulturowe, poruszaj±ce historie ludzi i... chemiê.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2024-07-17
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytu³ orygina³u: FÖRGIFTAD
Autor zag³êbia siê w sztukê zabijania za pomoc± ró¿norakich trucizn. I jak zauwa¿a, wcale nie jest to takie ³atwe jak mog³oby siê wydawaæ na pierwszy rzut oka... Jednak nie wszystkich to zniechêca i dlatego wymy¶laj± kolejne sposoby, niejednokrotnie do¶æ pomys³owe by pozbyæ siê niewygodnych im osoby...
Opowie¶ci o prawdziwych zbrodniach przedstawione zostaj± w ¶wietne wspó³czesnej nauki. Nie zabrak³o w ¶rodku historii makabrycznych otruæ, których motywem by³a polityka. Ulf Ellervik odnosi siê do znanych i nieznanych przypadków, opisuj±c zdarzenia, które zosta³y wzbogacone o t³o kulturowe, wzruszaj±ce historie ludzi i chemiê.
Kto¶ kiedy¶ powiedzia³, ¿e trucizna to broñ typowo kobieca... Czy to prawda? Nie s±dzê. Osobi¶cie my¶lê, ¿e to broñ uniwersalna, któr± u¿ywaj± obie p³cie... Chyba... Tak naprawdê nie widzia³am nigdzie ¿adnych statystyk na ten temat. Wiem, natomiast jedno... Trucizna truci¼nie nierówna. I tego dowiedzia³am siê w³a¶nie z tej ksi±¿ki... W³a¶ciwie autor skupia siê tak naprawdê na kilku truciznach, ale przy okazji mo¿na z niej dowiedzieæ siê, co nieco na temat historii, polityki oraz chemii. To po³±czenie sprawi³o, ¿e ksi±¿kê czyta siê ze sporym zainteresowaniem. Nie zabrak³o w ¶rodku historii dobrze nam znanych... i tych mniej znanych. Przez to nie jeden raz czytaj±cy mo¿e nieco zdziwiæ siê.
Zapewne nie ka¿dy zdecyduje siê po ni± siêgn±æ... Jednak zapewniam, ¿e czytelnik, który zdecyduje siê do niej zajrzeæ nie powinien byæ rozczarowany.
"Herbata z polonem. Najs³ynniejsze otrucia w historii" Ulfa Ellervika, to idealna ksi±¿ka dla wszystkich mi³o¶ników kryminalistyki. Je¿eli interesujecie siê zbrodni± i otruciami, to nie mo¿ecie przegapiæ tego tytu³u.
Ulf Ellervik jest szwedzkim profesorem chemii bioorganicznej na Uniwersytecie w Lund. Postanowi³ podzieliæ siê z nami swoj± wiedz± dotycz±c± trucizn. Podczas czytania tej ksi±¿ki dowiecie siê wiêcej na temat miêdzy innymi toksyny botulinowej, polonu, siarczanu talu i rycyny. Podczas s³uchania tej ksi±¿ki momentami by³am przera¿ona. Nie mog³am poj±æ motywów dzia³ania tych przestêpców, którzy przyczynili siê do ¶mierci lub do ciê¿kich uszkodzeñ cia³ swoich ofiar.
Je¿eli my¶licie o otruciu kogo¶, to ja wam mówiê, g³êboko siê nad tym zastanówcie. Jak dowodzi ta ksi±¿ka, to nie jest takie proste, a po drugie to jest karalne. Czy warto i¶æ za taki czyn do wiêzienia?
Przy wytwarzaniu trucizn trzeba byæ bardzo ostro¿nym, poniewa¿ ³atwo mo¿na staæ siê swoj± w³asn± ofiar±.
Autor zabiera nas w bardzo niebezpieczny ¶wiat. Razem z nim przejdziemy przez najs³ynniejsze otrucia ¶wiata w ca³ej naszej historii.
Przeczytacie tutaj równie¿ o sprawach, które powinni¶cie pamiêtaæ z telewizji lub gazet. Podwójni agenci, przeciwnicy polityczni w niektórych krajach powinni baæ siê, gdy¿ licho nie ¶pi i niestety skazuje na ¶mieræ przez otrucie. Zmiana kraju w tym nie pomo¿e. Szaleñcy tacy jak pan P. maj± wszêdzie swoje wtyki. Odpalaj± u¶pionych agentów i jest po sprawie. Cieszê siê, ¿e w swoim dziele Ulf Ellervik wspomnia³ miêdzy innymi o sprawie Siergieja Skripala i jego córki. Ten cz³owiek by³ rosyjskim podwójnym agentem. Znaleziono jego razem z córk± na ³awce w Salisbury w po³udniowo-zachodniej Anglii. Wygl±dali jak pijani. Czy uda³o siê ich uratowaæ? Kto sta³ za ich otruciem? Zachêcam was do poznania tej przera¿aj±cej historii.
Autor w swoim dziele opowiada równie¿ o Fidelu Castro i próbach jego otrucia. Oczywi¶cie poznacie jeszcze inne bardziej straszne i przera¿aj±ce przypadki.
Czy poddaj±c siê zabiegom chirurgii plastycznej i estetycznej, macie pewno¶æ, ¿e lekarz nie wstrzyknie wam trucizny lub nie wsadzi wam zaka¿onych implantów? Historia zna tak¿e i takie przypadki.
Jednym zdaniem jestem zadowolona z tej ksi±¿ki. Autor doskonale wszystko opisa³. Tê ksi±¿kê s³ucha³am pod postaci± audiobooka, którego czyta³ Tomasz Urbañski.
Co ma wspólnego polityka z chemi±? Ulf Ellervik doskonale wam to wyja¶ni.
Je¿eli tak jak ja, uwielbiacie kryminalne historie na faktach, to zachêcam was do przeczytania ksi±¿ki Ulfa Ellervika pod tytu³em "Herbata z polonem. Najs³ynniejsze otrucia w historii".
Ps.
Pij±c herbatê lub inny napój uwa¿ajcie na siebie, bo jak widaæ po tej ksi±¿ce, szaleñców na ¶wiecie nie brakuje.
W dzisiejszym niepewnym ¶wiecie wszystko jest mo¿liwe.
Moim zdaniem broñ chemiczna na ca³ym ¶wiecie powinna byæ zakazana i zutylizowana. Niestety nie wszystkie pañstwa s± za tym. Tragiczne jest to, ¿e te pañstwa ca³y czas u¿ywaj± trucizn do likwidowania osób im nieprzychylnych. W tych pañstwach nie ma wolno¶ci s³owa. To, co mówi przywódca, jest ¶wiête. O jakich pañstwach mówiê? Powinni¶cie siê tego domy¶liæ, a je¿eli nie, to po przeczytaniu lub wys³uchaniu tej ksi±¿ki bêdziecie wiedzieæ.
Jestem jak najbardziej za t± ksi±¿k±.